dc.contributor.author | Mørkøre, Turid | |
dc.date.accessioned | 2018-12-10T10:31:15Z | |
dc.date.available | 2018-12-10T10:31:15Z | |
dc.date.created | 2015-02-04T15:40:49Z | |
dc.date.issued | 2008 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-7251-667-2 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2576859 | |
dc.description.abstract | Oppdrettere og produsenter har opplevd økt innslag av bløt tekstur i oppdrettslaks. Derfor har FHF initiert et prosjekt "Kartlegging av faktorer som påvirker tekstur i laks" med formål å kartlegge omfanget og å finne årsakssammenhenger. Denne rapporten er skrevet i tilknytning til dette prosjektet og har som formål å sammenstille kunnskap som bidrar til variasjon i tekstur. Rapporten ble lagt frem på en workshop som ble arrangert av FHF på Hell i februar 2008, der aktører fra laksenæringen og forskere drøftet problemstillingen og alternative tiltak for å begrense problemet med bløt filet. Rapporten konkluderer med at det er avgjørende å skaffe kunnskap om biokjemiske og morfologiske faktorer som påvirker teksturen. Kunnskap om bakenforliggende årsaker til teksturvariasjoner, vil i større grad gi oppdretterne mulighet til å målrette produksjonsbetingelsene slik at filetkvaliteten tilfredsstiller krav i ulike markeder for oppdrettslaks. Følgende kunnskapsbehov trekkes frem spesielt: • Behov for mer kunnskap om sammenhengen mellom tekstur og tilvekst, fôr og fôring/sulting. • Optimal sultetid geografisk og ved ulike årstider • Variasjon i vekstmønsteret til muskelfibrene gjennom året og mellom ulike deler innen samme filet. • Faktorer som påvirker aktiviteten til muskelnedbrytende enzymer (bl.a. miljøforhold og fôr) • Betydning av plantebasert råstoff • Betennelseslignende tilstander i muskelvev, sammenheng til fôrkilde og samspill med temperatur • Skreddersydd slaktefôr • Sammenheng mellom avvikende tekstur og fysiologiske/morfologiske tilstander • Betydning av oppvekstvilkår i tidlige livsfaser. | |
dc.description.abstract | Tekstur i oppdrettslaks. Kunnskapsstatus og forhold som bidrar til fastere filet | |
dc.language.iso | mis | |
dc.publisher | Nofima AS | |
dc.relation.ispartof | Nofima rapportserie | |
dc.relation.ispartofseries | Nofima rapportserie | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=xdItebo6x8WlzBeW4vzqhz2MD3vDjoGBctzFoCRFr8M%3d&docid=06a1df1c5f3204a059438439083602004 | |
dc.title | Tekstur i oppdrettslaks. Kunnskapsstatus og forhold som bidrar til fastere filet | |
dc.title.alternative | Tekstur i oppdrettslaks. Kunnskapsstatus og forhold som bidrar til fastere filet | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 32 | |
dc.source.issue | 32/2008 | |
dc.identifier.cristin | 1217063 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 20569 | |
cristin.unitcode | 7543,2,5,0 | |
cristin.unitname | Sjømatindustri | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |