Show simple item record

dc.contributor.authorBorge, Grethe Iren Andersen
dc.contributor.authorSchmidt, Gesine
dc.contributor.authorMyhrer, Kristine S.
dc.contributor.authorVarela, Paula
dc.contributor.authorHagen, Sidsel Fiskaa
dc.contributor.authorGuren, Gerd
dc.contributor.authorVågen, Ingunn Molund
dc.date.accessioned2024-07-04T07:37:57Z
dc.date.available2024-07-04T07:37:57Z
dc.date.created2024-07-03T14:14:35Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.isbn978-82-8296-793-8
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3137947
dc.description.abstractGrønnsaker har hatt en økende omsetning senere år, men kålvekster har ikke hatt samme økning. Prosjektets kompetanseløft skal bidra til økt verdiskaping av norske kålvekster gjennom å etablere og å formidle kunnskap om variasjoner i smaks-, lukt-, og helserelatert kvalitet hos hodekål, blomkål og ulike typer bladkål. Det ble gjennomført feltforsøk med både velkjente og uprøvde kålsorter, og sorter med ulike egenskaper og mulige bruksområder. Det ble funnet store variasjoner i sensoriske egenskaper og helserelaterte innholdsstoffer for hodekål- og bladkål-sortene, mens de hvite blomkålsortene hadde relativt like egenskaper. Spesielt innen hodekål og bladkål var det sorter som spente fra milde til smaksintense, og fra lite til mye aromastoffer. Innholdet av helserelaterte innholdsstoffer var generelt høyere i de smaksintense sortene. Anbefalingen fra prosjektet er å utnytte sortsmangfoldet til økt produktdifferensiering i markedet gjennom å tilby ulike typer og sorter kålvekster til ulike bruksområder. Et større produktmangfold kan gi økt forbruk og verdiskaping for norskdyrket kål. Rapporten ble tilgjengelig for prosjektdeltakere mars 2021 og publiseres som åpen rapport juni 2024 (del 1 og 2).
dc.description.abstractØkt verdiskaping for norske kålvekster – kartlegging av sensorisk kvalitet og plantestoffer i hodekål, blomkål og bladkål (KålSmak). Delrapport 1
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.titleØkt verdiskaping for norske kålvekster – kartlegging av sensorisk kvalitet og plantestoffer i hodekål, blomkål og bladkål (KålSmak). Delrapport 1
dc.title.alternativeØkt verdiskaping for norske kålvekster – kartlegging av sensorisk kvalitet og plantestoffer i hodekål, blomkål og bladkål (KålSmak). Delrapport 1
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber141
dc.source.issue22/2024
dc.identifier.cristin2280834
dc.relation.projectNorges forskningsråd: 255261
dc.relation.projectNofima AS: 11529
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record