Blar i Publikasjoner fra CRIStin på tittel
Viser treff 859-878 av 2497
-
Forskningsvirksomheten 1999 : årsrapport til Fiskeridepartementet og Norges forskningsråd
(Nofima rapportserie, Research report, 2000) -
Fosfater til fisk. Klassifisering, regulering og funksjon
(Nofima rapportserie, Research report, 2002)I de siste årene har det vært en økning i tilsetning av ulike fosfater i næringsmidler for å bedre funksjonelle egenskaper i varen. Men hva er fosfater, hvordan påvirker de næringsmiddelet, og hvor og hvordan er de tillatt ... -
Fostering safe food handling among consumers: Causal evidence on game- and video-based online interventions
(Journal article; Peer reviewed, 2022) -
Fostering safe food handling among consumers: Causal evidence on game- and video-based online interventions
(Peer reviewed; Journal article, 2022) -
Four Plausible Futures of Food. Navigating the future for sustainable and healthy plant-based protein in Norway: A scenario approach
(Nofima rapportserie, Research report, 2020)FoodProFuture (FPF) is a research project aiming for innovative, healthy, and sustainable exploitation of plant-based proteins in future foods in Norway and serves as a catalyst and initiator for the industrial uptake of ... -
Fourier transform infrared spectral data as a tool to predict energy balance, energy- and dry matter intake in lactating dairy cows
(Peer reviewed; Journal article, 2020) -
Fourier-transform infrared (FTIR) fingerprinting for quality assessment of protein hydrolysates
(Peer reviewed; Journal article, 2021)Enzymatic protein hydrolysis can be used industrially for refining peptides from poultry by-products. The aim is to introduce these peptides for human consumption, but today the majority is used for feed or pet food. One ... -
Fourier-transform infrared spectroscopy for characterization of liquid protein solutions: A comparison of two sampling techniques
(Peer reviewed; Journal article, 2023) -
Fourier-transform infrared spectroscopy for monitoring proteolytic reactions using dry-films treated with trifluoroacetic acid
(Peer reviewed; Journal article, 2020)In this study we explore the potential of using Fourier-transform infrared (FTIR) spectra of trifluoroacetate-protein and peptide complexes for monitoring proteolytic reactions. The idea of treating dry-films of protein ... -
The fourth industrial revolution in the food industry—Part I: Industry 4.0 technologies
(Journal article; Peer reviewed, 2022)Climate change, the growth in world population, high levels of food waste and food loss, and the risk of new disease or pandemic outbreaks are examples of the many challenges that threaten future food sustainability and ... -
Fra biprodukt til hovedprodukt. Eksempler på nye konsumprodukter fra biprodukter av laks og hvitfisk
(Research report, 2003)Rapporten beskriver innledningsvis generelle utviklingstrekk i sjømatmarkedet. Hovedformålet er å vise eksempler på produktutvikling hvor anvendelse av biprodukter som filetavskjær og rygger har gitt nye produkter med ... -
Fra kunnskap til handling - Mulighetsrommet: Hvordan påvirke forbrukere til å velge sunnere?
(Research report, 2017) -
Fra trailer til tog? Rammebetingelser for handel og transport av sjømat fra Nordland til det russiske markedet
(Nofima rapportserie, Research report, 2010)Denne rapporten søker å gi en vurdering av hvilket handlingsrom som finnes med hensyn til å flytte en vesentlig del av transporten av fisk fra Nordland mot det russiske markedet over fra trailer til jernbane. Det tas sikte ... -
Fractionation of Oil from Black Soldier Fly Larvae (Hermetia illucens)
(Peer reviewed; Journal article, 2022)Black soldier fly larvae (BSFL; Hermetia illucens) are subjected to a conventional fishmeal process, or room-temperature formic acid hydrolysis, and lipid yield and composition between the two processes compared. Acid ... -
Framtidens konsumprodukter fra norsk salt- og klippfisk - H02. Pakketeknologi og holdbarhet
(Nofima rapportserie, Research report, 2019)Ferdig utvannet salt- og klippfisk har en relativt kort holdbarhet som ferskt produkt. For å oppnå forlenget holdbarhet på et slikt produkt er det flere alternativer. En kan f.eks. fryse produktet, benytte ulik pakketeknologi ... -
Franske forbrukeres oppfatning av fersk og tint filet fra torsk
(Nofima rapportserie, Research report, 2011)Resultatene fra dette prosjektet viser at informasjon om ferskhet er meget viktig for hvordan franske forbrukere evaluerer torskefilet. Dette støttes av resultater fra forbrukertest, måling av effekter ved merking av fisk ... -
Fraud in Animal Origin Food Products: Advances in Emerging Spectroscopic Detection Methods over the Past Five Years
(Peer reviewed; Journal article, 2020) -
Fremtidige effekter av strukturering på sjø og på land – Faglig sluttrapport
(Nofima rapportserie;, Research report, 2018)Denne rapporten oppsummerer resultatene fra FHF-prosjektet "Fremtidige effekter av strukturering på sjø og land". Den bygger på to rapporter fra prosjektet, hvorav den første omhandler strukturering i flåten og den andre ... -
From controversy to dialog in aquaculture
(Research report, 2015)The Norwegian government has great ambitions for growth and development in the Norwegian aquaculture industry. At the same time, the aquaculture industry also encounters significant opposition by different stakeholders and ...