Browsing NOFIMA vitenarkiv by Title
Now showing items 769-788 of 2499
-
Feed intake, nutrient digestibility and nutrient retention in Atlantic salmon (Salmo salar L.) fed diets with different physical pellet quality
(Peer reviewed; Journal article, 2020) -
Feed pellet durability in pneumatic conveying systems for fish farming
(Nofima rapportserie, Research report, 2008)This report is based on Gaojie He’s master thesis, which was completed in june 2008 at the Department of Animal and Aquacultural Sciences, Norwegian University of Life Sciences, supervised by Mette Sørensen and Trond ... -
Feed utilisation in Atlantic salmon kept at fluctuating oxygen saturation. A CREATE project
(Nofima rapportserie, Research report, 2011)Atlantic salmon (initial weight 383 g) was kept at either stable oxygen saturation (>80%, control) or exposed to four daily drops in oxygen saturation to 70, 60 or 50% in a 68-days experiment. The fish was fed twice daily ... -
Feed-Forward Prediction of Product Qualities in Enzymatic Protein Hydrolysis of Poultry By-Products: a Spectroscopic Approach
(Journal article; Peer reviewed, 2018)Enzymatic protein hydrolysis (EPH) is one of the industrial bioprocesses used to recover valuable constituents from food processing by-products. Extensive heterogeneity of by-products from, for example, meat processing is ... -
Feeding response of Atlantic cod (Gadus morhua) to attractants made from by-products from the fishing industry
(Peer reviewed; Journal article, 2020) -
Felles kvalitetsmerking av norske pelagiske produkter - har det noe for seg?
(Nofima rapportserie, Research report, 2011)Denne rapporten tar for seg muligheter og utfordringer knyttet til det å etablere en felles merkeordning for å profilere kvalitet på pelagiske produkter fra Norge – nærmere bestemt sild og makrell. Første del av rapporten ... -
Fermented and unfermented brown macroalgae as partial salt replacers in sodium-reduced dough and bread
(Peer reviewed; Journal article, 2024)Bread can be a major contributor to sodium intake, but sodium chloride reduction poses difficulties since it influences the functional properties of dough and flavor of bread. This study evaluated dough and bread properties ... -
Fersk fisk fra Nord-Norge til Europa. Forutsetninger, vareflyt, barrierer og markedsmuligheter
(Nofima rapportserie, Research report, 2011)Nordnorske fiskeribedrifter er lokalisert nært de viktigste fangst- og gytefeltene for nordøstatlantisk torsk. Det gir gode forutsetninger for eksport av fersk torsk, forutsatt at bedriftene evner å utnytte sine fortrinn. ... -
Ferskfiskordningen – En ny evaluering
(Nofima rapportserie, Research report, 2024)Ferskfiskordningen har som formål om å øke tilførselen av fersk fisk til landindustrien utenfor hovedsesongen, og har virket siden 2013. Ordningen ble sist evaluert i 2017. Mandatet for denne evalueringen har vært å vurdere ... -
Feste av pinnebein i torsk og laks - bindevevets rolle og prosesser involvert i nedbrytning av dette. Sluttrapport
(Research report, 2014)Det er begrenset kjennskap til hvordan pinnebein er festet til muskelen, hvilke strukturer som inngår og hvilke prosesser som er involvert i nedbrytningen når disse løsner. Målsetningen til dette prosjektet har vært å få ... -
Fiber i vegetabilske ingredienser
(Nofima rapportserie, Research report, 2020)På bakgrunn av utfordringer med finmalte vegetabilske ingredienser har det blitt gjennomført en optimalisering av metoden A 104 ANKOM fiber med fokus på disse prøvetypene. Denne optimaliseringen innebærer en endring i ... -
Filet av oppdrettslaks: Kvalitetsavvik og årsakssammenhenger
(Nofima rapportserie, Research report, 2012)Mørke filetflekker er et kostnadskrevende problem. Videre er avvikende farge en viktig årsak til nedklassifisering av oppdrettslaks. I prosjektet ble det utviklet en enhetlig registreringsmal i samarbeid med næringen. ... -
Fine-Tuning the Fight Against Food Waste
(Journal article; Peer reviewed, 2018) -
First observation of seasonal variations in the meat and co-products of the snow crab (Chionoecetes opilio) in the Barents Sea
(Peer reviewed; Journal article, 2021) -
"Fish and folk" Fisheries policies´ influence on employment and settlement in fisheries dependent societies in The Faroese Islands, Iceland and Norway
(Nofima rapportserie, Research report, 2020)The overall aim of this project is to facilitate research on the influence of fisheries policy on employment and settlement in fisheries dependent societies in Norway, Iceland and the Faroese Islands. By combining fisheries ... -
Fish quality and market performance: The case of the coastal fishery for Atlantic cod in Norway
(Journal article, 2021)