Show simple item record

dc.contributor.authorLein, Ingrid
dc.contributor.authorBerge, Gerd Marit
dc.contributor.authorBogevik, André Sture
dc.contributor.authorHamre, Kristin
dc.contributor.authorAas, Grete Hansen
dc.contributor.authorKortner, Trond M.
dc.contributor.authorKousoulaki, Katerina
dc.contributor.authorKrogdahl, Åshild
dc.contributor.authorRemø, Sofie C.
dc.contributor.authorSæle, Øystein
dc.date.accessioned2021-12-07T07:50:03Z
dc.date.available2021-12-07T07:50:03Z
dc.date.created2021-12-06T15:16:35Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-82-8296-691-7
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2833031
dc.description.abstractRognkjeks har et velutviklet tarmsystem, men pH i magen faller først ved 1,0-1,5 gram. Rognkjeksen bør derfor tilbys agglomerert eller kaldekstrudert fôr fram til denne størrelsen. Fôr med 55 % protein, 17 % fett og 6 % karbohydrat ga raskest vekst, mens høyere og lavere proteinnivå ga suboptimal immunrespons. Høyt nivå av fett i fôret ga høyt nivå av fett i lever, muskel og i blindtarmene. Rognkjeks har høy kapasitet til å fordøye fett, medium kapasitet for protein, og lav for karbohydrater. Det kan være nødvendig å tilsette mer kolin i fôrene for å bedre transporten av fett fra tarm til lever og kropp. Veksten kan til en viss grad styres ved å bytte fett mot karbohydrater, men konsekvensen av ulik kroppssammensetning bør undersøkes. Behovet for vitamin C er trolig høyere enn for laks (>360 mg/kg), mens behovet for andre mikronæringsstoffer tilsvarer behovet hos andre arter. Ekstra antioksidanter reduserte alvorlighetsgraden av katarakt noe. Finjustering av vitamin C, vitamin E og astaxantin og andre antioksidanter og utvalgte mineraler er nødvendig. Den høye forekomsten av katarakt i prosjektet tyder på en bør tenke nytt i forhold til fôrsammensetning for rognkjeks, bl.a. undersøke om mindre næringstette fôr gir bedre osmoregulering og dermed mindre katarakt.
dc.description.abstractThe aim of this study was to provide new knowledge about nutritional needs of the cleaner fish species ballan wrasse and lumpfish.
dc.language.isonob
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.titleErnæringsbehov og fôring for optimal helse og overlevelse av rensefisk - Del 2 Rognkjeks
dc.title.alternativeNutritional needs and feeding for optimal health and survival of cleanerfish
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber75
dc.source.issue28/2021
dc.identifier.cristin1965184
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901331
dc.relation.projectNofima AS: 12034
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record