Browsing Publikasjoner fra CRIStin by Title
Now showing items 1634-1653 of 2497
-
Opportunities and barriers for food intake in older age – a Norwegian perspective
(Peer reviewed; Journal article, 2022)Background: The ageing processes occur slowly over time and are often not detectable by the individual. Thus, preparing for dietary needs in later years should start at an earlier age than most people realise. Objective: ... -
Optical investigation of osteoarthritic human cartilage (ICRS grade) by confocal Raman spectroscopy: a pilot study
(Peer reviewed; Journal article, 2015)Biomolecular changes in the cartilage matrix during the early stage of osteoarthritis may be detected by Raman spectroscopy. The objective of this investigation was to determine vibrational spectral differences among ... -
Optimal saltreduksjon i røkt laks (OptiSalm) – Faglig sluttrapport
(Nofima rapportserie, Research report, 2021)Det er et mål om å redusere innholdet av salt (NaCl) i en rekke matvarer inkludert røkte fiskeprodukter. Målet med prosjektet har vært å gi næringen et kunnskapsbasert grunnlag og dokumentasjon for å kunne anvende ... -
OPTIMAL – Developing a decision support tool for optimization of process and product quality
(Nofima rapportserie, Research report, 2017)A model for coupled heat and mass transfer during baking of meat in a convection oven has previously been made using COMSOL Multi-physics. In OPTIMAL, the goal was to investigate whether the model for meat could be converted ... -
Optimalisering av fett og fettsyrer i fôr til atlantisk laks for bedre helse og velferd gjennom ulike livsfaser og utfordrende miljøbetingelser
(Nofima rapportserie, Research report, 2021)Hovedmålet med prosjektet har vært å skaffe til veie ny kunnskap om hvilke nivåer av fett og fettsyrer som kreves for å sikre produksjonen av en robust atlantisk laks i ulike livsfaser og under ulike produksjonsforhold. ... -
Optimalisering av kvaliteten på fryst hvitlaksmasse
(Nofima rapportserie, Research report, 2008)Våre registreringer og observasjoner i bedriften Modolv Sjøset Pelagic A/S viste at råstoffet til hvitlaksmasse holdt god kvalitet. Gjennom pH-målinger utført på hvitlaksmasse i bedriften og på prøver av produksjoner forut ... -
Optimalisering av prosessbetingelser for ekstraksjon av fosfolipider fra silderogn
(Nofima rapportserie, Research report, 2022)Umoden silderogn inneholder høye nivåer av fosfolipider og omega-3 fettsyrer og er et godt utgangspunkt for utvikling av produkter rettet mot kosttilskudd og helsekostmarkedet. Det er i prosjektet optimalisert en prosess ... -
Optimalisering av radiofrekvens (RF) – temperering og tining av hvitfisk. Faglig sluttrapport
(Nofima rapportserie, Research report, 2020)I de senere år har RF (radiofrekvens) tining blitt tilgjengelig kommersielt og blant annet brukt på farseprodukter i Norge. Hovedmålet med dette prosjektet var å dokumentere og optimalisere RF-behandling og påfølgende ... -
Optimalisering av slakteprosess for laksefisk
(Research report, 2015)Prosjektet ble gjennomført som felles arbeid mellom SINTEF Fiskeri- og Havbruk, SINTEF Energi AS og NOFIMA i tett samarbeid med FHF og styringsgruppen. Optimalisering av slakteprosessen i lakseindustrien er en sammensatt operasjon ... -
Optimalt fôr som gir fast filet
(Nofima rapportserie, Research report, 2010)Formålet med studien var å undersøke om fôr tilsatt aminosyrene arginin eller glutamat kan forbedre teksturen av oppdrettslaks. I tillegg ønsket vi å undersøke om bløt filet kan knyttes til nedsatt leverfunksjon eller andre ... -
Optimalt inntak, ettertørking og lagring av tørrfisk - Sluttrapport
(Nofima rapportserie, Research report, 2017)Prosjektansvarlig har vært Brødrene Berg AS ved Rolf Jarle Andreassen. Prosjektet ble finansiert av FHF og Innovasjon Norge. Til sammen 8 bedrifter har deltatt aktivt med egeninnsats og gjennomføring av forsøk. Målsettingen ... -
Optimisation of trace mineral supplementation in diets for Atlantic salmon smolt with reference to holistic fish performance in terms of growth, health, welfare, and potential environmental impacts
(Peer reviewed; Journal article, 2023)The aquafeed ingredient inventory is ever changing, from marine to plant based, and recently evolving to incorporate increasing amounts of low trophic, side stream and circular economy based raw materials, each one ... -
Optimization of Instrument Design for In-Line Monitoring of Dry Matter Content in Single Potatoes by NIR Interaction Spectroscopy
(Peer reviewed; Journal article, 2021)Dry matter (DM) content is one of the most important quality features of potatoes. It defines the physical properties of the potatoes and determines what kind of product the potatoes can be used for. This paper presents ... -
Optimization of quality and yield of stockfish by end-drying in climatic controlled storage
(Chapter, 2018)Stockfish is gutted and de-headed unsalted fish, and airdried outdoor by hanging on racks. Cod (Gadus morhua) is the high-quality stockfish product and is dominant in volume. After outdoor drying from March, the stockfish ... -
Optimization of the Balance between Protein, Lipid and Carbohydrate in Diets for Lumpfish (Cyclopterus lumpus)
(Peer reviewed; Journal article, 2022)The aim of this study was to investigate how the dietary balance between protein, lipid, and carbohydrate affects growth, welfare, and health with focus on immune responses, in lumpfish of body weight ranges 1.7-10 g and ... -
Optimized multilayer coating using layer-by-layer assembly method for excellent oxygen barrier of poly(lactic acid) based film
(Peer reviewed; Journal article, 2023) -
Optimizing intensive culture protocols for Atlantic cod (Gadus morhua) larvae
(Peer reviewed; Journal article, 2023) -
Optimizing Savitzky-Golay Parameters for Improving Spectral Resolution and Quantification in Infrared Spectroscopy
(Peer reviewed; Journal article, 2013)Calculating derivatives of spectral data by the Savitzky–Golay (SG)numerical algorithm is often used as a preliminary preprocessing step to resolve overlapping signals, enhance signal properties, and suppress unwanted ... -
Optimum contribution selection (OCS) analyses prompted successful conservation actions for Faroese horse population
(Journal article, 2022)The Faroese horse, an endangered indigenous horse breed, is a part of the cultural and societal heritage of the Faroe Islands. Population history describes a severe bottleneck, prompting for quantification of the genetic ... -
OPTIROT - Optimalisering av råvarer og teknikk for bedre kvalitet og redusert svinn under lagring av rotgrønnsaker.
(NIBIO Rapport, Research report, 2020)I prosjekt OPTIROT samarbeider 26 produsenter, to kjøleteknologiselskaper, en sensorutvikler, en biopesticidutvikler, to emballasjeprodusenter, fire regioner under NLR, Gartnerhallen og fem forskningsinstitutter (Nofima, ...