Browsing NOFIMA vitenarkiv by Title
Now showing items 1910-1929 of 2619
-
Raman and near Infrared Spectroscopy for Quantification of Fatty Acids in Muscle Tissue—A Salmon Case Study
(Peer reviewed; Journal article, 2022)The aim of the present study was to critically evaluate the potential of using NIR and Raman spectroscopy for prediction of fatty acid features and single fatty acids in salmon muscle. The study was based on 618 homogenized ... -
Raman spectroscopy and NIR hyperspectral imaging for in-line estimation of fatty acid features in salmon fillets
(Peer reviewed; Journal article, 2022)Raman spectroscopy was compared with near infrared (NIR) hyperspectral imaging for determination of fat composition (%EPA + DHA) in salmon fillets at short exposure times. Fillets were measured in movement for both methods. ... -
Raman spectroscopy as a tool for characterisation of quality parameters in Norwegian grown apples during ripening
(Peer reviewed; Journal article, 2024)This study shows for the first time the feasibility of Raman spectroscopy as a non-destructive method to follow the ripening process of apple fruits. Two different varieties of apples were studied: ‘Aroma’ and ‘Elstar’. ... -
Raman spectroscopy for quantification of residual calcium and total ash in mechanically deboned chicken meat
(Journal article; Peer reviewed, 2018)According to European food safety authorities, one of the major control parameters for mechanically separated meat is calcium content, which is an indicator of residual bone. Residual bone in mechanically separated meat ... -
Raman, near-infrared and fluorescence spectroscopy for determination of collagen content in ground meat and poultry by-products.
(Journal article, 2021)Raman, near-infrared and fluorescence spectroscopy were evaluated for determination of collagen content in ground meat. Two sample sets were used (i.e. ground beef and ground poultry by-products), and collagen concentrations ... -
Rammebetingelser for lønnsomhet i norsk fiskeforedling – Empiriske funn og kunnskapshull
(Nofima rapportserie, Research report, 2008)I denne rapporten har vi oppsummert litteratur om rammebetingelser for lønnsomhet i norsk fiskeforedling. Hensikten har vært å oppsummere funn og å kartlegge behov for nye undersøkelser. Vi finner vårt fortrinn ligger i ... -
Rapid and non-destructive quantification of meat content in the legs of live red king crab (Camtschaticus paralithodes) by near-infrared spectroscopy
(Peer reviewed; Journal article, 2024)Red king crab (RKC) is one of the most widely distributed and well-known of all king crabs. The edible meat of the RKC is in the legs and claws and is considered a delicacy. Occasionally, the content of meat is low, and ... -
Rapid and Nondestructive Determination of Aleurone Content in Pearling Fractions of Barley by Near-Infrared (NIR) and Fluorescence Spectroscopies
(Peer reviewed; Journal article, 2017)The aim of the present work was to develop and evaluate near-infrared (NIR) and fluorescence spectroscopies as rapid and potential online methods for determination of the amount of aleurone in pearling dust fractions of ... -
Rapid on-line detection and grading of wooden breast myopathy in chicken fillets by near-infrared spectroscopy
(Peer reviewed; Journal article, 2017) -
Raw material properties of organically produced salmon
(Nofima rapportserie, Research report, 2012)The fillet quality of organically and conventionally produced salmon were analyzed and evaluated in autumn 2011. Fillets from two weight classes (3-4 kg and 5-6 kg, round weight) were obtained from two independent fish ... -
Råstoffbehandling av Pandalus borealis - påvirkning på pilleutbytte og pillbarhet Gjennomgang av tidligere FoU-arbeid
(Nofima rapportserie, Research report, 2023)På 80- og 90-tallet ble det gjennomført en rekke prosjekter for å utvikle og optimalisere industriell pilling av reker. Det ble også undersøkt hvordan ulik behandling av rekeråstoffet påvirket utbyttet og pille-egenskapene. ... -
Råstoffbehandling, kjøling og bearbeiding – en prosjektoversikt
(Nofima rapportserie, Research report, 2009)Rapporten oppsummerer resultater fra tidligere forsøk utført av tidligere Fiskeriforskning, nå Nofima. Den inngår som en del av prosjektet ”Temperaturstyring fra fangst til marked”, som er finansiert av FHF-fondet og ledet ... -
Råstoffkvalitet og salgsverdi – Estimert tap for torsk i 2013
(Research report, 2015)Hensikten med dette arbeidet var å beregne de økonomiske konsekvenser for industrien ved varierende kvalitet for råstoffet (kvalitetsklasser) av torsk på et aggregert nivå. Sammenhengen mellom de enkelte kvalitetsfeil på ... -
Råstoffkvalitet på torsk fra kystfartøy. Evaluering av effekten av kvalitetstilsynet i regi av Norges Råfisklag
(Nofima rapportserie, Research report, 2017)Nærings- og fiskeridepartementet kan pålegge fiskesalgslagene å ha tilsyn med kvaliteten. Fra 2015 har Norges Råfisklag drevet tilsyn med fiskekvalitetsforskriftens § 5, 6, 7 og 8 i Nord-Norge. Nærings- og fiskeridepartementet ... -
Råstoffkvalitet torsk. Gruppert i kvalitetsklasser basert på fangstskader
(Research report, 2013)Sjømatindustrien anser rødfarget muskel og filetspalting som de mest «kostbare» kvalitetsfeilene, fordi det begrenser valgmuligheten med hensyn til anvendelsen av råstoffet og fører til nedklassing av produktene. Det er ... -
Råvareflyt og institusjonelle virkemidler
(Nofima rapportserie, Research report, 2000)Denne rapporten er skrevet på oppdrag fra FNL. Prosjektet som denne rapporten er en del av har hatt følgende mål: ● Gi en oversikt over konsesjonsvilkår i den norske trålerflåten som har til hensikt å styre råstoff mot ... -
Real Time PCR for Salmonella-analyse i fiskemel og andre fôrvarer
(Research report, 2003)Polymerase Chain Reaction (PCR) er en av de viktigste teknikker innen moderne molekylærbiologi. Ved bruk av PCR i mikrobiologisk analyse, amplifiseres (mangfoldiggjøres) DNA-segmenter som er unike for den søkte organisme. ... -
Recent Advances in Molecular Mechanisms of Autophagosome-Lysosome Fusion and Impacts of Exogenous Factors
(Peer reviewed; Journal article, 2020)Autophagy is a highly conserved phenomenon of cell biology, and it is closely related to many major human diseases such as cancer, neurodegenerative diseases, and diabetes. Autophagy is a continuous biological process, ... -
Recent Advances in Sea-Urchin Aquaculture in Norway
(Journal article, 2010)Sea-urchin aquaculture (echiniculture) in Norway is being developed along two sep a rate paths with some overlap. Bodø University College (HBO) is pursuing a strategy of full domestication, with the explicit goal of bringing ... -
Recovery from exhaustive swimming and its effect on fillet quality in haddock (Melanogrammus aeglefinus)
(Journal article; Peer reviewed, 2018)Wild haddock (Melanogrammus aeglefinus) of commercial size (0.8–2.49 kg, 45–60 cm) were swum to exhaustion in a large swim tunnel and then allowed to recuperate for 0, 3 or 6 h, to investigate the effects of exhaustive ...