Ernæringsbehov og fôring for optimal helse og overlevelse av rensefisk - Del 2 Rognkjeks
dc.contributor.author | Lein, Ingrid | |
dc.contributor.author | Berge, Gerd Marit | |
dc.contributor.author | Bogevik, André Sture | |
dc.contributor.author | Hamre, Kristin | |
dc.contributor.author | Aas, Grete Hansen | |
dc.contributor.author | Kortner, Trond M. | |
dc.contributor.author | Kousoulaki, Katerina | |
dc.contributor.author | Krogdahl, Åshild | |
dc.contributor.author | Remø, Sofie C. | |
dc.contributor.author | Sæle, Øystein | |
dc.date.accessioned | 2021-12-07T07:50:03Z | |
dc.date.available | 2021-12-07T07:50:03Z | |
dc.date.created | 2021-12-06T15:16:35Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-8296-691-7 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11250/2833031 | |
dc.description.abstract | Rognkjeks har et velutviklet tarmsystem, men pH i magen faller først ved 1,0-1,5 gram. Rognkjeksen bør derfor tilbys agglomerert eller kaldekstrudert fôr fram til denne størrelsen. Fôr med 55 % protein, 17 % fett og 6 % karbohydrat ga raskest vekst, mens høyere og lavere proteinnivå ga suboptimal immunrespons. Høyt nivå av fett i fôret ga høyt nivå av fett i lever, muskel og i blindtarmene. Rognkjeks har høy kapasitet til å fordøye fett, medium kapasitet for protein, og lav for karbohydrater. Det kan være nødvendig å tilsette mer kolin i fôrene for å bedre transporten av fett fra tarm til lever og kropp. Veksten kan til en viss grad styres ved å bytte fett mot karbohydrater, men konsekvensen av ulik kroppssammensetning bør undersøkes. Behovet for vitamin C er trolig høyere enn for laks (>360 mg/kg), mens behovet for andre mikronæringsstoffer tilsvarer behovet hos andre arter. Ekstra antioksidanter reduserte alvorlighetsgraden av katarakt noe. Finjustering av vitamin C, vitamin E og astaxantin og andre antioksidanter og utvalgte mineraler er nødvendig. Den høye forekomsten av katarakt i prosjektet tyder på en bør tenke nytt i forhold til fôrsammensetning for rognkjeks, bl.a. undersøke om mindre næringstette fôr gir bedre osmoregulering og dermed mindre katarakt. | |
dc.description.abstract | The aim of this study was to provide new knowledge about nutritional needs of the cleaner fish species ballan wrasse and lumpfish. | |
dc.language.iso | nob | |
dc.publisher | Nofima AS | |
dc.relation.ispartof | Nofima rapportserie | |
dc.relation.ispartofseries | Nofima rapportserie | |
dc.title | Ernæringsbehov og fôring for optimal helse og overlevelse av rensefisk - Del 2 Rognkjeks | |
dc.title.alternative | Nutritional needs and feeding for optimal health and survival of cleanerfish | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 75 | |
dc.source.issue | 28/2021 | |
dc.identifier.cristin | 1965184 | |
dc.relation.project | Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901331 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 12034 | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original |
Tilhørende fil(er)
Denne innførselen finnes i følgende samling(er)
-
Nofima rapportserie [1082]
-
Publikasjoner fra CRIStin [2568]