Nofima rapportserie
Recent Submissions
-
Økt levendeleveranser av hyse fra snurrevadflåten
(Nofima rapportserie, Research report, 2024) -
Validering FP828 – BIOLAB A 25 Nitrogen forbrenningsmetode
(Nofima rapportserie, Research report, 2024) -
Nutritional value of Ethyl Ester oils in fish diets: A review on their potential impact on growth and health
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)The Norwegian Pelagic sector plays a significant role in producing pelagic fish products for human consumption, including concentrated marine omega-3 fatty acids (FA) used in dietary supplements. To fully utilize fish ... -
Kartlegging av konsekvenser ved bortfall av MSC-sertifikat – Faglig sluttrapport
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Bortfallet av MSC-sertifisering for deler av fisket etter torsk og hyse, og hele fiskeriet etter NVG-sild, ga en unik mulighet til å studere betydningen av bærekraftssertifisering for norsk fiskerinæring. Resultatene viser ... -
Kongekrabbe og omsetningskrav – Ulike modeller for fordeling i den kvoteregulerte fangsten
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Nofima er av Nærings- og fiskeridepartementet bedt om å gjennomføre en evaluering av ulike alternative modeller for kvotefordeling i det kvoteregulerte fisket etter kongekrabbe. Alle de foreslåtte modellene bygger på dagens ... -
Markedstilpasset norsk mathveteproduksjon: Tilpasninger i klasseinndelingen for å øke utnyttelsen av norsk mathvete
(Research report, 2024)Denne fagrapporten beskriver hvordan vi kan få en mer markedstilpasset mathveteproduksjon som legger til rette for økt norskandel, med 90% som det langsiktige målet. Arbeidet er gjennomført sammen med etterspørselssiden i ... -
Vaksinering for forbedret immunitet og beskyttelse mot tenacibaculose hos atlantisk laks (ResisT)
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Sårutvikling forårsaket av bakterielle infeksjoner på laks i sjø representerer et vedvarende problem for norsk lakseoppdrett. Sårutbrudd assosiert med Tenacibaculum finnmarkense (tenacibaculose) kjennetegnes ved sår på ... -
Leverandør til sjømatnæringen – En oversikt over norske leverandører til sjømatnæringen
(Nofima rapportserie;, Research report, 2024) -
Vurdering av samlet påvirkning og bidrag fra enkeltsektorer. Praksis og utfordringer i forvaltningen av kystvannmiljø
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Det er en rekke sektorer og kilder som kan påvirke miljøtilstanden i kystvannforekomster i Norge. Vannforvaltning etter vannforskriften, basert på EUs vanndirektiv, har mål om å bidra til helhetlig beskyttelse av vannmiljø. ... -
AP1. Reduksjon av Listeria på laks; Skånsom dekontaminering av laks og ørret og deres produkter
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Rapporten inkluderer forsøksoppsett og resultater fra forsøk som er gjennomført i prosjektet DeList, AP1 i perioden mars 2023 til juni 2024. Ferskt råstoff i form av hel, sløyd ørret og laksefilet (biter) er benyttet i ... -
Kunnskapskartlegging pigmentering i laks
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Gjennomgangen av data på filetfarge i norsk oppdrettslaks viser at det har vært en viss nedgang i farge, fra 2012 og frem til om lag 2021. Deretter har fargenivået økt noe. Variasjonen i filetfarge er blitt større, med ... -
Metoder for påvisning av Listeria i mat og produksjonsmiljø – Faglig sluttrapport
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Dagens referansemetode for påvisning av Listeria monocytogenes tar minimum to dager før man får et endelig svar. Dette reduserer mulighetene for å gjøre risikoreduserende tiltak. Prosjektet har kartlagt dagens kommersielle ... -
Pelagisk trål/Semipelagisk trål – friere redskapsvalg til levendefiske – kunnskap om redskapsbruk i sammenheng med kvalitet og effektivitet
(Nofima rapportserie, Research report, 2022)Semipelagisk tråling erfares som lite effektivt redskap for å fange torsk. Dette kan skyldes at med dørene og sveipene hevet noe opp fra havbunnen vil en ikke oppnå samme sveipeeffekt for å samle fisk like godt som ved ... -
Utvikling av tørrfôr for oppfôring av villfanget undermåls krabbe og krabbe med lav kjøttfylde
(Nofima rapportserie, Research report, 2024) -
Metoder for påvisning av Listeria i mat og produksjonsmiljø – Delrapport 3: Genotypingsmetoder
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Sporing av Listeria monocytogenes er en viktig del av lakseprodusenters kvalitetskontroll. Det er økende interesse i laksenæringen for metoder som kan gi mer informasjon enn bare et svar på om listeria er til stede i en ... -
Økt verdiskaping for norske kålvekster – kartlegging av sensorisk kvalitet og plantestoffer i hodekål, blomkål og bladkål (KålSmak). Delrapport 1
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Grønnsaker har hatt en økende omsetning senere år, men kålvekster har ikke hatt samme økning. Prosjektets kompetanseløft skal bidra til økt verdiskaping av norske kålvekster gjennom å etablere og å formidle kunnskap om ... -
Utvikling i salg av plantebaserte produkter i Norge. Oppfølgingsrapport 2024
(Nofima rapportserie, Research report, 2024) -
Evaluering av auksjonsplikten for fryst torsk og sei - Faglig sluttrapport
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Denne rapporten evaluerer prøveordningen med delvis auksjonsplikt for fryst sløyd og hodekappet (H/G) torsk og sei som ble igangsatt ved årsskiftet 2021/2022. Muligheten for å overta egen fangst ble også fjernet. Ordningen ... -
Mattrygghet
(Research report, 2016)