Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorMoen, Birgitte
dc.contributor.authorLangsrud, Solveig
dc.contributor.authorFagerlund, Annette
dc.date.accessioned2024-07-04T07:40:41Z
dc.date.available2024-07-04T07:40:41Z
dc.date.created2024-06-26T12:44:09Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.isbn978-82-8296-791-4
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3137949
dc.description.abstractDagens referansemetode for påvisning av Listeria monocytogenes tar minimum to dager før man får et endelig svar. Dette reduserer mulighetene for å gjøre risikoreduserende tiltak. Prosjektet har kartlagt dagens kommersielle metoder og gitt en oversikt over nye teknologier og metoder for å vurdere om det er teknologisk mulig å få påvisningstiden ned til 20-30 minutter. Dagens raskeste validerte metode (real-time PCR) tar 20 timer hvorav 90% av tiden er oppformeringstrinnet og 10% er påvisningstrinnet. Dersom teknologiske barrierer overkommes og markedet etterspør det, kan det i framtiden være mulig å komme ned på en analysetid på 8-10 timer. Dette vil bety at en stor andel laks- og ørretbedrifter kan varsle renholdere før neste renhold og holde tilbake produkter før de når markedet. Det kan være mulig å utvikle metodikk med kortere tid før analysesvar, i beste fall ned mot 30 minutter, men den vil være mindre sensitiv enn regelverket krever. Denne typen tester vil likevel kunne være et nyttig tillegg til ISO-validerte metoder. Nye metoder bør i tillegg til hurtighet fokusere på å skille mellom levende og døde bakterier, samt gi mer enn bare et positivt eller negativt svar, dvs. genotyping.
dc.description.abstractMetoder for påvisning av Listeria i mat og produksjonsmiljø – Faglig sluttrapport
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.titleMetoder for påvisning av Listeria i mat og produksjonsmiljø – Faglig sluttrapport
dc.title.alternativeMetoder for påvisning av Listeria i mat og produksjonsmiljø – Faglig sluttrapport
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber27
dc.source.issue20/2024
dc.identifier.cristin2279078
dc.relation.projectNofima AS: 13991
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901822
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel