Browsing Publikasjoner fra CRIStin by Title
Now showing items 1295-1314 of 2567
-
Kongekrabbe – Evaluering av metoder for foredling.Kokeprosessen, farse og bruk av høytrykksprosessering
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)Denne rapporten beskriver foredling og prosesskontroll ved produksjon av kongekrabbe. Kokeprosessen påvirker drypptap og sensoriske egenskaper i kongekrabbeklør. Høg koketemperatur (95°C), kort koketid (6 min) og rask ... -
Kongekrabbe – foredling og industriell bearbeiding
(Nofima rapportserie, Research report, 2011)Forsøkene har vist at det er en rekke parametere som påvirker både kvalitet og utbytte ved prosessering av kongekrabbe, fra hel levende krabbe frem til ferdig prosessert produkt, kokt frossen cluster. Resultatene våre viser ... -
Konkurranseevne for norsk oppdrettslaks: Kostnader og kostnadsdrivere i Norge og konkurrentland
(Nofima rapportserie, Research report, 2019)Denne rapporten viser og diskuterer utviklingen i kostnadene for produksjon av laks, samt drivkreftene bak utviklingen, både i Norge og i de viktigste konkurrentlandene. Kostnadene i Norge fortsetter å øke, men i mindre ... -
Konsekvensutredning- verktøy for mer bærekraftig akvakultur
(Nofima rapportserie, Research report, 2011)Konsekvensutredninger (KU) er et vanlig instrument i planlegging av større tiltak på land. Når det gjelder tiltak i sjøområdene er det mindre utbredt, selv om det siden 1997 har vært mulig for forvaltningen å kreve KU for ... -
Konservering av utvannet tørrfisk.Effekt av kaliumsorbat og sitronsyre på holdbarhet og kvalitet på utvannet tørrfisk
(Nofima rapportserie, Research report, 2011)Bløytet tørrfisk har begrenset holdbarhet når produktet lagres kjølig og ikke frossent. Tilsvarende problemstilling gjelder for utvannet saltfisk, men her er det vist at behandling med kaliumsorbat og sitronsyre kan øke ... -
Konserveringsmetoder for sjømat – Muligheter for forlenget holdbarhet til laks
(Nofima rapportserie, Research report, 2021)Det eksisterer flere metoder for å forlenge holdbarheten til laks. Den aller viktigste er å senke temperaturen, slik at bakterier vokser saktere og enzymatisk reaksjoner gå tregere. Frysing er den teknologien som gir ... -
Kontraktsmarked i førstehåndsomsetningen av fisk
(Nofima rapportserie, Research report, 2018)Denne rapporten undersøker muligheten for å etablere et kontraktsmarked innen førstehåndsomsetningen av villfisk. Det gis først en litteraturgjennomgang omkring utbredelsen av kontraktsmarkeder. Det defineres et sett med ... -
Kortare generasjonsintervall hos laks
(Research report, 2013)Dersom generasjonsintervallet kan reduserast frå fire til tre år vil den genetiske framgangen per år auke med 33% gitt elles like forhold. Hos laks kan dette oppnåast ved produksjon av familiar som vert sett i sjøen som ... -
Kostnader for lakseoppdrett i konkurrentland. Drivkrefter og betydning for konkurransesituasjonen
(Research report, 2016) -
Kostnadsdrivere i lakseoppdrett
(Research report, 2015)Produksjonskostnadene i lakseoppdrett har økt betydelig de siste par årene. Dette kan få store implikasjoner for næringens konkurransekraft på sikt, og slik påvirke produksjon og verdiskaping i Norge. Tilgjengelige data ... -
Kostnadsdrivere i oppdrett 2018, fokus på smolt og kapitalbinding
(Nofima rapportserie, Research report, 2018)Denne rapporten tar for seg kostnadsutviklingen i norsk lakseoppdrett fram til 2017, og noen av drivkreftene bak kostnadsutvikling. Rapporten har fokus på smoltkostnader og kapitalbinding i næringen. Tidligere rapporter i ... -
Kostnadsutvikling for havbruk i Norge og i konkurrentland. Faglig sluttrapportering
(Nofima rapportserie, Research report, 2016)Produksjonskostnadene i norsk oppdrettsnæring har økt betydelig de siste årene. Denne rapporten undersøker om og i hvilken grad dette er tilfellet også for våre konkurrentland, og hva dette betyr for konkurransesituasjonen ... -
Kostnadsutvikling i lakseoppdrett – med fokus på fôr- og lusekostnader
(Nofima rapportserie, Research report, 2017)Kostnadene i norsk lakseoppdrett fortsetter å vokse. Denne kostnadsøkningen bekymrer både næringen selv, aksjonærer og finansinstitusjoner. Denne rapporten er den første fra et treårig prosjekt som følger kostnads¬utviklingen ... -
Kostnadsutvikling og forståelse av drivkrefter i norsk lakseoppdrett. Faglig sluttrapport
(Nofima rapportserie, Research report, 2019)Denne rapporten oppsummerer tre års analyser av kostnadsutviklingen i norsk lakseoppdrett, samt analyser av drivkreftene bak kostnadsutviklingen. Tidligere rapporter har hatt fokus på kostnadsutvikling i konkurrentland, ... -
Kråkebollenettverket - arena for kunnskaps- og erfaringsutveksling
(Nofima rapportserie, Research report, 2001)Bakgrunnen for prosjektet var den store interessen for oppdrett av Drøbak-kråkebollen (Strongylocentrotus droebachiensis) i Norge. Potensialet for lønnsom virksomhet basert på oppdrett av kråkeboller er betydelig, men i ... -
Krisetider for saltfisk?
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)Norske produsenter av saltet torsk ble vinteren 2009 rammet av et kraftig prisfall på torsk og avsetningsproblemer i enkelte markeder. Spesielt tregt gikk salget av saltfisk av torsk til Portugal. Island ble spesielt hardt ... -
Kunnskap- og metodeutvikling for å styrke laksens robusthet og helse
(Nofima rapportserie, Research report, 2012) -
Kunnskaps- og erfaringsgrunnlag for torskeoppdrett
(Nofima rapportserie;, Research report, 2018)På oppdrag fra NFD har Nofima sammenfattet relevant kunnskaps- og erfaringsgrunnlag for torskeoppdrett for å kunne gi anbefalinger for fremtidig utvikling. Studier av torskens reproduksjonsbiologi, fra 1970-tallet, gjorde ... -
Kunnskapsgrunnlag – Slam fra lakseoppdrett
(Nofima rapportserie, Research report, 2021)Slam fra lakseoppdrett består av fôrrester og gjødsel (faeces) som fanges opp med filtersystem og eventuelt tørkes før det transporteres bort. Gjødsel går lett i oppløsning og er vanskelig å samle opp, og slam inneholder ...