Sustainability and innovation in the Norwegian food system
Research report
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2655158Utgivelsesdato
2020Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Nofima rapportserie [1058]
- Publikasjoner fra CRIStin [2469]
Sammendrag
Sustainability is increasingly important to consumers, to firms and to governments. This report centers around the question of “How sustainability is driving innovation in the Norwegian food sector?”. We aim to clarify and establish what we mean by terms such as sustainability and innovation, and how the concepts are related and come together in the food system. The second part reviews theoretical perspectives that can contribute to understanding systemic change and innovation towards sustainability. The third and final part is an empirical exploration of the mainstream Norwegian food industry. It reports the results of a first round of investigations of how major actors in the food industry in Norway think about and handle sustainability issues. The results will serve as a starting point for more in depth inquiry about the same topic. Bærekraft blir viktigere og viktigere for forbrukere, for bedrifter og for myndighetene. Denne rapporten studerer bærekraft og hvordan bærekraft er en driver for innovasjon i matbransjen. Vi søker å oppklare hva vi mener med begreper som matsystem og bærekraft, og hvordan disse henger sammen. Videre belyser vi aktuelle teoretiske perspektiver som bidrar til å forstå systemisk endring mot et grønt skifte. Til slutt rapporterer vi en del foreløpige resultater og gjennomgår hvordan store aktører i Norsk matbransje definerer og jobber med bærekraft og innovasjon. Rapporten er et utgangspunkt for videre forskning på tema.