Blar i NOFIMA vitenarkiv på forfatter "Skåra, Torstein"
-
Nye metoder for bedre holdbarhet og mer miljøvennlig transport av lakseprodukter, faglig sluttrapport
Rotabakk, Bjørn Tore; Heide, Morten; Skåra, Torstein; Voldnes, Gøril; Lerfall, Jørgen; Vangen, Emma Råkvåg; Ziegler, Friederike; Iversen, Audun (Nofima rapportserie, Research report, 2023)Resultatene i dette prosjektet viser at det er fullt mulig å senke klimautslippet knyttet til transport av norsk laks. Ved å gå over til eksport av fryst laks med båt til markeder som i dag får fersk fisk transportert med ... -
On the use of pulsed electric field technology as a pretreatment to reduce the content of potentially toxic elements in dried Saccharina latissima
Blikra, Marthe Jordbrekk; Skipnes, Dagbjørn; Skåra, Torstein (Peer reviewed; Journal article, 2022)Seaweeds, like sugar kelp, are increasingly popular for food production, but their application is often limited by the content of iodine and other potentially toxic elements (PTEs). Boiling and blanching are efficient in ... -
Optimalisering av radiofrekvens (RF) – temperering og tining av hvitfisk. Faglig sluttrapport
Stormo, Svein Kristian; Skåra, Torstein; Anderssen, Kathryn Elizabeth (Nofima rapportserie, Research report, 2020)I de senere år har RF (radiofrekvens) tining blitt tilgjengelig kommersielt og blant annet brukt på farseprodukter i Norge. Hovedmålet med dette prosjektet var å dokumentere og optimalisere RF-behandling og påfølgende ... -
Pre mortem capturing stress of Atlantic herring (Clupea harengus) in purse seine and subsequent effect on welfare and flesh quality
Roth, Bjørn; Skåra, Torstein (Peer reviewed; Journal article, 2021)Atlantic herring was commercially captured with purse seine in catches of 100–400 Mt. During crowding 0–30 min individual fish were sampled from the purse seine, killed by a percussive blow to the head and blood lactate ... -
Predicting liquid loss of frozen and thawed cod from hyperspectral imaging
Anderssen, Kathryn Elizabeth; Stormo, Svein Kristian; Skåra, Torstein; Skjelvareid, Martin Hansen; Heia, Karsten (Peer reviewed; Journal article, 2020) -
Prosessutvikling, oppskalering og markedsvurdering; Alternativ matjesproduksjon - Sluttrapport
Skåra, Torstein (Research report, 2014)Denne rapporten oppsummerer aktivitetene i og gjennomføring en av FHF-prosjektet «Prosessutvikling, Oppskalering og Markedsvurdering; Alternativ Matjesproduksjon, spesielt med henblikk på prosjekt søknaden. Prosjektet er ... -
Proteomanalyse: To-dimensjonal gelelektroforese av Nordsjøsild i forhold til modningstid
Jessen, Flemming; Skåra, Torstein (Research report, 2015)Forsøksresultater fra tidligere FHF-prosjekter på matjessild har vist at salte- og modningsprosessene er reproduserbare. Det er dog stadig en utfordring å kunne måle enzymaktivitet og modningsgrad, som er to parametre som ... -
Seaweed products for the future: Using current tools to develop a sustainable food industry
Blikra, Marthe Jordbrekk; Altintzoglou, Themistoklis; Løvdal, Trond Karsten; Rognså, Guro Helgesdotter; Skipnes, Dagbjørn; Skåra, Torstein; Sivertsvik, Morten; Noriega Fernández, Estefanía (Peer reviewed; Journal article, 2021)Background Although commonly consumed in Asia, seaweeds are a largely underutilized food source in the Western world. However, interest is rising, and seaweeds have a major potential as both main and functional ingredients ... -
Thaw rigor in Atlantic salmon (Salmo salar) fillets, as affected by thawing rate and frozen storage time
Rotabakk, Bjørn Tore; Stien, Lars Helge; Skåra, Torstein (Peer reviewed; Journal article, 2022) -
The Complex Effect of Food Matrix Fat Content on Thermal Inactivation of Listeria monocytogenes: Case Study in Emulsion and Gelled Emulsion Model Systems
Verheyen, Davy; Govaert, Marlies; Seow, Ti; Ruvina, Jonela; Mukherjee, Vivek; Baka, Maria; Skåra, Torstein; Van Impe, Jan F.M. (Peer reviewed; Journal article, 2020) -
Thermal inactivation of Listeria monocytogenes in the Shaka agitated reciprocal retort: Influence of food matrix rheology and fat content
Verheyen, Davy; Altin, Ozan; Skipnes, Dagbjørn; Erdogdu, Ferruh; Skåra, Torstein; Van Impe, Jan F.M. (Journal article; Peer reviewed, 2021) -
Tining av fryst laks, effekt av fryselagringstid og tineregime
Rotabakk, Bjørn Tore; Stien, Lars Helge; Skåra, Torstein (Nofima rapportserie, Research report, 2021)Pre-rigorfileterte, vakumpakkede laksefileter ble fryst inn ved hjelp av tørris umiddelbart etter slakting. Disse ble lagret i 1 og 4 måneder ved -30 °C. De fryste, vakumpakkende filetene ble tint enten raskt (i vann 4 °C, ... -
Utfordringer knyttet til prosessering og analyse av norsk tare, med fokus på sukkertare og butare
Blikra, Marthe Jordbrekk; Skipnes, Dagbjørn; Noriega Fernández, Estefanía; Skåra, Torstein (Nofima rapportserie, Research report, 2020)Tare er en ny og spennende ingrediens i matindustrien og på kjøkkenet som får økende oppmerksomhet, men noen av komponentene i tare er mulig uheldige og bør tas hensyn til ved tillaging av mat. I denne rapporten har vi ... -
Utvikling og optimalisering av makrellfiletering
Sone, Izumi; Skåra, Torstein; Skuland, Aase Vorre (Nofima rapportserie, Research report, 2017)Med støtte fra RFF-Vest og med Pelagia som industriell partner var hovedmålet å avdekke de viktigste sammenhengene mellom sesong, behandling og prosessparametere, på kvalitet og holdbarhet av fryst makrellfilet. Prosjektet ...