Browsing NOFIMA vitenarkiv by Author "Skåra, Torstein"
Now showing items 1-20 of 38
-
Alternativ produksjon av Matjessild. Del 1: Nordsjøsild
Skåra, Torstein; Carlehög, Mats; Skaret, Josefine; Gildberg, Asbjørn; Jessen, Flemming; Nielsen, Henrik Hauck; Løvdal, Trond Karsten (Research report, 2013)Forsøk med lab-skala produksjon av matjes-type produkter fra Nordsjøsild ble gjennomført i Egersund, i juni 2012. I tillegg til å modne sild på tradisjonelt vis, ganet i saltlake, ble 3 alternative metoder forsøkt: modning ... -
Alternativ produksjon av matjessild. Del 2: NVG sild
Skåra, Torstein; Stormo, Svein Kristian; Carlehög, Mats; Lea, Per; Gildberg, Asbjørn; Jessen, Flemming; Nielsen, Henrik Hauch (Research report, 2014)Forsøk med lab-skala produksjon av lettsaltede matjestype-produkter fra Norsk Vårgytende (NVG) sild ble gjennomført i Lødingen og Senjahopen, i henholdsvis september og oktober juni 2013. I tillegg til å modne sild på ... -
Alternativ produksjon av matjessild. Prosessutvikling og oppskalering
Skåra, Torstein; Skåra, Ragnhild; Carlehög, Mats; Lea, Per; Gildberg, Asbjørn; Jessen, Flemming; Nielsen, Henrik Hauch (Research report, 2014)Rapporten beskriver forsøk med produksjon av jomfrusild (lettsaltet nordsjøsild) i industriell skala. Resultatene viser at prosessen er vel egnet til formålet; både flaps og skinnfrie fileter forble intakte gjennom prosessen, ... -
AP1. Reduksjon av Listeria på laks; Skånsom dekontaminering av laks og ørret og deres produkter
Løvdal, Trond; Skåra, Torstein; Prabhu, Leena; Vaka, Mette Risa; Chan, Sherry Stephanie; Rode, Tone Mari (Nofima rapportserie, Research report, 2024)Rapporten inkluderer forsøksoppsett og resultater fra forsøk som er gjennomført i prosjektet DeList, AP1 i perioden mars 2023 til juni 2024. Ferskt råstoff i form av hel, sløyd ørret og laksefilet (biter) er benyttet i ... -
AP3. Skånsomme metoder for reduksjon av Listeria på laks og ørret - Effekt på farge og tekstur
Skåra, Torstein; Løvdal, Trond; Chan, Sherry Stephanie; Budal, Laila; Drobac, Gorana; Prabhu, Leena; Vaka, Mette Risa; Rode, Tone Mari (Nofima rapportserie, Research report, 2024)Rapporten inkluderer forsøksoppsett og resultater fra forsøk som er gjennomført i prosjektet DeList, AP3 i perioden januar til juni 2024. Ferskt råstoff av laksefilet (biter) og sløyd ørret er benyttet i forsøkene. ... -
Challenges related to processing and analysis of Norwegian seaweed, focusing on Sugar kelp and Winged kelp
Blikra, Marthe Jordbrekk; Skipnes, Dagbjørn; Noriega Fernández, Estefanía; Skåra, Torstein (Nofima rapportserie, Research report, 2020)Kelp is a new and exciting ingredient in the food industry, restaurants and in the kitchen that is receiving increasing attention, but some of the components in kelp are potentially unfortunate and should be considered ... -
Change in the color of heat-treated, vacuum-packed broccoli stems and florets during storage: effects of process conditions and modeling by an artificial neural network
Pero, Milad; Askari, Gholamreza; Skåra, Torstein; Skipnes, Dagbjørn; Kiani, Hossein (Journal article; Peer reviewed, 2018) -
Climate impact, economy and technology of farmed Atlantic salmon – Documentation of the current state for fresh and frozen products to Asia and fresh products to Europe
Rotabakk, Bjørn Tore; Bergman, Kristina; Ziegler, Friederike; Skåra, Torstein; Iversen, Audun (Nofima rapportserie;, Research report, 2020)As a part of the project “Nye metoder for bedre holdbarhet og mer miljøvennlig transport av lakseprodukter” (New methods for improved shelf life and more sustainable salmon products), this report documents the current ... -
Drying of vegetable and root crops by solar, infrared, microwave, and radio frequency as energy efficient methods: A review
Skåra, Torstein; Løvdal, Trond; Skipnes, Dagbjørn; Nwabisa Mehlomakulu, Ngwekazi; Mapengo, Clarity Ropafadzo; Otema Baah, Rose; Emmambux, Mohammad Naushad (Peer reviewed; Journal article, 2022)Fruits, vegetable, and root (FVR) crops are vital to achieve food and nutrition security (FNS), especially in Sub-Saharan Africa (SSA). However, their perishable nature results in losses across the value chain. The review ... -
Effect of antioxidants on the sensory quality and physicochemical stability of Atlantic mackerel (Scomber scombrus) fillets during frozen storage
Sveinsdottir, Hildur Inga; Karlsdottir, Magnea G.; Arason, Sigurjón; Stefansson, Gudmundur; Sone, Izumi; Skåra, Torstein; Rustad, Turid; Larsson, Karin; Undeland, Ingrid; Gudjonsdottir, Maria (Peer reviewed; Journal article, 2020) -
Effects of capture-related stress and pre-freezing holding in refrigerated sea water (RSW) on the muscle quality and storage stability of Atlantic mackerel (Scomber scombrus) during subsequent frozen storage
Anders, Neil; Breen, Michael; Skåra, Torstein; Roth, Bjørn; Sone, Izumi (Peer reviewed; Journal article, 2022) -
Effects of capture-related stress and pre-freezing holding in refrigerated sea water (RSW) on the muscle quality and storage stability of Atlantic mackerel (Scomber scombrus) during subsequent frozen storage
Anders, Neil; Breen, Michael; Skåra, Torstein; Roth, Bjørn; Sone, Izumi (Peer reviewed; Journal article, 2024)Crowded (stressed) and unstressed Atlantic mackerel with or without pre-freezing holding in refrigerated sea water (RSW) were stored at −19 °C for ∼12 months and analysed for nucleotide degradation (K value), muscle pH, ... -
Food Microstructure and Fat Content Affect Growth Morphology, Growth Kinetics, and Preferred Phase for Cell Growth of Listeria monocytogenes in Fish-Based Model Systems
Verheyen, Davy; Xu, Xiang Ming; Govaert, Marlies; Baka, Maria; Skåra, Torstein; Van Impe, Jan FM (Journal article; Peer reviewed, 2019) -
Hot smoked Atlantic mackerel (Scomber scombrus) Effects of catch season, frozen storage time of raw material (fillets) and chilled storage time of finished product, on colour and sensory characteristics
Skåra, Torstein; Sone, Izumi; Skuland, Aase Vorre (Nofima rapportserie, Research report, 2018)Two trials have been carried out with hot-smoking of Atlantic mackerel in order to investigate the effect of different raw material (fillets), on product quality and shelf-life. Fillets produced from trawled, Icelandic ... -
How to limit cook loss when preparing cod (Gadus morhua): The constraints of temperature and time
Stormo, Svein Kristian; Skåra, Torstein (Peer reviewed; Journal article, 2023) -
Hurtigmetode for måling av enzymaktivitet basert på viskositetsmålinger
Christensen, Line Bach; Skåra, Torstein (Research report, 2015) -
Industriell løsning for tining og nedkjøling av makrell til filetering
Bystrøm, Kai Einar Jensen; Mevold, Viktor; Skåra, Torstein; Rotabakk, Bjørn Tore (Nofima rapportserie;, Research report, 2022)For å utvikle og justere tine og kjøleteknologi tilpasset produksjon av makrellfilet, for eksport til markeder i Asia, har Skaginn 3X gjennomført et FHF-finansiert Prosjekt i Bedrift, i nært samarbeid med den pelagiske ... -
Investigating commercially relevant packaging solutions to improve storage stability of mechanically filleted Atlantic mackerel (Scomber scombrus) produced under industrial conditions
Sone, Izumi; Sveinsdóttir, Hildur I.; Stefánsson, Guðmundur; Larsson, Karin; Undeland, Ingrid; Skåra, Torstein; Romotowska, Paulina E.; Karlsdóttir, Magnea G. (Peer reviewed; Journal article, 2020)This study investigated the efficacy of three commercially relevant packaging methods (vacuum with water glazing VAC-G; vacuum with seawater VAC-S; shatter-layer packaging SL) to improve frozen storage stability of ... -
Kvalitetsavvik sildefilet. Sluttrapport
Roth, Bjørn; Heia, Karsten; Skåra, Torstein; Sone, Izumi; Birkeland, Sveinung; Jakobsen, Ronny Andre; Evensen, Tor Hatten; Akse, Leif (Research report, 2013)Målet med forsøket var å avdekke hvilken betydning stress, pumpetrykk og lagrings temperatur hadde på kvaliteten for Norsk vårgytende sild. For å avklare ulike nivåer av stress ble blod, muskel pH og rigor mortis analysert. ... -
Liquid loss in thawed cod—Deconvoluting the effects of freezing-rate, freezing cycles, frozen storage time, and thawing-rate through a full factorial design
Stormo, Svein Kristian; Skåra, Torstein (Peer reviewed; Journal article, 2021)Fish is a highly perishable product and freezing is the obvious way to increase shelf life. The freezing process involves the initial freezing, a frozen storage period and thawing—all of which influence the quality of the ...