Blar i Publikasjoner fra CRIStin på tittel
Viser treff 1817-1836 av 2568
-
Probiotic Carnobacterium divergens increase growth parameters and disease resistance in farmed Atlantic cod (Gadus morhua) larvae without influencing the microbiota
(Peer reviewed; Journal article, 2021)Aquaculture represents the fastest growing food sector and the second largest export commodity in Norway. Disease in aquaculture causes mortality and huge losses in farmed fish. Probiotic treatment of farmed fish, i.e. ... -
Probiotics, Symptoms, and Gut Microbiota: What Are the Relations? A Randomized Controlled Trial in Subjects with Irritable Bowel Syndrome
(Peer reviewed; Journal article, 2012) -
Process mapping; Analysis of traceability of herring, tuna and salmon
(Nofima rapportserie, Research report, 2007)Traceability will be an immensely important subject for the food and fish industry the forthcoming years. From August 12th 2004, registration and prior notice sent in electronic form with a wealth of traceability information ... -
Process-Induced Changes in the Quantity and Characteristics of Grain Dietary Fiber
(Peer reviewed; Journal article, 2021)Daily use of wholegrain foods is generally recommended due to strong epidemiological evidence of reduced risk of chronic diseases. Cereal grains, especially the bran part, have a high content of dietary fiber (DF). Cereal ... -
Processed Eggshell Membrane Powder Is a Promising Biomaterial for Use in Tissue Engineering
(Peer reviewed; Journal article, 2020)The purpose of this study was to investigate the tissue regenerating and biomechanical properties of processed eggshell membrane powder (PEP) for use in 3D-scaffolds. PEP is a low-cost, natural biomaterial with beneficial ... -
Processed eggshell membrane powder regulates cellular functions and increase MMP-activity important in early wound healing processes
(Peer reviewed; Journal article, 2018) -
Processing Mixed Mesopelagic Biomass from the North-East Atlantic into Aquafeed Resources; Implication for Food Safety
(Peer reviewed; Journal article, 2021) -
Processing of sugar kelp: Effects on mass balance, nutrient composition, and color
(Journal article; Peer reviewed, 2024) -
Product forms and price transmission in major European salmon markets
(Journal article; Peer reviewed, 2023)Product development is often an important component in increasing demand for successful aquaculture species. However, this topic has not received much attention due to limited data availability. In this paper, we investigate ... -
Production cost and competitiveness in major salmon farming countries 2003–2018
(Peer reviewed; Journal article, 2020) -
Production of market-size North American strain Atlantic salmon Salmo salar in a land-based recirculation aquaculture system using freshwater
(Journal article; Peer reviewed, 2016) -
Produksjon av fermentert fiskesaus fra nedklasset saltfisk, sild,pyllorus og startkultur
(Nofima rapportserie, Research report, 2001)Det nedklasses og kasseres årlig flere titalls tonn saltfisk og klippfisk. I dette prosjektet er det undersøkt om denne ressursen kan nyttegjøres i produksjon av fermentert fiskesaus. Fiskesaus er et utbredt produkt i ... -
Produksjon av høstsmolt av røye (Salvelinus alpinus L.)
(Nofima rapportserie, Research report, 2002)Produksjonen av sjørøye i oppdrett har ikke hatt en utvikling som forventet, noe som blant annet skyldes røyas reduserte sjøvannstoleranse. Da fisken kan holdes maksimalt to måneder i året i fullt sjøvann (33 ‰) begrenser ... -
Produksjonshygiene og holdbarhet av islagret pre-rigor laksefilet. Sluttrapport – FHF-prosjekt 900938
(Nofima rapportserie, Research report, 2015)Målet med prosjektet var å bygge opp et kunnskapsgrunnlag for å oppnå lenger og mer stabil holdbarhet på islagret laks. Mikrobiologisk vekst, senoriske endringer og forbrukeroppfatning av laksefilet som var tilsatt ulike ... -
Produksjonshygiene og holdbarhet av pre-rigor laksefilet (forprosjekt). Nivå av bakterier og kartlegging av bakterieflora/mikrobiota på pre-rigor produsert islagret laksefilet
(Research report, 2013)Formålet med dette forprosjektet har vært å gi en oversikt over dagens status for prosess/hygieneforhold som kan ha betydning for kvalitet og holdbarhet til fersk, islagret pre-rigor filetert laks. Arbeidet er gjennomført ... -
Produkt- og markedstilpasning av pelagisk fisk i det russiske markedet. Fase 1
(Nofima rapportserie, Research report, 2005) -
Produktdifferensiering og konkurransefortrinn
(Research report, 2013)For å forbedre næringens muligheter til å utvikle konkurransedyktige differensieringsstrategier har formålet med dette prosjektet vært å øke kompetansen om produktdifferensiering i sjømat-næringen. En rekke ulike studier ...