Show simple item record

dc.contributor.authorLøvdal, Trond
dc.contributor.authorSkåra, Torstein
dc.contributor.authorPrabhu, Leena
dc.contributor.authorVaka, Mette Risa
dc.contributor.authorChan, Sherry Stephanie
dc.contributor.authorRode, Tone Mari
dc.date.accessioned2024-07-08T07:07:47Z
dc.date.available2024-07-08T07:07:47Z
dc.date.created2024-07-05T13:27:24Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.isbn978-82-8296-789-1
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3139189
dc.description.abstractRapporten inkluderer forsøksoppsett og resultater fra forsøk som er gjennomført i prosjektet DeList, AP1 i perioden mars 2023 til juni 2024. Ferskt råstoff i form av hel, sløyd ørret og laksefilet (biter) er benyttet i forsøkene. Dekontamineringsforsøk er gjennomført ved skylling i vann, skylling i pH-justert vann og dypping i løsning/ spraying/coating med (a) eddiksyre; (b) Verdad N6; (c) nisin; (d) kitosan; (e) klor; og (f) plasmaaktivert vann (PAW). Disse metodene er blitt testet hver for seg og/eller i kombinasjon med UV-belysning. Skylling med pH-justert vann/fortynnet eddiksyre (~1 %, pH 2,6-2,9) og Verdad N6 ga forventet log-reduksjon av Listeria fra 0,5 til 2,0, og dette kunne forbedres med påfølgende UV-bestråling. Coating med nisin alene og kombinasjon av nisin og kitosan, førte til signifikant veksthemming av Listeria ved lagring ved 4 °C i luft og vakuum, men verken nisin eller kitosan er lovlig å bruke i direkte kontakt med fisk til humant konsum per i dag. Det er derfor behov for å utrede disse nærmere i forhold til ‘novel foods’-direktivet og søke om godkjenning før det tas i bruk. Modifisert atmosfære pakking (≥ 33 % CO2) hemmet vekst av Listeria svært effektivt ved lagring ved 4 °C. Skylling med pH-justert vann og organiske syrer, evt. kombinert med UV-belysning, anbefales brukt som generelle tiltak for å redusere smittetrykket i lakseslakterier og prosesseringsbedrifter. Metodene anbefales ikke på nåværende tidspunkt som dekontaminering av laks eller ørret (til humant konsum) som har fått påvist Listeria.
dc.description.abstractAP1. Reduksjon av Listeria på laks; Skånsom dekontaminering av laks og ørret og deres produkter
dc.language.isomis
dc.publisherNofima
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.titleAP1. Reduksjon av Listeria på laks; Skånsom dekontaminering av laks og ørret og deres produkter
dc.title.alternativeAP1. Reduksjon av Listeria på laks; Skånsom dekontaminering av laks og ørret og deres produkter
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber22
dc.source.issue18/2024
dc.identifier.cristin2281333
dc.relation.projectNofima AS: 13988
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901823
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record