Tørrfisk hengt med og uten hode
Research report
Published version
Date
2020Metadata
Show full item recordCollections
- Nofima rapportserie [1111]
- Publikasjoner fra CRIStin [2654]
Abstract
I dag tillates ikke henging av fisk med hode på. Noen tørrfiskprodusenter har ønsket å få undersøkt eventuelle forskjeller mellom fisk hengt med eller uten hode. Målet i prosjektet var å avdekke eventuelle forskjeller i kvalitet av hyse, torsk og sei som er hengt med og uten hode. En vet fra tidligere at små fisk tørker fortere og vanligvis har bedre kvalitet enn større fisk. En valgte derfor å begrense forsøket til fisk under 50 cm. Av praktiske årsaker ble torsken større enn dette. Kvalitet og utbytte ble fulgt på individnivå og registrert under henging, som tørrfisk og etter utvanning av tørrfisken. Resultatene viser at det ikke var vesentlige forskjeller i utbytte, kvalitet eller tørkehastighet på fisk hengt henholdsvis med og uten hode. Dette forutsetter da at fiskene er små. Det ble påvist en tendens til at økt størrelse på torsken ga redusert kvalitet. Det må gjøres ytterligere forsøk for å få sikrere data om effekten av å henge med hode. Samt også fastsette en eventuell lengdegrense for henging med hode, dersom det skulle komme en åpning for å tillate det. Commercial production of naturally dried fish, Stockfish, does not permit hanging of gutted fish with head-on, according to food regulations. In recent years this regulation has been discussed amongst the producers, questioning if drying with head on will affect the Stockfish quality. The objective of the project was to study if there are quality differences in Stockfish when dried gutted and de-headed, or dried gutted and with head-on. Fish used in the trial was cod, haddock and saith, and there was an upper size limit of the fish to be used in the study. When small-sized fish (< 50 cm) is used, drying with head-on does not seem to affect the Stockfish quality.