Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorStenberg, Even
dc.contributor.authorSiikavuopio, Sten Ivar
dc.contributor.authorGildberg, Asbjørn
dc.contributor.authorMundheim, Harald
dc.contributor.authorJakobsen, Ronny Andre
dc.date.accessioned2018-07-06T08:41:45Z
dc.date.available2018-07-06T08:41:45Z
dc.date.created2014-09-05T13:12:51Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.isbn978-82-7251-956-7
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2504609
dc.description.abstractÅrlig fangst av kongekrabbe i Finnmark fylke har økt fra 50 tonn i 2004 til 1.906 tonn i 2011. I 2011 ble det eksportert ca. 5 % (ca. 95 tonn) levende krabbe til markedet. De resterende 95 % (ca. 1800 tonn) av krabbene blir prosessert ved mottaksanlegg i Finnmark og solgt frossent til markedet. Restråstoff utgjør ca. 32 % av kongekrabben og dette bidrar til betydelig mengde biprodukter (ca. 700 tonn) som skal håndteres på en miljømessig forsvarlig måte. Hovedmålet med prosjektet var å fremskaffe kunnskap som kan bidra til å avgjøre om det kan etableres en bærekraftig næringsvirksomhet basert på biprodukter fra kongekrabbe. Kunnskapen skal bidra til å løse et avfallsproblem, samtidig som mulighetene for et inntektsbidrag basert på videreforedling avklares. Prosjektet omfatter følgende delmål; 1) Produksjon og anvendelse av krabbemel; 2) Vurdere kongekrabbeskallets egnethet til produksjon av kitin og som ingrediens i fôr til laks og hummer; 3) Anvendelse av krabbehaler og krabbegjeller til humant konsum. I prosjektperioden er det utviklet en enkel og funksjonell prosess for produksjon av krabbemel basert på restråstoff fra krabbenæringa. Vi har vist at tilførsel av krabbemel i fôr til laks kan gi en positiv effekt på vekst hos smoltifisert laks. Videre har krabbemel vist seg å være et egnet næringsmiddel i startfôr til hummer. Nivået av kitin i restråstoff fra kongekrabber er analysert og funnet til å være høyt og en egnet kilde for produksjon av kitin. Både krabbehaler og fiskesaus fra kongekrabbegjeller har et potensial som nisjeprodukter.
dc.description.abstractBiprodukter fra kongekrabbe (Paralithodes Camtschaticus)
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=WGb55RsgOwdrmLP588qulNUIfJLpyyPX%2fLdNhJX40nI%3d&docid=0f29f020ad44d47069b279654cbedc139
dc.titleBiprodukter fra kongekrabbe (Paralithodes Camtschaticus)
dc.title.alternativeBiprodukter fra kongekrabbe (Paralithodes Camtschaticus)
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber34
dc.source.issue5/2012
dc.identifier.cristin1152113
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900567
dc.relation.projectNofima AS: 21157
cristin.unitcode7543,2,5,0
cristin.unitcode7543,1,5,0
cristin.unitcode7543,1,3,0
cristin.unitnameSjømatindustri
cristin.unitnameProduksjonsbiologi
cristin.unitnameErnæring og fôrteknologi
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel