Now showing items 936-955 of 1067

    • Tørkede fiskehoder. Etablering av en produksjonslinje for tørkede fiskehoder 

      Herland, Hilde; Heide, Morten; Tidemann, Even (Research report, 2004)
      Totalutnyttelse av fisk er i stort fokus. Fiskehoder er ett av biproduktene som utnyttes dårlig i Norge. Mesteparten havner på sjøen mens bare en svært liten andel tørkes utendørs og selges. Island derimot har industrialisert ...
    • Tørking av marint råstoff med overhetet damp. Fase 1 - Kunnskapsstatus 

      Samuelsen, Tor Andreas; Høstmark, Øistein; Oterhals, Åge (Research report, 2015)
      Fiskemel- og fiskeoljeprodusentene er sammen med andre aktører innen norsk marin ingrediensindustri interessert i å utrede bruk av overhetet damp for tørking av marint råstoff. Dette prosjektet har som målsetning å etablere ...
    • Tørrfisk hengt med og uten hode 

      Joensen, Sjúrður (Nofima rapportserie, Research report, 2020)
      I dag tillates ikke henging av fisk med hode på. Noen tørrfiskprodusenter har ønsket å få undersøkt eventuelle forskjeller mellom fisk hengt med eller uten hode. Målet i prosjektet var å avdekke eventuelle forskjeller i ...
    • Tørrfisk hengt under skyggenett. Storskala test med styrt utetørking 

      Joensen, Sjurdur; Andreassen, Rolf Jarle (Nofima rapportserie, Research report, 2011)
      Det er gjennomført storskalaforsøk med henging av tørrfisk under et skyggenett for å undersøke effektene på temperatur og kvalitet etter henging. På dager med sol, ble det målt en betydelig lavere temperatur i fisk som ...
    • Tørrfisk på hjell - Forprosjekt 

      Tidemann, Even; Joensen, Sjurdur (Nofima rapportserie, Research report, 2009)
      Rapporten oppsummerer resultatene fra et forprosjekt der målet er å få grunnlag for å iverksette tiltak som kan bidra til en bedre tørkeprosess, der fisken fortsatt henges ute. I forprosjektet er temperatur og fuktighet i ...
    • Tørrfiskkvalitet. Tidlig eller sen åpning av nakken 

      Joensen, Sjurdur; Gundersen, Bjørn (Research report, 2013)
      I tørrfisknæringen er det ulik praksis med hensyn på når en åpner nakkene på fisken etter tørking. De fleste åpner nakken på høsten (sent) samtidig som vrakingen foregår, mens andre velger å åpne nakken når fisken tas inn ...
    • Tørrstoffinnhold i slam fra landbasert produksjon av Atlantisk laks 

      Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Berge, Gerd Marit (Research report, 2016)
      Slamprøver fra et settefiskanlegg ble tatt ut ved ulike tidspunkt på dagen én gang i måneden over fire måneder, ved ulike temperaturer og med varierende mengde biomasse i anlegget. Det var stor variasjon i tørrstoffinnholdet ...
    • Ultralyd – et nytt våpen i kampen mot lakselusa? 

      Mortensen, Atle; Skjelvareid, Martin Hansen (Research report, 2015)
      Lakselus er den største miljømessige utfordringen for lakseoppdrettsnæringen. Å utvikle effektive metoder for å bekjempe lakselus har derfor svært høy prioritet. Ultralyd er lansert som en potensiell metode for å bekjempe ...
    • Undersøkelser av utbyttefaktorer ved produksjon av saltfisk. Sammenfatning av salteforsøk i fire bedrifter 

      Akse, Leif; Joensen, Sjurdur (Nofima rapportserie, Research report, 2008)
      Rapporten sammenfatter resultatene av produksjonsforsøk i fire bedrifter, der målet var å dokumentere saltfiskutbytter i vanlige, kommersielle produksjonsprosesser for fullsaltet torsk. - Salteprosess 1: Pickelsalting ...
    • Urapportert fiske i torskefiskeriene – resultater fra spørreundersøkelse om juks 

      Svorken, Marianne; Hermansen, Øystein (Research report, 2014)
      Urapporterte fiske er et problem i mange lands fiskerier. Rykter og medieomtale tydet på at problemet var betydelig i torskefisket 2013. For å skaffe bedre informasjon om omfang og mekanismer ble det gjennomført ...
    • Utblødning av torsk i kjølt sjøvann (RSW). Vanntemperatur, utblødningstid og utblødningsgrad 

      Akse, Leif; Joensen, Sjurdur; Tobiassen, Torbjørn; Hardarson, Vidar (Nofima rapportserie, Research report, 2008)
      Forsøket undersøkte om lav vanntemperatur under blodtapping av torsk, lavere enn frysepunktet for blod, påvirket utblødningsgraden negativt sammenlignet med høyere temperaturer, ved 10, 30 og 60 minutters utblødningstid i ...
    • Utblødning og superkjøling av pre-rigor filetert oppdrettstorsk 

      Rotabakk, Bjørn Tore (Nofima rapportserie, Research report, 2011)
      Bakgrunnen for forsøket var å se på muligheten av å benytte seg av umiddelbar sløying og filetering på ubløgget fisk med etterfølgende spyling av fileten for å korte ned prosesseringstiden for torsk betraktelig uten at det ...
    • Utbyttetall og næringsstoffinnhold i hvitfiskmel og olje basert på restråstoff fra torsk, hyse og sei 

      Oterhals, Åge; Steinsholm, Silje; Gudbrandsen, Oddrun Anita (Nofima rapportserie, Research report, 2023)
      Rapporten gir en oversikt over innhold av næringsstoffer og uønskede forbindelser i hvitfiskmel fremstilt av restråstoff etter opparbeidelse av torsk, hyse og sei til hodekappet og sløyd fisk (HG) og skinn og beinfri filet. ...
    • Utfordringer knyttet til prosessering og analyse av norsk tare, med fokus på sukkertare og butare 

      Blikra, Marthe Jordbrekk; Skipnes, Dagbjørn; Noriega Fernández, Estefanía; Skåra, Torstein (Nofima rapportserie, Research report, 2020)
      Tare er en ny og spennende ingrediens i matindustrien og på kjøkkenet som får økende oppmerksomhet, men noen av komponentene i tare er mulig uheldige og bør tas hensyn til ved tillaging av mat. I denne rapporten har vi ...
    • Utfordringer som hindrer økt utnyttelse av marine restråstoff og marine arter 

      Vang, Birthe; Lian, Kjersti; Berntssen, Marc HG; Ørnsrud, Robin; Sele, Veronika; Solstad, Silje Gjerp; Pleym, Ingelinn Eskildsen; Svorken, Marianne; Steinsholm, Silje; Aas, Turid Synnøve; Kokkali, Marialena; Carvajal, Ana Karina; Dragøy, Ragnhild (Nofima rapportserie, Research report, 2021)
      Regjeringen har i flere meldinger uttalt at det skal legges til rette for økt verdiskaping i sjømatnæringen. Et bidrag inn mot dette er utvikling innen sirkulær bioøkonomi og innføring av en mer bærekraftig produksjon og ...
    • Utilization of sludge from recirculation aquaculture systems 

      del Campo, L. Matías; Ibarra, Pablo; Gutierrez, Xavier; Takle, Harald Rune (Nofima rapportserie, Research report, 2010)
      Norway is an ideal location for salmon farming due to its protected coastline and favorable water temperatures. Historically, salmon smolt production has been under flow-through (FT) systems utilizing the adequate freshwater ...
    • Utnyttelse av fôrressurser i norsk oppdrett av laks og regnbueørret i 2020. Faglig sluttrapport 

      Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Åsgård, Torbjørn Einar (Nofima rapportserie, Research report, 2022)
    • Utnyttelse av P fra sildeavskjær som alternativ P kilde i fôr til laksesmolt (Salmo salar L.) 

      Albrektsen, Sissel; Lock, Erik-Jan; Bæverfjord, Grete; Pedersen, Mona Elisabeth; Krasnov, Aleksei; Takle, Harald Rune; Veiseth-Kent, Eva; Ørnsrud, Robin; Waagbø, Rune; Ytteborg, Elisabeth (Nofima rapportserie, Research report, 2014)
      Målet med dette prosjektet var å øke verdiskapningen av marint restråstoff ved å utvikle bioteknologiske løsninger som kan frigjøre P fra fiskebein og gjøre P mer tilgjengelig for laks, samt å utvikle nye marine P ingredienser ...
    • Utnyttelse av restråstoff fra makrell og sild, ekstraksjon av fosfolipider - Faglig sluttrapport 

      Oterhals, Åge; Thoresen, Lars; Haugen, John-Erik (Nofima rapportserie, Research report, 2022)
      I prosjektet er det studert egnethet til restråstoff fra filetering av makrell og sild til ekstraksjon av fosfolipider. Makrellavskjær er funnet lite egnet sammenlignet med sild og spesielt umoden silderogn. Konsentrasjon ...
    • Utnyttelse av slam fra akvakultur i blandingsanlegg for biogassproduksjon: teknologi og muligheter 

      Ytrestøyl, Trine; Løes, Anne-Kristin; Kvande, Ingvar; Martinsen, Svein; Berge, Gerd Marit (Research report, 2013)
      I dette prosjektet ble sammensetningen av fiskeslam fra ulike resirkuleringsanlegg for settefiskproduksjon undersøkt. Slam fra Smøla Klekkeri og Settefisk sitt anlegg på Smøla, Marine Harvest sitt anlegg på Tustna og Nofima ...