Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorYtrestøyl, Trine
dc.contributor.authorAlvestad, Rene
dc.contributor.authorDessen, Jens-Erik
dc.contributor.authorHatlen, Bjarne
dc.contributor.authorAlbrektsen, Sissel
dc.contributor.authorRuyter, Bente Synnøve
dc.contributor.authorLarsson, Thomas
dc.date.accessioned2024-07-08T07:08:13Z
dc.date.available2024-07-08T07:08:13Z
dc.date.created2024-07-04T08:58:13Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.isbn978-82-8296-797-6
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3139191
dc.description.abstractGjennomgangen av data på filetfarge i norsk oppdrettslaks viser at det har vært en viss nedgang i farge, fra 2012 og frem til om lag 2021. Deretter har fargenivået økt noe. Variasjonen i filetfarge er blitt større, med pigmentnivå fra 4 til 8 mg/kg. Tilbakemeldinger fra oppdrettere bekrefter at flertallet av de spurte har problem med å oppnå ønsket farge i filet, samtidig som ønsket farge kan variere mellom 22-27 i SalmoFan score og 5-7 mg astaxanthin/kg. Noen produsenter opplever redusert innfarging på mellom 20-40 % av slaktet fisk, mens andre opplever det på under 2 %. Det er gjort ulike tiltak for å forbedre filetfarge, innholdet av astaxanthin i fôr er økt til 50-70 mg/kg, og flere oppdrettere har økt innholdet av EPA/DHA og vitaminer. Enkelte faktorer bidrar til å forklare variasjonen i innfarging. Filetfarge var sterkt positivt korrelert med slaktevekt, og variasjon i farge var også knyttet til når på året fisken slaktes, der høsten peker seg positivt ut. Antallet uker med mekanisk avlusning på en lokalitet hadde en negativ effekt på innfarging. Det var også en negativ korrelasjon mellom astaxanthin-innhold i fileten og tilvekst (TGC/VF3) og fôrfaktor, og de fleste oppdrettere meldte om problemer med farge etter perioder med hurtig vekst. Der det var tilgjengelige data på innholdet av EPA og DHA i filet ble det funnet en positiv korrelasjon med sum omega-3 og astaxanthin nivå i filet. Effekten av omega-3 er også funnet i vitenskapelige forsøk. Det ble i tillegg funnet en tydelig effekt knyttet til smoltprodusent på filetfarge ved slakt. Årsakene til dette kan ikke fastslås og bør undersøkes nærmere.
dc.description.abstractKunnskapskartlegging pigmentering i laks
dc.language.isomis
dc.publisherNofima
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.titleKunnskapskartlegging pigmentering i laks
dc.title.alternativeKunnskapskartlegging pigmentering i laks
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber49
dc.source.issue26/2024
dc.identifier.cristin2280941
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901745
dc.relation.projectNofima AS: 13689
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel