Browsing NOFIMA vitenarkiv by Title
Now showing items 2003-2022 of 2601
-
Saccharina latissima Cultivated in Northern Norway: Reduction of Potentially Toxic Elements during Processing in Relation to Cultivation Depth
(Peer reviewed; Journal article, 2021) -
Safe week, unsafe weekend? Consumers’ self-reported food safety practices and stomach sickness in cabin environments of varying infrastructure levels
(Peer reviewed; Journal article, 2022)Food poisoning is a threat to health and economy across regions and living standards, with an estimated 600 million cases worldwide every year. In consumer households, water and electricity facilities are key to safe food ... -
Salgsutvikling for nye plantebaserte produkter
(Nofima rapportserie, Research report, 2021)Plantebaserte produkter og kosthold blir oppfattet som bærekraftig. Bærekraft og plantemat kan sees på som innovasjonsdrivere, og vi viser til hvordan oppmerksomheten rundt disse begrepene har økt de siste fem årene. Mye ... -
Salmon farming in the North – Regulating societal and environmental impacts
(Nofima rapportserie, Research report, 2020)Salmon farming is a rapidly growing industry in the North and its sustainable development depends on adequate governance. We have assessed the governance systems for salmon farming in four northern countries, Canada, the ... -
Salmon farming in the North: How do we regulate growth?
(Others, 2021) -
Salmon fillet intake led to higher serum triacylglycerol in obese zucker Fa/Fa rats but not in normolipidemic Long-Evans rats
(Peer reviewed; Journal article, 2018) -
Salmonella in eggs: From shopping to consumption—A review providing an evidence-based analysis of risk factors
(Peer reviewed; Journal article, 2021)Nontyphoidal salmonellae are among the most prevalent foodborne pathogens causing gastrointestinal infections worldwide. A high number of cases and outbreaks of salmonellosis are associated with the consumption of eggs and ... -
Salt content in herring – How the salt content in herring changes during capture and catch handling
(Nofima rapportserie, Research report, 2023)Brazil applies a threshold limit value for the amount of salt that is accepted in natural herring, namely 134 mg sodium per 100 g fillet. Compared with the salt content values found in the relevant literature, and the ... -
Salterstattere i røkt laks
(Nofima rapportserie, Research report, 2020)Denne rapporten gir en kort oversikt over kommersielle salterstattere som kan ha relevans for bruk i produksjon av røkte lakseprodukter. Rapporten inngår i prosjektet «Metoder for erstatning av salt i røkte lakseprodukter» ... -
Saltinnhold i sild – Hvordan saltinnholdet i sild endres under fangst og fangsthåndtering
(Nofima rapportserie, Research report, 2023) -
Sammenhengen mellom råstoffets beskaffenhet og produktutbytter i filetproduksjon av hyse og torsk
(Nofima rapportserie, Research report, 2012)I prosjektet er det utført intervjuundersøkelse i fire filetbedrifter og produksjonsforsøk med både torsk og hyse i to av bedriftene. Målet i spørreundersøkelsen var å finne hvilke kvalitetsfeil i råstoffet bedriftene selv ... -
Sammenlikning av to modeller av kommersielle kongekrabbeteiner med tanke på fangsteffektivitet og seleksjon
(Nofima rapportserie, Research report, 2019)I dag brukes det utelukkende sammenleggbare en-kammerteiner for fangst av kongekrabbe innenfor det kvoteregulerte området på Finnmarkskysten. Nofima og krabbefisker i Varanger har i en årrekke jobbet med å forbedre seleksjon ... -
Sammenslåing av fartøygruppene seitrål og torsketrål – et kunnskapsbidrag
(Nofima rapportserie, Research report, 2020)Et mer utfyllende sammendrag gis kapittel 1. Regjeringen har foreslått å slå sammen gruppene sei- og torsketrål for å forenkle kvotesystemet. På oppdrag fra Møre Trållag og Sjømat Norge tar denne rapporten for seg historikk, ... -
Sample-Specific Prediction Error Measures in Spectroscopy
(Peer reviewed; Journal article, 2020)In applied spectroscopy, the purpose of multivariate calibration is almost exclusively to relate analyte concentrations and spectroscopic measurements. The multivariate calibration model provides estimates of analyte ... -
Sanitetsslakting på merdkanten
(Nofima rapportserie, Research report, 2010)Bakgrunnen for prosjektet var at oppdrettsnæringen trengte hjelp til å løse problematikken rundt sanitetsslakting av fisk ved sykdom. Næringen ønsket en metode som kunne gjør sanitetsslaktingen effektiv og sikker. Den måtte ... -
Satisfaction in buyer-seller relationships - Influence of cultural differences
(Journal article, 2012) -
Sånn kan det også gjøres! Drift av autolinerederiet Eskøy AS ”Saga K”, T-20-T og ”Åsta B”T-3-T, driftsåret 2010
(Nofima rapportserie, Research report, 2011)I samarbeid med rederiet Eskøy AS og Norges Fiskerihøgskole har Nofima Marked fortsatt undersøkelsene og hvorvidt, og under hvilke betingelser bruk av autoline i kystfiske er en rasjonell driftskombinasjon i norsk fiske. ... -
Sårproblematikk og hudhelse i laks- og regnbueørrettoppdrett
(Research report, 2015) -
Screening for Antifungal Indigenous Lactobacilli Strains Isolated from Local Fermented Milk for Developing Bioprotective Fermentates and Coatings Based on Acid Whey Protein Concentrate for Fresh Cheese Quality Maintenance
(Peer reviewed; Journal article, 2023)The demand for healthy foods without artificial food additives is constantly increasing. Hence, natural food preservation methods using bioprotective cultures could be an alternative to chemical preservatives. Thus, the ... -
Screening of by-products from the food industry as growth promoting agents in serum-free media for skeletal muscle cell culture.
(Peer reviewed; Journal article, 2020)The most significant cost driver for efficient bio-production of edible animal proteins is the cell culture media, where growth factors account for up to 96% of the total cost. The culture media must be serum-free, affordable, ...