Browsing Nofima rapportserie by Author "Skåra, Torstein"
Now showing items 1-18 of 18
-
Alternativ produksjon av Matjessild. Del 1: Nordsjøsild
Skåra, Torstein; Carlehög, Mats; Skaret, Josefine; Gildberg, Asbjørn; Jessen, Flemming; Nielsen, Henrik Hauck; Løvdal, Trond Karsten (Research report, 2013)Forsøk med lab-skala produksjon av matjes-type produkter fra Nordsjøsild ble gjennomført i Egersund, i juni 2012. I tillegg til å modne sild på tradisjonelt vis, ganet i saltlake, ble 3 alternative metoder forsøkt: modning ... -
Alternativ produksjon av matjessild. Del 2: NVG sild
Skåra, Torstein; Stormo, Svein Kristian; Carlehög, Mats; Lea, Per; Gildberg, Asbjørn; Jessen, Flemming; Nielsen, Henrik Hauch (Research report, 2014)Forsøk med lab-skala produksjon av lettsaltede matjestype-produkter fra Norsk Vårgytende (NVG) sild ble gjennomført i Lødingen og Senjahopen, i henholdsvis september og oktober juni 2013. I tillegg til å modne sild på ... -
Alternativ produksjon av matjessild. Prosessutvikling og oppskalering
Skåra, Torstein; Skåra, Ragnhild; Carlehög, Mats; Lea, Per; Gildberg, Asbjørn; Jessen, Flemming; Nielsen, Henrik Hauch (Research report, 2014)Rapporten beskriver forsøk med produksjon av jomfrusild (lettsaltet nordsjøsild) i industriell skala. Resultatene viser at prosessen er vel egnet til formålet; både flaps og skinnfrie fileter forble intakte gjennom prosessen, ... -
Challenges related to processing and analysis of Norwegian seaweed, focusing on Sugar kelp and Winged kelp
Blikra, Marthe Jordbrekk; Skipnes, Dagbjørn; Noriega Fernández, Estefanía; Skåra, Torstein (Nofima rapportserie, Research report, 2020)Kelp is a new and exciting ingredient in the food industry, restaurants and in the kitchen that is receiving increasing attention, but some of the components in kelp are potentially unfortunate and should be considered ... -
Climate impact, economy and technology of farmed Atlantic salmon – Documentation of the current state for fresh and frozen products to Asia and fresh products to Europe
Rotabakk, Bjørn Tore; Bergman, Kristina; Ziegler, Friederike; Skåra, Torstein; Iversen, Audun (Nofima rapportserie;, Research report, 2020)As a part of the project “Nye metoder for bedre holdbarhet og mer miljøvennlig transport av lakseprodukter” (New methods for improved shelf life and more sustainable salmon products), this report documents the current ... -
Hot smoked Atlantic mackerel (Scomber scombrus) Effects of catch season, frozen storage time of raw material (fillets) and chilled storage time of finished product, on colour and sensory characteristics
Skåra, Torstein; Sone, Izumi; Skuland, Aase Vorre (Nofima rapportserie, Research report, 2018)Two trials have been carried out with hot-smoking of Atlantic mackerel in order to investigate the effect of different raw material (fillets), on product quality and shelf-life. Fillets produced from trawled, Icelandic ... -
Hurtigmetode for måling av enzymaktivitet basert på viskositetsmålinger
Christensen, Line Bach; Skåra, Torstein (Research report, 2015) -
Industriell løsning for tining og nedkjøling av makrell til filetering
Bystrøm, Kai Einar Jensen; Mevold, Viktor; Skåra, Torstein; Rotabakk, Bjørn Tore (Nofima rapportserie;, Research report, 2022)For å utvikle og justere tine og kjøleteknologi tilpasset produksjon av makrellfilet, for eksport til markeder i Asia, har Skaginn 3X gjennomført et FHF-finansiert Prosjekt i Bedrift, i nært samarbeid med den pelagiske ... -
Kvalitetsavvik sildefilet. Sluttrapport
Roth, Bjørn; Heia, Karsten; Skåra, Torstein; Sone, Izumi; Birkeland, Sveinung; Jakobsen, Ronny Andre; Evensen, Tor Hatten; Akse, Leif (Research report, 2013)Målet med forsøket var å avdekke hvilken betydning stress, pumpetrykk og lagrings temperatur hadde på kvaliteten for Norsk vårgytende sild. For å avklare ulike nivåer av stress ble blod, muskel pH og rigor mortis analysert. ... -
Markedskrav og kvalitetsutfordringer NVG-sild
Skåra, Torstein (Nofima rapportserie, Research report, 2011)Denne rapporten oppsummerer de viktigste utfordringene i forhold til å forbedre kvaliteten på frosset sildefilet; biologisk variasjon, åte, behandling av fangst om bord, samt prosessmessige elementer på landanleggene. ... -
Markedsvurdering av nye sildeprodukter i Ukraina og Tyskland
Heide, Morten; Skåra, Torstein; Sætren, Øyvind (Research report, 2014)Denne rapporten omhandler en markedsevaluering av ulike varianter av modnet og/eller saltet sildefilet blant industrielle kunder i Tyskland og Ukraina. Produktene i markedsvurderingen ble valgt ut med basis i sensoriske ... -
Nye metoder for bedre holdbarhet og mer miljøvennlig transport av lakseprodukter, faglig sluttrapport
Rotabakk, Bjørn Tore; Heide, Morten; Skåra, Torstein; Voldnes, Gøril; Lerfall, Jørgen; Vangen, Emma Råkvåg; Ziegler, Friederike; Iversen, Audun (Nofima rapportserie, Research report, 2023)Resultatene i dette prosjektet viser at det er fullt mulig å senke klimautslippet knyttet til transport av norsk laks. Ved å gå over til eksport av fryst laks med båt til markeder som i dag får fersk fisk transportert med ... -
Optimalisering av radiofrekvens (RF) – temperering og tining av hvitfisk. Faglig sluttrapport
Stormo, Svein Kristian; Skåra, Torstein; Anderssen, Kathryn Elizabeth (Nofima rapportserie, Research report, 2020)I de senere år har RF (radiofrekvens) tining blitt tilgjengelig kommersielt og blant annet brukt på farseprodukter i Norge. Hovedmålet med dette prosjektet var å dokumentere og optimalisere RF-behandling og påfølgende ... -
Prosessutvikling, oppskalering og markedsvurdering; Alternativ matjesproduksjon - Sluttrapport
Skåra, Torstein (Research report, 2014)Denne rapporten oppsummerer aktivitetene i og gjennomføring en av FHF-prosjektet «Prosessutvikling, Oppskalering og Markedsvurdering; Alternativ Matjesproduksjon, spesielt med henblikk på prosjekt søknaden. Prosjektet er ... -
Proteomanalyse: To-dimensjonal gelelektroforese av Nordsjøsild i forhold til modningstid
Jessen, Flemming; Skåra, Torstein (Research report, 2015)Forsøksresultater fra tidligere FHF-prosjekter på matjessild har vist at salte- og modningsprosessene er reproduserbare. Det er dog stadig en utfordring å kunne måle enzymaktivitet og modningsgrad, som er to parametre som ... -
Tining av fryst laks, effekt av fryselagringstid og tineregime
Rotabakk, Bjørn Tore; Stien, Lars Helge; Skåra, Torstein (Nofima rapportserie, Research report, 2021)Pre-rigorfileterte, vakumpakkede laksefileter ble fryst inn ved hjelp av tørris umiddelbart etter slakting. Disse ble lagret i 1 og 4 måneder ved -30 °C. De fryste, vakumpakkende filetene ble tint enten raskt (i vann 4 °C, ... -
Utfordringer knyttet til prosessering og analyse av norsk tare, med fokus på sukkertare og butare
Blikra, Marthe Jordbrekk; Skipnes, Dagbjørn; Noriega Fernández, Estefanía; Skåra, Torstein (Nofima rapportserie, Research report, 2020)Tare er en ny og spennende ingrediens i matindustrien og på kjøkkenet som får økende oppmerksomhet, men noen av komponentene i tare er mulig uheldige og bør tas hensyn til ved tillaging av mat. I denne rapporten har vi ... -
Utvikling og optimalisering av makrellfiletering
Sone, Izumi; Skåra, Torstein; Skuland, Aase Vorre (Nofima rapportserie, Research report, 2017)Med støtte fra RFF-Vest og med Pelagia som industriell partner var hovedmålet å avdekke de viktigste sammenhengene mellom sesong, behandling og prosessparametere, på kvalitet og holdbarhet av fryst makrellfilet. Prosjektet ...