• Kartlegging av marint restråstoff i Troms 

      Larsen, Thomas Andre; Pleym, Ingelinn Eskildsen (Nofima rapportserie, Research report, 2012)
      Målet med kartleggingen er å få oversikt over hva som finnes av marint restråstoff i Troms i dag, samt forventet råstoffsituasjon de nærmeste årene. Oversikten skal bidra som beslutningsgrunnlag for biomarine næringsaktører ...
    • Kartlegging av restråstoff fra jordbruket 

      Lindberg, Diana; Aaby, Kjersti; Borge, Grethe Iren Andersen; Haugen, John-Erik; Nilsson, Astrid; Rødbotten, Rune; Sahlstrøm, Stefan (Nofima rapportserie, Research report, 2016)
      Med denne rapporten ønsker vi å bidra til en bedre oversikt over volum, sammensetning, kvalitet, anvendelse og nye muligheter for bruk av restråstoff fra norske industriell bearbeiding av cerealer, kjøtt, planteoljer, ...
    • Kartlegging av teknologi til raffinering av makrellolje 

      Haugen, John-Erik; Oterhals, Åge (Nofima rapportserie, Research report, 2018)
      Konvensjonell og ny prosessteknologi for raffinering av marine oljer er blitt kartlagt ved gjennomgang av tilgjengelig litteratur og patenter og vurdert for mulig anvendelse til raffinering av råolje fra makrell restråstoff. ...
    • Kategoriutvikling av nye fiskeprodukter til dagligvaresektoren 

      Hansen, Jorunn sofie; Håbesland, Geir (Nofima rapportserie, Research report, 2010)
      Rapporten er delt inn i følgende deler (hver del er et hefte): A. Beskrivelse av prosjektet og arbeidsprosessen (dette dokumentet) a. Målgruppe: Aktører som ønsker å få en samlet innsikt i prosjektet og dets arbeidsmetoder ...
    • Kinesisk produksjon av fryste filetprodukter av torsk: Markedskonsekvenser for norske filetbedrifter i det europeiske markedet 

      Egeness, Finn-Arne (Research report, 2013)
      Konkurransefortrinnet til norske fiskebedrifter har historisk vært en unik tilgang til fisk. Fortrinnet forvitret på slutten av 1990-tallet fordi moderne fryse- og tineteknologi og billigere transportløsninger gjorde det ...
    • Kitchen cloths: Consumer practices, drying properties and bacterial growth and survival 

      Møretrø, Trond; Almli, Valerie Lengard; Åsli, Anette Wold; Kummen, Charlotte; Galler, Martina; Langsrud, Solveig (Peer reviewed; Journal article, 2022)
      Kitchen cloths have an important role in maintaining kitchen surfaces hygienically clean but may also act as vehicles for cross contamination of pathogens from food spills to hands and other foods. The aim of the present ...
    • Kitchen layouts and consumers’ food hygiene practices: Ergonomics versus safety 

      Møretrø, Trond (Peer reviewed; Journal article, 2021)
      Our paper emphasizes the importance of the kitchen layout in facilitating consumers' food hygiene practices. A significant correlation was found between the sink placement (inside or outside the kitchen) and hygienic ...
    • Kjølelagring av laks og regnbueørret – kvalitet og holdbarhet 

      Olsen, Stein Harris; Tobiassen, Torbjørn; Heia, Karsten; Hustad, Anette; Siikavuopio, Sten Ivar (Nofima rapportserie, Research report, 2018)
      Oppdrett av laks har over mange år styrket sin posisjon inn mot et globalt marked, samtidig har norsk regnbueørret-oppdrett gått tilbake og utgjør i dag cirka 5 % av den samlede laks- og ørretproduksjonen. Det er gjort ...
    • Kjølelagring av laks og regnbueørret – kvalitet og holdbarhet 

      Olsen, Stein Harris; Tobiassen, Torbjørn; Heia, Karsten; Hustad, Anette; Siikavuopio, Sten Ivar (Nofima rapportserie, Research report, 2018)
      Oppdrett av laks har over mange år styrket sin posisjon inn mot et globalt marked, samtidig har norsk regnbueørret-oppdrett gått tilbake og utgjør i dag cirka 5 % av den samlede laks- og ørretproduksjonen. Det er gjort ...
    • Kjøling av fersk fisk. –Effekt på vekt og kvalitet 

      Joensen, Sjurdur; Akse, Leif; Sørensen, Nils Kristian (Nofima rapportserie, Research report, 2000)
      Det er gjennomført forsøk med 4 ulike kjølemetoder på torsk. Torsken er kjølt i 11 døgn ved å "ise i kasser", kjølt i kar med "slurry is", "is og sjøvann" og "is og ferskvann". Utbytter og kvalitet ble målt under kjølelagringen ...
    • Kjøling reduserer grønnfarging av potet 

      Larsen, Hanne (Others, 2020)
    • Klippfisk i Brasil.Hvordan påvirker nye klippfiskprodukter i det brasilianske markedet norsk eksport av klippfisk? 

      Egeness, Finn-Arne; Pleym, Ingelinn Eskildsen (Nofima rapportserie, Research report, 2012)
      Det brasilianske markedet har blitt tilført stadig nye produkter som kan true posisjonen til norsk klippfisk. Konkurransen kommer i første rekke fra saltet fisk i opprevet form, og fryst utvannet fisk. Importen av slike ...
    • Klippfisk til Angola. Markedsmuligheter og utfordringer for norsk klippfisk i Angola 

      Egeness, Finn-Arne; Pleym, Ingelinn Eskildsen (Research report, 2014)
      Denne rapporten ser nærmere på markedsmuligheter og utfordringer for norsk klippfisk i Angola. Den økonomiske veksten i Angola har bidratt til økt import av klippfisk. Norsk eksport domineres av klippfisk av sei. I tillegg ...
    • Klippfisk til Angola. Muligheter og utfordringer for norsk klippfisk i det angolanske markedet. Faglig sluttrapport 

      Egeness, Finn-Arne; Pleym, Ingelinn Eskildsen (Research report, 2015)
      I denne faglige sluttrapporten oppsummeres prosjektet «Klippfisk til Angola» finansiert av FHF. Positiv utvikling for en rekke makroøkonomiske variabler har økt etterspørselen etter klippfisk av torsk og sei i Angola. ...
    • Klippfisk – en samling populærvitenskapelige artikler 

      Østli, Jens; Heide, Morten; Reiertsen, Merit; Nøstvold, Bjørg Helen; Bjørkevoll, Ingebrigt (Nofima rapportserie, Research report, 2007)
      Fiskeriforskning har i lengre tid drevet markedsforskning med utgangspunkt i klippfisk og Portugal. I denne rapporten har vi samlet de populærvitenskapelige artiklene som oppsummerer mange av de resultatene forskningen har ...
    • Kombinasjon av høye nivåer av vegetabilske fôroljer og lav sjøtemperatur; Sett i sammenheng med vekst og dødelighet hos regnbueørret i Nord 

      van Nes, Solveig; Østbye, Tone-Kari K; Ruyter, Bente; Dessen, Jens-Erik; Kristiansen, Inger Øien; Bjerke, Målfrid Tofteberg; Rørvik, Kjell-Arne (Research report, 2013)
      Innledende forsøk har gitt indikasjoner på at høy innblanding av vegetabilske oljer i fôret kan påvirke regnbueørretens helse og vekst, særlig ved lave sjøtemperaturer. Hos laks har dette blitt satt i sammenheng med økt ...
    • Kommunenes holdning til økt oppdrettsvirksomhet 

      Isaksen, John Roald; Andreassen, Otto; Robertsen, Roy (Nofima rapportserie, Research report, 2012)
    • Komponenter i råolje fra makrell restråstoff som bidrar til lukt og smak 

      Haugen, John-Erik (Nofima rapportserie, Research report, 2018)
      Det er analysert flyktige forbindelser i råolje fra makrell restråstoff for å påvise komponenter som kan bidra til lukt og smak i råoljen. De fleste av de påviste stoffene, bortsett fra noen av hydrokarbonene, er luktaktive ...
    • Kongekrabbe – Evaluering av metoder for foredling.Kokeprosessen, farse og bruk av høytrykksprosessering 

      Kristoffersen, Silje; Siikavuopio, Sten Ivar; Dahl, Reidun Wenche; Jakobsen, Ronny Andre; Tidemann, Even (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      Denne rapporten beskriver foredling og prosesskontroll ved produksjon av kongekrabbe. Kokeprosessen påvirker drypptap og sensoriske egenskaper i kongekrabbeklør. Høg koketemperatur (95°C), kort koketid (6 min) og rask ...
    • Kongekrabbe – foredling og industriell bearbeiding 

      Siikavuopio, Sten Ivar; Martinsen, Gustav; Stenberg, Even; Jakobsen, Ronny Andre; Carlehög, Mats; Eilertsen, Guro (Nofima rapportserie, Research report, 2011)
      Forsøkene har vist at det er en rekke parametere som påvirker både kvalitet og utbytte ved prosessering av kongekrabbe, fra hel levende krabbe frem til ferdig prosessert produkt, kokt frossen cluster. Resultatene våre viser ...