Blar i Nofima på tittel
Viser treff 2312-2331 av 2499
-
Understanding the role of dynamic texture perception in consumers' expectations of satiety and satiation. A case study on barley bread
(Journal article; Peer reviewed, 2017) -
Undersøkelser av utbyttefaktorer ved produksjon av saltfisk. Sammenfatning av salteforsøk i fire bedrifter
(Nofima rapportserie, Research report, 2008)Rapporten sammenfatter resultatene av produksjonsforsøk i fire bedrifter, der målet var å dokumentere saltfiskutbytter i vanlige, kommersielle produksjonsprosesser for fullsaltet torsk. - Salteprosess 1: Pickelsalting ... -
Unpacking the tuna traceability mosaic – EU SFPAs and the tuna value chain
(Peer reviewed; Journal article, 2022)Traceability has been gaining in importance recently and has seen its potential uses within fisheries expanding from primarily food safety to combat illegal fishing and promote sustainability. In the tuna value chain, key ... -
Untargeted classification for paprika powder authentication using visible – Near infrared spectroscopy (VIS-NIRS).
(Peer reviewed; Journal article, 2020)This paper presents a novel strategy for determination of the illegal dye Sudan I in paprika powder. The method is based on fluorescence spectroscopy combined with second-order calibration, which was employed for the first ... -
Urapportert fiske i torskefiskeriene – resultater fra spørreundersøkelse om juks
(Research report, 2014)Urapporterte fiske er et problem i mange lands fiskerier. Rykter og medieomtale tydet på at problemet var betydelig i torskefisket 2013. For å skaffe bedre informasjon om omfang og mekanismer ble det gjennomført ... -
Use of DNA pools of a reference population for genomic selection of a binary trait in Atlantic salmon
(Peer reviewed; Journal article, 2022) -
Use of recycled materials as mid layer in three layered structures-new possibility in design for recycling
(Peer reviewed; Journal article, 2020) -
Use of reflex indicators for measuring vitality and mortality of the snow crab (Chionoecetes opilio) in captivity
(Journal article; Peer reviewed, 2019)The snow crab (Chionoecetes opilio) is one of the most important commercial crabs in the world; it is heavily exploited in Atlantic Canada, Alaska, the Sea of Japan and the Barents Sea. Catches in the Barents Sea north of ... -
Use of Spectroscopic Techniques for a Rapid and Non-Destructive Monitoring of Thermal Treatments and Storage Time of Sous-Vide Cooked Cod Fillets
(Peer reviewed; Journal article, 2020) -
Use of Spectroscopic Techniques to Monitor Changes in Food Quality during Application of Natural Preservatives: A Review
(Peer reviewed; Journal article, 2020)Consumer demand for food of high quality has driven research for alternative methods of food preservation on the one hand, and the development of new and rapid quality assessment techniques on the other hand. Recently, ... -
Use of the Extended Fujita method for representing the molecular weight and molecular weight distributions of native and processed oat beta-glucans
(Peer reviewed; Journal article, 2018) -
Using renowned chefs for VeriTaste™ as a sensory method analysis in food products – A comparison of Atlantic salmon stored in refrigerated seawater and on ice
(Peer reviewed; Journal article, 2023) -
Using tactile cold perceptions as an indicator of food safety-a hazardous choice
(Peer reviewed; Journal article, 2020)The safety of many foods is dependent on ensuring the cold chain until the time of consumption. A weak link is the consumer part of the chain as the temperatures of domestic refrigerators are often too high and the users ... -
Utblødning av torsk i kjølt sjøvann (RSW). Vanntemperatur, utblødningstid og utblødningsgrad
(Nofima rapportserie, Research report, 2008)Forsøket undersøkte om lav vanntemperatur under blodtapping av torsk, lavere enn frysepunktet for blod, påvirket utblødningsgraden negativt sammenlignet med høyere temperaturer, ved 10, 30 og 60 minutters utblødningstid i ... -
Utblødning og superkjøling av pre-rigor filetert oppdrettstorsk
(Nofima rapportserie, Research report, 2011)Bakgrunnen for forsøket var å se på muligheten av å benytte seg av umiddelbar sløying og filetering på ubløgget fisk med etterfølgende spyling av fileten for å korte ned prosesseringstiden for torsk betraktelig uten at det ... -
Utbyttetall og næringsstoffinnhold i hvitfiskmel og olje basert på restråstoff fra torsk, hyse og sei
(Nofima rapportserie, Research report, 2023)Rapporten gir en oversikt over innhold av næringsstoffer og uønskede forbindelser i hvitfiskmel fremstilt av restråstoff etter opparbeidelse av torsk, hyse og sei til hodekappet og sløyd fisk (HG) og skinn og beinfri filet. ... -
Utfordringer knyttet til prosessering og analyse av norsk tare, med fokus på sukkertare og butare
(Nofima rapportserie, Research report, 2020)Tare er en ny og spennende ingrediens i matindustrien og på kjøkkenet som får økende oppmerksomhet, men noen av komponentene i tare er mulig uheldige og bør tas hensyn til ved tillaging av mat. I denne rapporten har vi ... -
Utfordringer som hindrer økt utnyttelse av marine restråstoff og marine arter
(Nofima rapportserie, Research report, 2021)Regjeringen har i flere meldinger uttalt at det skal legges til rette for økt verdiskaping i sjømatnæringen. Et bidrag inn mot dette er utvikling innen sirkulær bioøkonomi og innføring av en mer bærekraftig produksjon og ... -
Utilization of feed resources in the production of Atlantic salmon (Salmo salar) in Norway: An update for 2016
(Peer reviewed; Journal article, 2019)