Collections in this community

Recent Submissions

  • AP2. Metoder for dekontaminering av Listeria på laks og lakseprodukter 

    Rode, Tone Mari; Skipnes, Dagbjørn; Vaka, Mette Risa; Prabhu, Leena; Drobac, Gorana; Løvdal, Trond (Nofima rapportserie, Research report, 2025)
    I Prosjektet DeList har fokus vært reduksjon og inaktivering av Listeria. Rapporten oppsummerer de aktiviteter (i Arbeidspakke 2; AP2) som har vært gjennomført for å test metoder og teknologier som gir høy inaktivering av ...
  • Quality Inspection Guidelines for Norwegian wild bluefin tuna 

    Moriwaka, Ryozo; Igari, Kunihiro; Sone, Izumi (Nofima rapportserie, Research report, 2025)
    This document serves as a comprehensive industry guideline for quality inspection of Norwegian bluefin tuna on land, with the aim of providing a shared understanding and standardized framework for evaluating and communicating ...
  • Sammensetning og potensiale for bruk av fiskeslam uten fôrrester 

    Aas, Turid Synnøve; Brod, Eva; Solli, Linn (Nofima rapportserie, Research report, 2025)
    Fôrrester (uspist fôr) og faeces samles opp til fiskeslam fra oppdrettsanlegg på land. Det er også aktuelt å samle opp fiskeslam fra semilukkede anlegg i sjø, og teknologi for oppsamling av fiskeslam fra merdanlegg er under ...
  • Kvalitetsprognoser mathvete – en pilot 2024 

    Koga, Shiori; Uhlen, Anne Kjersti (Nofima rapportserie, Research report, 2024)
    På grunn av lav matkornandel i årets sesong, har vi mottatt færre siloprøver enn ønskelig for analysering av årets kvalitet. Årets siloprøver hadde noe lavere proteininnhold enn i tidligere år, men var likevel på akseptabelt ...
  • iFOODnet: Towards a Norway & Japan Innovative Research & Training Network Driving NextGeneration Food System.Final report 

    Sone, Izumi (Nofima rapportserie, Research report, 2025)
    iFOODnet, coordinated by Nofima, aimed to establish world-class research and education within food science in Norway, focusing on marine and agricultural sectors, through a long-term international partnership with NTNU and ...
  • Å handle bærekraftig sjømat: Et dilemma for unge voksne i Norge? 

    Bergsnev, Kamilla (Nofima rapportserie, Research report, 2025)
    Hvorfor synker sjømatkonsumet blant de unge, til tross for deres økte bevissthet om bærekraftige matvalg? For å undersøke dette inviterte vi 18 unge voksne til å gjennomføre en handletur i sjømatavdelingen i en virtuell ...
  • Flåtens ringvirkninger - Verdiskaping og ringvirkninger fra den norske fiskeflåten i 2023 

    Steinsbø, Silje; Iversen, Audun; Nyrud, Thomas; Robertsen, Roy; Bendiksen, Bjørn Inge; Jensen, Helene Skjønhals (Nofima rapportserie, Research report, 2025)
    Den norske fiskeflåten høstet 2,54 millioner tonn fisk og skalldyr i 2023, en nedgang på 3 % i fangstvolum fra 2,62 millioner tonn året før. Selv med nedgang i fangstmengden økte den samlede førstehåndsverdien med 1 milliard ...
  • Ringvirkningsanalyse av villfiskindustrien i Norge 

    Jensen, Helene Skjønhals; Nyrud, Thomas; Bendiksen, Bjørn Inge; Steinsbø, Silje; Iversen, Audun; Robertsen, Roy (Nofima rapportserie, Research report, 2024)
    I 2023 ble det landet 2,5 millioner tonn fisk i Norge til en førstehåndsverdi på 34,5 milliarder kroner. Dette var omtrent samme volum som de to årene før, men en betydelig verdiøkning siden 2021, da førstehåndsverdien var ...
  • MERKrabBART - Dyrevelferd og hygiene ved merking og levendelagring av kongekrabbe og snøkrabbe 

    Hustad, Anette; Thesslund, Tina; Johansson, Gunhild Seljehaug; Lian, Federico (Nofima rapportserie, Research report, 2024)
  • Håndtering og dekontaminering av mat med påvist Listeria – muligheter innenfor gjeldende regelverk 

    Rode, Tone Mari; Rosnes, Jan Thomas (Nofima rapportserie, Research report, 2024)
    Listeria er en bakterie som finnes overalt i naturen. Funn av Listeria i sjømatprodukter har forårsaket flere tilbaketrekkinger de senere år. Gjeldende regelverk definerer ulike grenseverdier for Listeria avhengig av om ...
  • Årets bakekvalitetsprognose av mathvete i 2024 

    Koga, Shiori; Uhlen, Anne Kjersti (Nofima rapportserie, Research report, 2024)
  • Beste praksis for føring og mellomlagring av levende flyndre 

    Olsen, Stein Harris; Joensen, Sjúrður; Tobiassen, Torbjørn Inge; Esaiassen, Margrethe; Martinsen, Gustav; Pettersen, Ingrid Marie; Aaknes, Vilde Synnøve; Ingólfsson, Ólafur Arnar (Nofima rapportserie, Research report, 2024)
    Implementering av rødspette som ny art i fangstbasert akvakultur (FBA) kan være enkel, både med tanke på logistikk (kystnært fiske) og tilgang på lokaliteter for mellomlagring i merd. Men det er en del utfordringer som må ...
  • AP3. Skånsomme metoder for reduksjon av Listeria på laks og ørret - Effekt på farge og tekstur 

    Skåra, Torstein; Løvdal, Trond; Chan, Sherry Stephanie; Budal, Laila; Drobac, Gorana; Prabhu, Leena; Vaka, Mette Risa; Rode, Tone Mari (Nofima rapportserie, Research report, 2024)
    Rapporten inkluderer forsøksoppsett og resultater fra forsøk som er gjennomført i prosjektet DeList, AP3 i perioden januar til juni 2024. Ferskt råstoff av laksefilet (biter) og sløyd ørret er benyttet i forsøkene. ...
  • SEAMARK DELIVERABLE 7.1: Specification of flagship products and plan market strategy 

    Johansen, Ove; Heide, Morten; Olsen, Jens Petter; Laksá, Unn; Laksafoss, Magni; Bak, Urd Grandorf; Gregersen, Olavur; Hennequart, Franck; Alexiou, Sofia; Pedersen, Ninfa (Research report, 2022)
    Seaweed cultivation is the fastest-growing form of aquaculture; however, it is still an underutilized resource. The main objective of SeaMark is to demonstrate how to scale up innovative seaweed cultivation and processing ...
  • SEAMARK DELIVERABLE D7.2: A PLATFORM FOR MARKET EXPLOITATION 

    Bruce, Frederick; Arvaniti, Efthalia; Bak, Urd Grandorf; Gregersen, Katrin; Gregersen, Olavur; Boéchat, Céline; Olsen, Jens Petter; Heide, Morten; Johansen, Ove; Laksá, Unn (Research report, 2022)
    Multiple native European seaweed species are subject to growing interest from European policymakers, researchers, industry, and consumers alike as climate-smart alternatives to terrestrial crops and fossil-based industrial ...
  • SEAMARK DELIVERABLE D7.3: INITIAL ASSESSMENT OF MARKET POTENTIAL 

    Voldnes, Gøril; Heide, Morten; Olsen, Jens Petter; Kochanska, Adrianna Walentyna (Research report, 2024)
    The main objective of the SeaMark project is to demonstrate how to scale up innovative seaweed cultivation and processing into price-competitive product applications making the entire supply chain attractive for commercial ...
  • Åkerbønner og erter; en kilde til proteinkonsentrat gjennom grønn bærekraftig teknologi. Råvarer, kjemisk innhold og prosessering 

    Knutsen, Svein Halvor; Uhlen, Anne Kjersti; Schmidt, Gesine (Nofima rapportserie, Research report, 2024)
    Denne rapporten søker å belyse innholdsstoffer i erter og åkerbønner og en beskrivelse om hva som skjer når disse råvarene behandles og prosesseres mot proteinkonsentrater. I prosessene inngår avskalling, finmaling og ...
  • Økt verdiskaping for norske kålvekster – delrapport 2. Effekt av produksjonsfaktorer på sensorisk- og helserelatert kvalitet i hodekål og blomkål 

    Borge, Grethe Iren Andersen; Schmidt, Gesine; Myhrer, Kristine S.; Varela, Paula; Hagen, Sidsel Fiskaa; Guren, Gerd; Vågen, Ingunn Molund (Nofima rapportserie, Research report, 2024)
    Nitrogen (N) og svovel (S) er viktige næringsstoffer for planter, som blir bl.a. brukt som byggesteiner i plantestoffer. Både total mengde av N og S og forhold mellom dem kan derfor påvirke kvaliteten av kålvekstene. ...
  • Reproductive biology of lumpfish (Cyclopterus lumpus): a key to successful selective breeding 

    Puvanendran, Velmurugu; Burgerhout, Erik; Hansen, Øyvind J; Tveiten, Helge; Kjørsvik, Elin; Mlingi, Frank Thomas; Tomkiewic, Jonna; Mommens, Maren; Hageskal, Rikard; Iversen, Nina (Nofima rapportserie, Research report, 2022)
    A detailed description of lumpfish reproductive biology has been described in terms of gonadal development using histological analysis and physiology using sex steroid development. This knowledge of basic reproductive ...
  • Vekttap på RSW-lagret hvitfisk under påfølgende islagring og transport 

    Esaiassen, Margrethe; Ageeva, Tatiana Nikolaevna; Hansen, Kristin Beate; Jensen, Tonje Kristin; Joensen, Sjúrður; Kristoffersen, Silje; Martinsen, Gustav; Tobiassen, Torbjørn Inge (Nofima rapportserie, Research report, 2024)
    Kort tid etter at fisken legges i RSW, begynner vekten å øke. Det er ikke dokumentert signifikant opptak av vann i muskel eller skinn ved lagring i RSW inntil tre dager, men en stor del av vektøkningen skyldes vannlommer ...

View more