dc.contributor.author | Moen, Birgitte | |
dc.contributor.author | Langsrud, Solveig | |
dc.contributor.author | Fagerlund, Annette | |
dc.date.accessioned | 2024-07-04T07:40:41Z | |
dc.date.available | 2024-07-04T07:40:41Z | |
dc.date.created | 2024-06-26T12:44:09Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-8296-791-4 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11250/3137949 | |
dc.description.abstract | Dagens referansemetode for påvisning av Listeria monocytogenes tar minimum to dager før man får et endelig svar. Dette reduserer mulighetene for å gjøre risikoreduserende tiltak. Prosjektet har kartlagt dagens kommersielle metoder og gitt en oversikt over nye teknologier og metoder for å vurdere om det er teknologisk mulig å få påvisningstiden ned til 20-30 minutter. Dagens raskeste validerte metode (real-time PCR) tar 20 timer hvorav 90% av tiden er oppformeringstrinnet og 10% er påvisningstrinnet. Dersom teknologiske barrierer overkommes og markedet etterspør det, kan det i framtiden være mulig å komme ned på en analysetid på 8-10 timer. Dette vil bety at en stor andel laks- og ørretbedrifter kan varsle renholdere før neste renhold og holde tilbake produkter før de når markedet. Det kan være mulig å utvikle metodikk med kortere tid før analysesvar, i beste fall ned mot 30 minutter, men den vil være mindre sensitiv enn regelverket krever. Denne typen tester vil likevel kunne være et nyttig tillegg til ISO-validerte metoder. Nye metoder bør i tillegg til hurtighet fokusere på å skille mellom levende og døde bakterier, samt gi mer enn bare et positivt eller negativt svar, dvs. genotyping. | |
dc.description.abstract | Metoder for påvisning av Listeria i mat og produksjonsmiljø – Faglig sluttrapport | |
dc.language.iso | mis | |
dc.publisher | Nofima AS | |
dc.relation.ispartof | Nofima rapportserie | |
dc.relation.ispartofseries | Nofima rapportserie | |
dc.title | Metoder for påvisning av Listeria i mat og produksjonsmiljø – Faglig sluttrapport | |
dc.title.alternative | Metoder for påvisning av Listeria i mat og produksjonsmiljø – Faglig sluttrapport | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 27 | |
dc.source.issue | 20/2024 | |
dc.identifier.cristin | 2279078 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 13991 | |
dc.relation.project | Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901822 | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |