dc.contributor.author | Joensen, Sjurdur | |
dc.contributor.author | Hardarson, Vidar | |
dc.contributor.author | Olsen, Jan-Vidar | |
dc.date.accessioned | 2018-12-10T10:34:16Z | |
dc.date.available | 2018-12-10T10:34:16Z | |
dc.date.created | 2015-03-18T15:46:47Z | |
dc.date.issued | 2007 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-7251-724-2 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2576884 | |
dc.description.abstract | Som del av prosjektet ”Temperaturstyring fra fangst til marked”, oppdragsgiver FHL Filetforum, har SINTEF Energiforskning og Fiskeriforskning deltatt i vurderingen av en nytt konsept for produksjon av filet som er utviklet av den islandske bedriften Skaginn. Det ble gjennomført 15 enkeltstående forsøk, med 30 hysefileter i hvert forsøk. Det ble lagt særlig vekt på testing av Skaginns standard linje og hovedsakelig skinne¬maskinen. Som en kontroll ble det i flere av forsøkene også skinnet filet med en Baader 51. I Skaginn-linjen prøver en å beholde styrken i fileten lengst mulig under bearbeidingen, noe som innebærer at skinnet beholdes på fileten under fortrimmingen og at fileten superkjøles før den skinnes. Superkjølingsgraden er tilpasset behovet for styrke/elastisitet og er ikke optimalisert i for-hold til temperaturstabilitet under transport og distribusjon. Både på filetkjøleren og skinnkjøleren er det potensial for forbedringer, for å gi mer jevn og sikker bortføring av varme fra filetene. Andelen hysefileter med mye spalting etter skinning i Skaginn-linjen var kun 9 %, mens tilsvarende andel etter skinning i Baader 51 var 78 %. Filetene ut fra Skaginn-linjen hadde også et mer homogent utseende og beholdt i større grad samme fasong etter skinning som før skinning. Skaginn-linjen er ennå ikke i daglig drift i industrien og det mangler derfor erfaringer med hvordan linjen, inkludert skinnemaskinen, fungerer og leverer over tid, samt eventuelle driftsproblemer. | |
dc.description.abstract | Test av filetlinjen til Skaginn | |
dc.language.iso | mis | |
dc.publisher | Nofima AS (tidligere Fiskeriforskning) | |
dc.relation.ispartof | Nofima rapportserie | |
dc.relation.ispartofseries | Nofima rapportserie | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=ZatyO0UEKko7XrRTJwC%2bZKIYc4VLzeQxRCTykp22lzs%3d&docid=0b1a0f2236622407fadc8194eaf5c7e05 | |
dc.title | Test av filetlinjen til Skaginn | |
dc.title.alternative | Test av filetlinjen til Skaginn | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 43 | |
dc.source.issue | 25/2007 | |
dc.identifier.cristin | 1232848 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 20325 | |
cristin.unitcode | 7543,2,5,0 | |
cristin.unitname | Sjømatindustri | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |