Browsing Publikasjoner fra CRIStin by Title
Now showing items 670-689 of 2568
-
Epitype-inducing temperatures drive DNA methylation changes during somatic embryogenesis in the long-lived gymnosperm Norway spruce
(Peer reviewed; Journal article, 2023)An epigenetic memory of the temperature sum experienced during embryogenesis is part of the climatic adaptation strategy of the long-lived gymnosperm Norway spruce. This memory has a lasting effect on the timing of bud ... -
Er asymmetrisk informasjon en drivkraft for konflikter i det norske boligmarkedet?
(Peer reviewed; Journal article, 2021)Det hevdes at det norske boligmarkedet er preget av et høyt konfliktnivå mellom kjøper og selger av brukte boliger. Et høyt konfliktnivå er uheldig fordi det kan tyde på at prissettingen er feil, og at ressurser går med ... -
Ernæringens betydning for skinn-, tarm-, og gjellehelse hos laks
(Nofima rapportserie, Research report, 2019)Prosjektets hovedmål var å skaffe kunnskap om hvordan ulike nivåer av sink (Zn) og EPA+DHA i dietten påvirker sammensetning, funksjon og robusthet til barrierevev hos laks. Forsøk med laks fôret 3 ulike nivåer av Zn og ... -
Ernæringsbehov og fôring for optimal helse og overlevelse av rensefisk - Del 1 berggylt
(Nofima rapportserie, Research report, 2021)Berggylt bør i alle livsstadier tilbys fôr som er prosessert ved lave temperaturer, som agglomerering eller kaldekstrudering, fordi dette gir bedre mineralisering og mindre deformiteter, og også redusert dødelighet hos ... -
Ernæringsbehov og fôring for optimal helse og overlevelse av rensefisk - Del 2 Rognkjeks
(Nofima rapportserie, Research report, 2021)Rognkjeks har et velutviklet tarmsystem, men pH i magen faller først ved 1,0-1,5 gram. Rognkjeksen bør derfor tilbys agglomerert eller kaldekstrudert fôr fram til denne størrelsen. Fôr med 55 % protein, 17 % fett og 6 % ... -
Essential oils for antimicrobial and antioxidant applications in fish and other seafood products
(Peer reviewed; Journal article, 2017) -
Estimated content of nutrients and energy in feed spill and faeces in Norwegian salmon culture
(Nofima rapportserie, Research report, 2017)The annual production of 1.3 million tons of salmon in Norway consumes 1.5 million tons of feed. Some of the energy and nutrients from feed is not digested by the salmon, and ends up in the faeces. In addition, nutrients ... -
Estimates of genetic correlations between susceptibility of Atlantic salmon to amoebic gill disease in a bath challenge test and a field test
(Peer reviewed; Journal article, 2019) -
Estimating Deoxynivalenol Content of Ground Oats Using VIS-NIR Spectroscopy
(Peer reviewed; Journal article, 2013)The potential of VIS-NIR spectroscopy as a rapid screening method for resistance of Fusarium-inoculated oats to replace the costly chemical measurements of deoxynivalenol (DON) was investigated. Partial least squares (PLS) ... -
Estimating dry matter and fat content in Blocks of Swiss cheese during production using on-line near infrared spectroscopy
(Peer reviewed; Journal article, 2019) -
Estimation of breeding values for uniformity of growth in Atlantic salmon (Salmo salar) using pedigree relationships or single‑step genomic evaluation
(Peer reviewed; Journal article, 2017)Background In farmed Atlantic salmon, heritability for uniformity of body weight is low, indicating that the accuracy of estimated breeding values (EBV) may be low. The use of genomic information could be one way to increase ... -
Estimation of composition of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) grains by Near-Infrared Transmission spectroscopy
(Peer reviewed; Journal article, 2017)The aim of this study was to develop robust chemometric models for the routine determination of dietary constituents of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) using Near-Infrared Transmission (NIT) spectroscopy. Spectra of ... -
Estimert innhold av næringsstoff og energi i fôrspill og faeces fra norsk lakseoppdrett
(Nofima rapportserie, Research report, 2017)Det produseres 1,3 millioner tonn laks og omsettes 1,5 millioner tonn fôr årlig i Norge. Noe av energien og næringsstoffene fra fôret er ikke tilgjengelig for laksen, og ender opp i faeces. I tillegg ender energi og ... -
Ethylhexylglycerin impairs membrane integrity and enhances the lethal effect of phenoxyethanol
(Peer reviewed; Journal article, 2016) -
Etterbruk av rognkjeks - Fra lusespiser til middagsmat
(Research report, 2016)Rognkjeksoppdrett er i voldsom vekst på grunn av dens bruk i lusebekjempelsen i lakseoppdrett. Fra de første tillatelsene ble gitt i 2012 og 430 000 rognkjeks ble produsert, ble det i 2015 produsert 12 millioner rognkjeks. ... -
Etterspørselsforhold knyttet til bærekraft og miljø - Sluttrapport
(Research report, 2013)Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond uttrykte i 2009 ønske og behov for å styrke den forskningsbaserte kunnskapsbasen om den markedsmessige betydningen av dokumentert bærekraft i fiske og forvaltning, miljømessig ... -
European Database of Carotenoid Levels in Foods. Factors Affecting Carotenoid Content
(Peer reviewed; Journal article, 2021)Many studies indicate that diets including carotenoid-rich foods have positive effects on human health. Some of these compounds are precursorsof the essential nutrient vitamin A. The present work is aimed at implementing ... -
European novel food, patents and brokers of knowledge
(Peer reviewed; Journal article, 2022)Purpose The purpose of this paper was to study how public regulation promotes or hinders openness in the food industry, specifically how European novel food regulation has affected external ties among novel food pioneers ... -
Evaluating a crowding intensity scale and welfare indicators for Atlantic salmon in sea cages
(Peer reviewed; Journal article, 2024)