Muligheter og forutsetninger for differensiering av fersk laks og hvitfisk
Research report
Published version
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2564594Utgivelsesdato
2010Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Nofima rapportserie [1067]
- Publikasjoner fra CRIStin [2518]
Sammendrag
Rapporten identifiserer naturgitte og kompetansebaserte fortrinn som kan danne grunnlag for differensiering av norsk fersk laks og hvitfisk (torsk og hyse) i forhold til konkurrerende sjømatnasjoner, andre fiskeslag og andre proteinkilder. Viktige forutsetninger for differensieringsstrategier diskuteres også. Rapporten gir en faglig diskusjon av hva differensiering innebærer, sammenhengen mellom differensiering og konkurransefortrinn, og hvilke forutsetninger som er sentrale for å lykkes, herunder produktets unikhet i markedet og barrierer for imitasjon fra konkurrenter. Deretter beskrives en rekke ulike differensieringsstrategier og muligheter som i større eller mindre grad anvendes av norske sjømatbedrifter i dag. Til slutt presenteres forslag til delprosjekter om sentrale differensieringsmuligheter knyttet til bærekraft (MSC), fangstredskap (line/krok), økt produktkvalitet gjennom levendelagring av torsk og strategier for laksefilet. Delprosjektene innebærer en systematisk og dyptgående analyse av ulike sider av disse strategiene, inkludert verdikjedenes organisering og funksjonalitet. Formålet er å gi forskningsbaserte råd til næringen. Rapport/Report 19/2010 English summary Muligheter og forutsetninger for differensiering av fersk laks og hvitfisk