Utblødning av torsk i kjølt sjøvann (RSW). Vanntemperatur, utblødningstid og utblødningsgrad
dc.contributor.author | Akse, Leif | |
dc.contributor.author | Joensen, Sjurdur | |
dc.contributor.author | Tobiassen, Torbjørn | |
dc.contributor.author | Hardarson, Vidar | |
dc.date.accessioned | 2018-12-10T10:29:14Z | |
dc.date.available | 2018-12-10T10:29:14Z | |
dc.date.created | 2015-02-04T15:11:34Z | |
dc.date.issued | 2008 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-7251-657-3 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2576840 | |
dc.description.abstract | Forsøket undersøkte om lav vanntemperatur under blodtapping av torsk, lavere enn frysepunktet for blod, påvirket utblødningsgraden negativt sammenlignet med høyere temperaturer, ved 10, 30 og 60 minutters utblødningstid i RSW (kjølt sjøvann). Under 60 minutter utblødning ble RSW-temperaturene i blødetankene i snitt logget til: -1,8 ºC, -0,6 ºC, 0,6 ºC, 2,7 ºC og 9,4 ºC. Den laveste vanntemperaturen (-1,8 ºC) er lavere enn frysepunktet både for blod og fiskemuskel. Ved alle blødetidene i dette kaldeste vannet kunne det derfor oppstå frysing i bløggesnitt som eventuelt skulle hindre god utblødning, særlig ved de lengste blødetidene (30 og 60 min). Sensorisk vurdering av utblødningsgrad konkluderte med at utblødning i RSW ved lav temperatur (-2 ºC) ikke gav dårligere blodtapping enn utblødning like lenge ved høyere vanntemperaturer. I de to kaldeste vanntemperaturene var det også signifikant forskjell (p<0,05) i utblødningsgrad mellom 10 og 60 min blødetid, der 60 minutter gav bedre blodtapping enn 10 minutter. De relativt lave vanntemperaturene senket ikke temperaturen i bløggesnitt så mye, eller så raskt, at frysing av blodet påvirket blodtappingen negativt. | |
dc.description.abstract | Utblødning av torsk i kjølt sjøvann (RSW). Vanntemperatur, utblødningstid og utblødningsgrad | |
dc.language.iso | mis | |
dc.publisher | Nofima AS | |
dc.relation.ispartof | Nofima rapportserie | |
dc.relation.ispartofseries | Nofima rapportserie | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=2bz2cIqjUyDHENKgKd4grqkBZbjk1rhrkTlVj5b12sE%3d&docid=0ea26b1533d5a4e58951618f58bc879ea | |
dc.title | Utblødning av torsk i kjølt sjøvann (RSW). Vanntemperatur, utblødningstid og utblødningsgrad | |
dc.title.alternative | Utblødning av torsk i kjølt sjøvann (RSW). Vanntemperatur, utblødningstid og utblødningsgrad | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 13 | |
dc.source.issue | 26/2008 | |
dc.identifier.cristin | 1217026 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 20325 | |
cristin.unitcode | 7543,2,5,0 | |
cristin.unitname | Sjømatindustri | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original |
Tilhørende fil(er)
Denne innførselen finnes i følgende samling(er)
-
Nofima rapportserie [1061]
-
Publikasjoner fra CRIStin [2492]