dc.contributor.author | Stenberg, Even | |
dc.contributor.author | Siikavuopio, Sten Ivar | |
dc.contributor.author | Gildberg, Asbjørn | |
dc.contributor.author | Mundheim, Harald | |
dc.contributor.author | Jakobsen, Ronny Andre | |
dc.date.accessioned | 2018-07-06T08:41:45Z | |
dc.date.available | 2018-07-06T08:41:45Z | |
dc.date.created | 2014-09-05T13:12:51Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-7251-956-7 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2504609 | |
dc.description.abstract | Årlig fangst av kongekrabbe i Finnmark fylke har økt fra 50 tonn i 2004 til 1.906 tonn i 2011. I 2011 ble det eksportert ca. 5 % (ca. 95 tonn) levende krabbe til markedet. De resterende 95 % (ca. 1800 tonn) av krabbene blir prosessert ved mottaksanlegg i Finnmark og solgt frossent til markedet. Restråstoff utgjør ca. 32 % av kongekrabben og dette bidrar til betydelig mengde biprodukter (ca. 700 tonn) som skal håndteres på en miljømessig forsvarlig måte. Hovedmålet med prosjektet var å fremskaffe kunnskap som kan bidra til å avgjøre om det kan etableres en bærekraftig næringsvirksomhet basert på biprodukter fra kongekrabbe. Kunnskapen skal bidra til å løse et avfallsproblem, samtidig som mulighetene for et inntektsbidrag basert på videreforedling avklares. Prosjektet omfatter følgende delmål; 1) Produksjon og anvendelse av krabbemel; 2) Vurdere kongekrabbeskallets egnethet til produksjon av kitin og som ingrediens i fôr til laks og hummer; 3) Anvendelse av krabbehaler og krabbegjeller til humant konsum. I prosjektperioden er det utviklet en enkel og funksjonell prosess for produksjon av krabbemel basert på restråstoff fra krabbenæringa. Vi har vist at tilførsel av krabbemel i fôr til laks kan gi en positiv effekt på vekst hos smoltifisert laks. Videre har krabbemel vist seg å være et egnet næringsmiddel i startfôr til hummer. Nivået av kitin i restråstoff fra kongekrabber er analysert og funnet til å være høyt og en egnet kilde for produksjon av kitin. Både krabbehaler og fiskesaus fra kongekrabbegjeller har et potensial som nisjeprodukter. | |
dc.description.abstract | Biprodukter fra kongekrabbe (Paralithodes Camtschaticus) | |
dc.language.iso | mis | |
dc.publisher | Nofima AS | |
dc.relation.ispartof | Nofima rapportserie | |
dc.relation.ispartofseries | Nofima rapportserie | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=WGb55RsgOwdrmLP588qulNUIfJLpyyPX%2fLdNhJX40nI%3d&docid=0f29f020ad44d47069b279654cbedc139 | |
dc.title | Biprodukter fra kongekrabbe (Paralithodes Camtschaticus) | |
dc.title.alternative | Biprodukter fra kongekrabbe (Paralithodes Camtschaticus) | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 34 | |
dc.source.issue | 5/2012 | |
dc.identifier.cristin | 1152113 | |
dc.relation.project | Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900567 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 21157 | |
cristin.unitcode | 7543,2,5,0 | |
cristin.unitcode | 7543,1,5,0 | |
cristin.unitcode | 7543,1,3,0 | |
cristin.unitname | Sjømatindustri | |
cristin.unitname | Produksjonsbiologi | |
cristin.unitname | Ernæring og fôrteknologi | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |