• norsk
    • English
  • norsk 
    • norsk
    • English
  • Logg inn
Vis innførsel 
  •   Hjem
  • Nofima
  • Publikasjoner fra CRIStin
  • Vis innførsel
  •   Hjem
  • Nofima
  • Publikasjoner fra CRIStin
  • Vis innførsel
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kartlegging av teknologi til raffinering av makrellolje

Haugen, John-Erik; Oterhals, Åge
Research report
Published version
Thumbnail
Åpne
Rapport+18-2018.pdf (724.6Kb)
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2574804
Utgivelsesdato
2018
Metadata
Vis full innførsel
Samlinger
  • Nofima rapportserie [975]
  • Publikasjoner fra CRIStin [2028]
Sammendrag
Konvensjonell og ny prosessteknologi for raffinering av marine oljer er blitt kartlagt ved gjennomgang av tilgjengelig litteratur og patenter og vurdert for mulig anvendelse til raffinering av råolje fra makrell restråstoff. Det eksisterer noe litteratur på raffinering av marine råoljer, men lite på råolje fra restråstoff fra fisk. Dessuten er lite dokumentert på makrellolje. Det er derfor lagt vekt på å prioritere teknologi anvendt på råolje fra beslektede arter (sild, lodde, sardin), som vil være mest relevant for prosessering av makrellolje. Det meste av rensemetodene i litteraturen er basert på laboratoriestudier, som innebærer at disse metodene fortsatt er på FoU stadiet. Noen av teknikkene vil kunne egne seg til industriell prosessering av vegetabilske oljer, men de fleste nye teknikkene har sine begrensninger med hensyn til bruk på marine oljer med en høy andel flerumettede fettsyrer. Den største tekniske utfordringen er oksidasjon, isomerisering og polymerisering av oljen under prosessering, skalerbarhet og kostnader i industriell skala. Hovedkonklusjonen er at konvensjonell raffineringsteknologi vil være mest aktuell til foredling av råolje fra makrell restråstoff, m.a.o. alkalisk avsyring, bleking ved bruk av blekejord og aktivt kull, vinterisering ved bruk av tørrfraksjonering og deodorisering ved bruk av dampstripping.
 
Kartlegging av teknologi til raffinering av makrellolje
 
Survey of technology for refining of mackerel oil
 
Utgiver
Nofima AS
Serie
Nofima rapportserie

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit
 

 

Bla i

Hele arkivetDelarkiv og samlingerUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifterDenne samlingenUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifter

Min side

Logg inn

Statistikk

Besøksstatistikk

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit