Show simple item record

dc.contributor.authorHeia, Karsten
dc.contributor.authorSivertsen, Agnar Holten
dc.contributor.authorWold, Jens Petter
dc.contributor.authorOttestad, Silje
dc.contributor.authorBöcker, Ulrike
dc.contributor.authorCarlehög, Mats
dc.contributor.authorAltintzoglou, Themistoklis
dc.contributor.authorSone, Izumi
dc.contributor.authorGundersen, Bjørn
dc.date.accessioned2018-07-06T09:25:17Z
dc.date.available2018-07-06T09:25:17Z
dc.date.created2014-09-05T13:26:44Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.isbn978-82-7251-960-4
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2504639
dc.description.abstractHovedfokus i dette arbeidet har vært differensiering av laksefilet basert på objektiv instrumentell måling av kvalitetsparametere. Farge og fargeutvikling er viktige kvalitetsparametere for differensiering, og i dette arbeidet har det fremkommet at både konsentrasjon og oksidasjonsnivå av hemeproteiner (hemoglobin/myoglobin) er viktig å kontrollere for å oppnå en god farge og fargestabilitet. Videre er blod- og melaninflekker ofte årsak til nedgradering av laksefileter. I dette prosjektet er det utviklet en objektiv instrumentell metode for påvisning av blod- og melaninflekker på overflaten og inni laksefileter som kan implementeres i en produksjonslinje. I tillegg til å finne flekkene kan også blod og melanin skilles fra hverandre. Fjerning av pinnebein er en ressurskrevende operasjon i forbindelse med produksjon av laksefileter. I dag gjennomføres den i to operasjoner, første maskinell plukking og deretter manuell etterplukking. Et forsøk gjennomført ved en bedrift bekreftet at etterplukking er påkrevd, men ikke tilstrekkelig for å fjerne alle bein. Når den maskinelle plukkingen tilsynelatende fungerer best kan det stå igjen mange knekte bein som ikke den manuelle etterplukkingen kan fjerne. I en sensorisk test ble det vist at pinnebein tykkere enn ca. 0,35 mm og lengre enn 9 mm blir påvist av konsumenten. I testen med maskinell og manuell plukking ville det tilsvart at 83 % av beinene som sto igjen etter manuell plukking ville blitt påvist av konsumenter.
dc.description.abstractRapport/Report 7/2012 English Summary
dc.description.abstractAutomatisk kvalitetsdifferensiering av laksefilet
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=om2FUGO9Cu5wYCG4o2x2eOZabK3Wxr1r%2fRcnURiy10k%3d&docid=02564c9787c3c45e7b6ffe921f22e6534
dc.titleAutomatisk kvalitetsdifferensiering av laksefilet
dc.title.alternativeRapport/Report 7/2012 English Summary
dc.title.alternativeAutomatisk kvalitetsdifferensiering av laksefilet
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber24
dc.source.issue7/2012
dc.identifier.cristin1152127
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900340
dc.relation.projectNofima AS: 20906
cristin.unitcode7543,2,5,0
cristin.unitcode7543,3,2,0
cristin.unitcode7543,3,3,0
cristin.unitcode7543,2,1,0
cristin.unitcode7543,2,4,0
cristin.unitnameSjømatindustri
cristin.unitnameRåvare og prosess
cristin.unitnameSensorikk, forbruker og innovasjon
cristin.unitnameMarkedsforskning
cristin.unitnameProsessteknologi
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record