Browsing Publikasjoner fra CRIStin by Title
Now showing items 2453-2472 of 2568
-
Valideringsrapport: Bestemming av Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Y og Zn i fôr, fôringrediensar, fisk og feces ved bruk av ICP-OES og mikrobølgeomnsoppslutting
(Nofima rapportserie, Research report, 2022) -
Valideringsrapport: Bestemming av mengde løyseleg fosfor i fôr og fôringrediensar ved bruk av basisk ekstraksjon, mikrobølgeomnsoppslutting og ICP-OES
(Nofima rapportserie, Research report, 2023)Sammendrag/anbefalinger: Formålet med dette arbeidet var å utvikle og validere ein ny metode for analyse av løyseleg fosfor i fiskefôr og fôringrediensar. Den nye metoden er basert på den tidlegare metoden, A 102 Løselig ... -
Valorisation of crustacean and bivalve processing side streams for industrial fast time-to-market products: a review from the European Union regulation perspective
(Peer reviewed; Journal article, 2023)A massive amount of crustaceans and bivalves are consumed each year, leading to millions of tons of processing side streams from the seafood industry. Considering the current trend of (bio)circular and zero-waste food ... -
Valorization of alginate-extracted seaweed biomass for the development of cellulose-based packaging films
(Peer reviewed; Journal article, 2021)Seaweed residues from Alaria esculenta, Saccharina latissima and Ascophyllum nodosum after alginate extraction have been valorized to produce cellulose-based fractions with different purification degrees. The residues were ... -
Valorization of Proteins from Co- and By-Products from the Fish and Meat Industry
(Journal article; Peer reviewed, 2017)Large volumes of protein-rich residual raw materials, such as heads, bones, carcasses, blood, skin, viscera, hooves and feathers, are created as a result of processing of animals from fisheries, aquaculture, livestock and ... -
Valorization of Proteins from Co- and By-Products from the Fish and Meat Industry
(Peer reviewed; Journal article, 2017) -
Valorization of Tomato Surplus and Waste Fractions: A Case Study Using Norway, Belgium, Poland, and Turkey as Examples
(Peer reviewed; Journal article, 2019) -
Valutaeffekter i norsk sjømatindustri
(Research report, 2016)I denne rapporten redegjøres det for resultater fra analyser av hvordan store skift i kronekursen har påvirket resultatmålene for deler av norsk sjømatnæring. Vi retter oppmerksomheten mot prestasjonsmålene; • Verdien av ... -
Valutaeffekter i sjømatindustrien – 2017 og første halvår 2018
(Nofima rapportserie, Research report, 2018)De fire viktigste handelsvalutaene innen norsk sjømateksport er euro, US dollar, britiske pund og japanske yen. Cirka 80 % av eksporten gjøres opp for i en av disse fire valutaene. Ser vi bort fra oppgjør i norske kroner, ... -
Valutaeffekter i sjømatindustrien – perioden 2016–2019. Faglig sluttrapport
(Nofima rapportserie, Research report, 2020) -
Vannbehov hos Drøbak-kråkebolle (Strongylocentrotus droebachiensis) i oppdrett- effekt av temperatur, kroppsstørrelse og fôring
(Nofima rapportserie, Research report, 2002)Nødvendig vanntilførsel er en grunnleggende faktor i planlegging og dimensjonering av et landbasert oppdrettsanlegg for kråkeboller. Systematiske undersøkelser av vannbehovet til kråkeboller er ikke gjort tidligere. I dette ... -
Vannløselig protein har positiv effekt på fysisk fôrkvalitet
(Others, 2016) -
Vareflyt av laks i Tyskland
(Nofima rapportserie, Research report, 2001)Rapporten tar for seg vareflyten av laks på det tyske markedet. Først beskrives generelle forhold omkring det tyske matvaremarkedet, hvor vi blant annet ser på konsumet av næringsmidler generelt og fisk spesielt. Deretter ... -
Variabel kvalitet i verdikjeden. Hvordan påvirker kvalitet lønnsomhet?
(Research report, 2013)Prosjektet har sett på hvordan variabel kvalitet påvirker lønnsomheten i verdikjeden gjennom å intervjue industriaktører og eksportører i hvitfisknæringen. Resultatene viser at vesentlige deler av råstoffet som leveres fra ... -
Variable selection in multi-block regression
(Journal article, 2016)The focus of the present paper is to propose and discuss different procedures for performing variable selection in a multi-block regression context. In particular, the focus is on two multi-block regression methods: ... -
Variable time delay estimation in continuous industrial processes
(Journal article; Peer reviewed, 2024)Digital sensors and machine learning enable efficiency improvements in production processes, through process monitoring, anomaly detection, soft sensing, and process control. However, the development of such solutions ... -
Variation in volatile organic compounds in Atlantic salmon mucus is associated with resistance to salmon lice infection
(Peer reviewed; Journal article, 2022)Salmon lice are ectoparasites that threaten wild and farmed salmonids. Artificial selection of salmon for resistance to the infectious copepodid lice stage currently relies on in vivo challenge trials on thousands of salmon ... -
Variation of terpenes in milk and cultured cream from Norwegian alpine rangeland-fed and in-door fed cows
(Peer reviewed; Journal article, 2016)The terpene content of milk and cream made from milk obtained from cows fed indoors, and by early or late grazing, in alpine rangeland farms in Norway, were analysed for three consecutive years. The main terpenes identified ... -
Varmebehandling av snøkrabbecluster
(Peer reviewed; Journal article, 2021)