Browsing NOFIMA vitenarkiv by Title
Now showing items 1442-1461 of 2492
-
Melanin in Farmed Cod
(Nofima rapportserie, Research report, 2005)We have conducted a six month pilot study to determine the effects of added copper and minerals on the development of black blood vessel in farmed cod. Cod introduced to the trial immediately post weaning were placed on ... -
Mellomlagring av levende kongsnegl (Buccinum undatum). Effekt av lagringstemperatur på overlevelse og kvalitet
(Nofima rapportserie, Research report, 2007)Målet med forsøket var å se på effekten av levende mellomlagring av kongesnegl (Buccinum undatum) på overlevelse og kvalitet. Det ble satt opp tre temperaturregimer (4, 10 og 15°C ) med to replikate behandlinger. Forsøket ... -
Membrane Separation of Chicken Byproduct Hydrolysate for Up-Concentration of Bioactive Peptides
(Peer reviewed; Journal article, 2024)Membrane processes, such as microfiltration, ultrafiltration, and nanofiltration, are increasingly used for various applications in both upstream and downstream processing. Membrane-based processes play a critical role in ... -
Mengde- og kvalitetsvurdering av kråkeboller (sjøpinnsvin) i kystnære områder i Sisimiut kommune på Grønland
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)I henhold til prosjektplanen ble det i høsten 2007 gjennomført en kartlegging og en kvalitets-vurdering av kråkeboller i Sisimiut kommune. Under kartleggingen av kråkebollebestanden ble det tatt fangstprøver fra 8 forskjellige ... -
Mesopelagic Fish Protein Hydrolysates and Extracts: A Source of Novel Anti-Hypertensive and Anti-Diabetic Peptides
(Peer reviewed; Journal article, 2021) -
Metabolomics workflow for quality control of differently-processed pre-cooked chicken fillets
(Peer reviewed; Journal article, 2021)The contents and profiles of small molecules in a food can provide information about quality-related properties. Processing methods and deterioration during storage, e.g. from bacterial proliferation and degradation, might ... -
Methionine deficiency does not increase polyamine turnover through depletion of hepatic S-adenosylmethionine in juvenile Atlantic salmon
(Peer reviewed; Journal article, 2014) -
Methodological approaches to assess tactile sensitivity in the food context—A scoping review
(Peer reviewed; Journal article, 2023)In contrast to taste sensitivity, the assessment of texture or tactile sensitivity has received relatively little attention in the food context. Texture plays an important role in food preferences and food intake, and ... -
Metoder for kvalitetsmåling på hel laks
(Research report, 2016)I dette prosjektet er det gjennomført en skrivebordsstudie på aktuelle teknologier som kan anvendes for å måle kvalitet på hel laks. Kvalitetsparametere som er vektlagt i studiet er fettinnhold, fettfordeling, fettsammensetning, ... -
Metoder for påvisning av Listeria i mat og produksjonsmiljø – Delrapport 1: Hurtigmetoder på markedet
(Nofima rapportserie, Research report, 2023) -
Metoder for påvisning av Listeria i mat og produksjonsmiljø – Delrapport 2: Nye metoder og teknologier
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Det er et stort ønske fra aktører i sjømatindustrien å få en raskere metode for påvisning av listeria. Som en del av et FHF prosjekt så er det vurdert om det er faglig og teknisk mulig å utvikle en metode for påvisning av ... -
Metodikk og råstoffdata for torskeforsøk - Prøveopparbeiding til forsøk i OPTIMAL II
(Nofima rapportserie, Research report, 2018)Denne rapporten beskriver metodikk og råstoffdata for karakterisering og opparbeiding av prøvemateriale til analyse av kvalitet ved varmebehandling av torsk. Torsk fra Havbruksstasjonen i Tromsø ble benyttet. Filetene ble ... -
Microalgae suspension as a source of n-3 long-chain PUFA in feed for Atlantic Salmon (Salmo salar L) – Technical constraints and nutritional quality
(Peer reviewed; Journal article, 2024) -
Microalgal Schizochytrium limacinum Biomass Improves Growth and Filet Quality When Used Long-Term as a Replacement for Fish Oil, in Modern Salmon Diets
(Peer reviewed; Journal article, 2020)Aquaculture contributes to global food security but sustainable aquaculture development in terms of biodiversity impacts requires the establishment of viable solutions in replacement of the fisheries-based components in ... -
Microbial diversity and ecology of biofilms in food industry environments associated with Listeria monocytogenes persistence
(Peer reviewed; Journal article, 2021)Contamination of food products with the foodborne pathogen Listeria monocytogenes may occur in the food processing environment. Many bacterial species co-exist in this environment and can interact in multispecies biofilms. ... -
Microbial Safety and Sensory Analyses of Cold-Smoked Salmon Produced with Sodium-Reduced Mineral Salts and Organic Acid Salts
(Peer reviewed; Journal article, 2022) -
Microbiological food safety of seaweeds
(Peer reviewed; Journal article, 2021) -
Microbiota formed on attached stainless steel coupons correlates with the natural biofilm of the sink surface in domestic kitchens
(Peer reviewed; Journal article, 2016)Stainless steel coupons are frequently used in biofilm studies in the laboratory, as this material is commonly used in the food industry. The coupons are attached to different surfaces to create a “natural” biofilm to be ... -
Microbiota formed on attached stainless steel coupons correlates with the natural biofilm of the sink surface in domestic kitchens
(Peer reviewed; Journal article, 2015)Stainless steel coupons are frequently used in biofilm studies in the laboratory, as this material is commonly used in the food industry. The coupons are attached to different surfaces to create a “natural” biofilm to be ...