Metoder for påvisning av Listeria i mat og produksjonsmiljø – Delrapport 2: Nye metoder og teknologier
Research report
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3119939Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Nofima rapportserie [1061]
- Publikasjoner fra CRIStin [2490]
Sammendrag
Det er et stort ønske fra aktører i sjømatindustrien å få en raskere metode for påvisning av listeria. Som en del av et FHF prosjekt så er det vurdert om det er faglig og teknisk mulig å utvikle en metode for påvisning av listeria i løpet av 20-30 minutter. Selv om det er framskritt på forskningsfronten på hurtigmetoder så er det fortsatt mangler på enten sensitivitet, selektivitet eller robusthet. Med dagens regelverk og teknologi vil det ikke være mulig å utvikle en hurtigtest som tar 20-30 minutter. Det er likevel rom for forbedring av dagens metoder i form av kortere og mer selektiv oppformering, mer presise metoder (f.eks. skille mellom levende og døde bakterier), samt få mer informasjon i form av typing. Det kan kanskje være mulig å oppnå en metode som tar 8-10 timer, noe som ville være veldig nyttig for sjømatindustrien. Rapporten inneholder en oppsummering av en brukerundersøkelse, og en oversikt over nye metoder fra vitenskapelige publikasjoner. Metoder for påvisning av Listeria i mat og produksjonsmiljø – Delrapport 2: Nye metoder og teknologier