Utblødning av torsk i kjølt sjøvann (RSW). Vanntemperatur, utblødningstid og utblødningsgrad
Research report
Published version
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2576840Utgivelsesdato
2008Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Nofima rapportserie [1060]
- Publikasjoner fra CRIStin [2481]
Sammendrag
Forsøket undersøkte om lav vanntemperatur under blodtapping av torsk, lavere enn frysepunktet for blod, påvirket utblødningsgraden negativt sammenlignet med høyere temperaturer, ved 10, 30 og 60 minutters utblødningstid i RSW (kjølt sjøvann). Under 60 minutter utblødning ble RSW-temperaturene i blødetankene i snitt logget til: -1,8 ºC, -0,6 ºC, 0,6 ºC, 2,7 ºC og 9,4 ºC. Den laveste vanntemperaturen (-1,8 ºC) er lavere enn frysepunktet både for blod og fiskemuskel. Ved alle blødetidene i dette kaldeste vannet kunne det derfor oppstå frysing i bløggesnitt som eventuelt skulle hindre god utblødning, særlig ved de lengste blødetidene (30 og 60 min). Sensorisk vurdering av utblødningsgrad konkluderte med at utblødning i RSW ved lav temperatur (-2 ºC) ikke gav dårligere blodtapping enn utblødning like lenge ved høyere vanntemperaturer. I de to kaldeste vanntemperaturene var det også signifikant forskjell (p<0,05) i utblødningsgrad mellom 10 og 60 min blødetid, der 60 minutter gav bedre blodtapping enn 10 minutter. De relativt lave vanntemperaturene senket ikke temperaturen i bløggesnitt så mye, eller så raskt, at frysing av blodet påvirket blodtappingen negativt. Utblødning av torsk i kjølt sjøvann (RSW). Vanntemperatur, utblødningstid og utblødningsgrad