Rapporter
Recent Submissions
-
AP2. Metoder for dekontaminering av Listeria på laks og lakseprodukter
(Nofima rapportserie, Research report, 2025)I Prosjektet DeList har fokus vært reduksjon og inaktivering av Listeria. Rapporten oppsummerer de aktiviteter (i Arbeidspakke 2; AP2) som har vært gjennomført for å test metoder og teknologier som gir høy inaktivering av ... -
Quality Inspection Guidelines for Norwegian wild bluefin tuna
(Nofima rapportserie, Research report, 2025)This document serves as a comprehensive industry guideline for quality inspection of Norwegian bluefin tuna on land, with the aim of providing a shared understanding and standardized framework for evaluating and communicating ... -
Sammensetning og potensiale for bruk av fiskeslam uten fôrrester
(Nofima rapportserie, Research report, 2025)Fôrrester (uspist fôr) og faeces samles opp til fiskeslam fra oppdrettsanlegg på land. Det er også aktuelt å samle opp fiskeslam fra semilukkede anlegg i sjø, og teknologi for oppsamling av fiskeslam fra merdanlegg er under ... -
Kvalitetsprognoser mathvete – en pilot 2024
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)På grunn av lav matkornandel i årets sesong, har vi mottatt færre siloprøver enn ønskelig for analysering av årets kvalitet. Årets siloprøver hadde noe lavere proteininnhold enn i tidligere år, men var likevel på akseptabelt ... -
iFOODnet: Towards a Norway & Japan Innovative Research & Training Network Driving NextGeneration Food System.Final report
(Nofima rapportserie, Research report, 2025)iFOODnet, coordinated by Nofima, aimed to establish world-class research and education within food science in Norway, focusing on marine and agricultural sectors, through a long-term international partnership with NTNU and ... -
Å handle bærekraftig sjømat: Et dilemma for unge voksne i Norge?
(Nofima rapportserie, Research report, 2025)Hvorfor synker sjømatkonsumet blant de unge, til tross for deres økte bevissthet om bærekraftige matvalg? For å undersøke dette inviterte vi 18 unge voksne til å gjennomføre en handletur i sjømatavdelingen i en virtuell ... -
Flåtens ringvirkninger - Verdiskaping og ringvirkninger fra den norske fiskeflåten i 2023
(Nofima rapportserie, Research report, 2025)Den norske fiskeflåten høstet 2,54 millioner tonn fisk og skalldyr i 2023, en nedgang på 3 % i fangstvolum fra 2,62 millioner tonn året før. Selv med nedgang i fangstmengden økte den samlede førstehåndsverdien med 1 milliard ... -
Ringvirkningsanalyse av villfiskindustrien i Norge
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)I 2023 ble det landet 2,5 millioner tonn fisk i Norge til en førstehåndsverdi på 34,5 milliarder kroner. Dette var omtrent samme volum som de to årene før, men en betydelig verdiøkning siden 2021, da førstehåndsverdien var ... -
MERKrabBART - Dyrevelferd og hygiene ved merking og levendelagring av kongekrabbe og snøkrabbe
(Nofima rapportserie, Research report, 2024) -
Håndtering og dekontaminering av mat med påvist Listeria – muligheter innenfor gjeldende regelverk
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Listeria er en bakterie som finnes overalt i naturen. Funn av Listeria i sjømatprodukter har forårsaket flere tilbaketrekkinger de senere år. Gjeldende regelverk definerer ulike grenseverdier for Listeria avhengig av om ... -
Årets bakekvalitetsprognose av mathvete i 2024
(Nofima rapportserie, Research report, 2024) -
Beste praksis for føring og mellomlagring av levende flyndre
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Implementering av rødspette som ny art i fangstbasert akvakultur (FBA) kan være enkel, både med tanke på logistikk (kystnært fiske) og tilgang på lokaliteter for mellomlagring i merd. Men det er en del utfordringer som må ... -
AP3. Skånsomme metoder for reduksjon av Listeria på laks og ørret - Effekt på farge og tekstur
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Rapporten inkluderer forsøksoppsett og resultater fra forsøk som er gjennomført i prosjektet DeList, AP3 i perioden januar til juni 2024. Ferskt råstoff av laksefilet (biter) og sløyd ørret er benyttet i forsøkene. ... -
SEAMARK DELIVERABLE 7.1: Specification of flagship products and plan market strategy
(Research report, 2022)Seaweed cultivation is the fastest-growing form of aquaculture; however, it is still an underutilized resource. The main objective of SeaMark is to demonstrate how to scale up innovative seaweed cultivation and processing ... -
SEAMARK DELIVERABLE D7.2: A PLATFORM FOR MARKET EXPLOITATION
(Research report, 2022)Multiple native European seaweed species are subject to growing interest from European policymakers, researchers, industry, and consumers alike as climate-smart alternatives to terrestrial crops and fossil-based industrial ... -
SEAMARK DELIVERABLE D7.3: INITIAL ASSESSMENT OF MARKET POTENTIAL
(Research report, 2024)The main objective of the SeaMark project is to demonstrate how to scale up innovative seaweed cultivation and processing into price-competitive product applications making the entire supply chain attractive for commercial ... -
Åkerbønner og erter; en kilde til proteinkonsentrat gjennom grønn bærekraftig teknologi. Råvarer, kjemisk innhold og prosessering
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Denne rapporten søker å belyse innholdsstoffer i erter og åkerbønner og en beskrivelse om hva som skjer når disse råvarene behandles og prosesseres mot proteinkonsentrater. I prosessene inngår avskalling, finmaling og ... -
Økt verdiskaping for norske kålvekster – delrapport 2. Effekt av produksjonsfaktorer på sensorisk- og helserelatert kvalitet i hodekål og blomkål
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Nitrogen (N) og svovel (S) er viktige næringsstoffer for planter, som blir bl.a. brukt som byggesteiner i plantestoffer. Både total mengde av N og S og forhold mellom dem kan derfor påvirke kvaliteten av kålvekstene. ... -
Reproductive biology of lumpfish (Cyclopterus lumpus): a key to successful selective breeding
(Nofima rapportserie, Research report, 2022)A detailed description of lumpfish reproductive biology has been described in terms of gonadal development using histological analysis and physiology using sex steroid development. This knowledge of basic reproductive ... -
Vekttap på RSW-lagret hvitfisk under påfølgende islagring og transport
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Kort tid etter at fisken legges i RSW, begynner vekten å øke. Det er ikke dokumentert signifikant opptak av vann i muskel eller skinn ved lagring i RSW inntil tre dager, men en stor del av vektøkningen skyldes vannlommer ...