dc.contributor.author | Nyrud, Thomas | |
dc.contributor.author | Mikkelsen, Eirik Inge | |
dc.date.accessioned | 2021-08-31T07:59:03Z | |
dc.date.available | 2021-08-31T07:59:03Z | |
dc.date.created | 2021-08-27T08:48:22Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-8296-685-6 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11250/2771854 | |
dc.description.abstract | Rapporten innleder med å beskrive datakilder og metodikk for å kartlegge eierskap og definere familieeierskap. Valgt metodikk benyttes deretter til å estimere andelen familieeierskap i næringen per utgangen av 2020. Fra 122 identifiserte selskaper innen kommersiell matfiskproduksjon av laksefisk, finner vi at 89 selskaper (73 %) i majoritet er familieeide. Disse familieselskapene kontrollerer 49 % av kapasiteten, tilsvarende 471 074 tonn maksimal tillatt biomasse (MTB). Flere av familieselskapene har innslag av eksterne eiere. Justert for dette kontrollerer eierfamiliene 38 % av kapasiteten. Selskaper som er familieeide har i gjennomsnitt mindre antall tillatelser og tillatelseskapasitet enn andre selskap. Selskaper som er 100 % familieeid har i gjennomsnitt enda mindre antall tillatelser og tillatelseskapasitet enn familieeide selskaper generelt. Utenlandsk eierskap var med vår metode på 31,4 % av tillatelseskapasitet MTB ved utgangen av 2020. De tre største eierfylkene for familieeide selskaper er Vestland, Trøndelag, og Nordland, som til sammen kontrollerer 72 % av MTB i kategorien. Blant selskapene som ikke er familieeide er en relativt større andel tilknyttet Oslo. På kommunenivå er den største andelen knyttet til eiere registrert i Frøya for de familieeide selskapene, mens Oslo har en tilsvarende posisjon blant de som ikke er familieeid. | |
dc.description.abstract | The report maps family ownership in Norwegian aquaculture of salmonids per 2020. Out of 122 companies, 89 (73 %) are found to be under family ownership. These control 49 % of total production capacity, equaling 471 074 tons maximal allowed biomass (MAB). Many of these family-owned fish farms are partially owned by external investors. Adjusting for this external share, we find that the families control 38 % of total production capacity. Foreign ownership was with our method at 31,4 % of MAB in 2020. | |
dc.language.iso | mis | |
dc.publisher | Nofima AS | |
dc.relation.ispartof | Nofima rapportserie | |
dc.relation.ispartofseries | Nofima rapportserie | |
dc.title | Familieeierskap i oppdrettsnæringen | |
dc.title.alternative | Family ownership in Norwegian aquaculture | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 14 | |
dc.source.issue | 22/2021 | |
dc.identifier.cristin | 1929133 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 13470 | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |