Supply chain expectations for tool to calculate sustainability of white fish products at a batch level
Peer reviewed, Journal article
Published version
Date
2013Metadata
Show full item recordCollections
- Artikler / Articles [1601]
- Publikasjoner fra CRIStin [2720]
Original version
Økonomisk fiskeriforskning: Ledelse, marked, økonomi. 2013, 23 (1), 37-44.Abstract
The food production industry has in recent years had to answer calls for environmentally friendly strategies and methods of communicating these effectively. This need is seen clearly in the fisheries sector where the concerns regarding the environment, ethical production and economic sustainabil-ity are driving forces for greater knowledge about the sustainability impact of a product or company. How these concerns and needs translate into requirements from the industry is poorly described in the literature. This study investigated these requirements within the framework of a theoretical tool which the stakeholders could use in the future. The results of the research carried out here show that stakeholders, through the fisheries supply chain, wish to use sustainability data for marketing purposes, internal benchmarking and improvement of environmental impact. The main challenge reported is to design a measurement tool that can be used in different conditions whilst still main-taining that integrity. Matindustrien har de siste årene møtt krav om mer miljøvennlige produkter og effektive måter å kommunisere dette på. Behovet er åpenbart i sjømatindustrien hvor hensyn til miljø, etisk produk-sjon og økonomisk bærekraft er pådrivere for økt kunnskap om hvordan produkter og bedrifter på-virker bærekraft. Hvordan disse bekymringene og behovene omsettes til krav fra industrien er dårlig beskrevet i litteraturen. Denne studien ser nærmere på hvordan ulike "stakeholders" i verdikjeden kan bruke data om bærekraft i markedsføringstiltak, intern benchmarking og forbedring av miljø-messige påvirkning. Hovedutfordringen er å designe et måleverktøy som kan brukes ved forskjellige betingelser og fortsatt opprettholde integriteten.