Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorBorge, Grethe Iren Andersen
dc.contributor.authorSchmidt, Gesine
dc.contributor.authorMyhrer, Kristine S.
dc.contributor.authorVarela, Paula
dc.contributor.authorHagen, Sidsel Fiskaa
dc.contributor.authorGuren, Gerd
dc.contributor.authorVågen, Ingunn Molund
dc.date.accessioned2024-06-24T10:17:19Z
dc.date.available2024-06-24T10:17:19Z
dc.date.created2024-06-21T11:02:44Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.isbn978-82-8296-793-8
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3135551
dc.description.abstractGrønnsaker har hatt en økende omsetning senere år, men kålvekster har ikke hatt samme økning. Prosjektets kompetanseløft skal bidra til økt verdiskaping av norske kålvekster gjennom å etablere og å formidle kunnskap om variasjoner i smaks-, lukt-, og helserelatert kvalitet hos hodekål, blomkål og ulike typer bladkål. Det ble gjennomført feltforsøk med både velkjente og uprøvde kålsorter, og sorter med ulike egenskaper og mulige bruksområder. Det ble funnet store variasjoner i sensoriske egenskaper og helserelaterte innholdsstoffer for hodekål- og bladkål-sortene, mens de hvite blomkålsortene hadde relativt like egenskaper. Spesielt innen hodekål og bladkål var det sorter som spente fra milde til smaksintense, og fra lite til mye aromastoffer. Innholdet av helserelaterte innholdsstoffer var generelt høyere i de smaksintense sortene. Anbefalingen fra prosjektet er å utnytte sortsmangfoldet til økt produktdifferensiering i markedet gjennom å tilby ulike typer og sorter kålvekster til ulike bruksområder. Et større produktmangfold kan gi økt forbruk og verdiskaping for norskdyrket kål. Rapporten ble tilgjengelig for prosjektdeltakere mars 2021 og publiseres som åpen rapport juni 2024 (del 1 og 2).
dc.language.isomis
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.titleØkt verdiskaping for norske kålvekster – kartlegging av sensorisk kvalitet og plantestoffer i hodekål, blomkål og bladkål (KålSmak). Delrapport 1
dc.title.alternativeØkt verdiskaping for norske kålvekster – kartlegging av sensorisk kvalitet og plantestoffer i hodekål, blomkål og bladkål (KålSmak). Delrapport 1
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber143
dc.source.issue22/2024
dc.identifier.cristin2277940
dc.relation.projectNofima AS: 11529
dc.relation.projectForskningsmidlene for jordbruk og matindustri: 255261
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel