Makroalger i mat – en studie av muligheter og utfordringer i Sverige og Finland
Research report
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3114214Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Nofima rapportserie [1067]
- Publikasjoner fra CRIStin [2518]
Sammendrag
Rapporten beskriver situasjonen for tang- og tareoppdrett i Norge og ser nærmere på potensialet for bruk av tang og tare i mat i våre nærmarkeder Sverige og Finland. Tang- og tarenæringen i Norge har ambisjoner om å øke produksjonen til 30 000 tonn innen 2030, men produksjonen i 2023 er bare rundt 600 tonn. Det er utfordringer med å finne lønnsomme markeder, og selv om norsk tang og tare allerede er inkludert i noen matprodukter i Sverige, er salget begrenset. I Finland er det færre produkter med tang og tare, og de fleste er importert fra Asia. Det er generelt lite erfaring med å spise tang- og tareprodukter i Europa, inkludert Sverige og Finland. Høye produksjonskostnader og råvarepriser gjør det utfordrende å komme inn på matindustrien. Det er også utfordringer knyttet til innholdet av jod og miljøgifter i tang og tare. For å øke kjennskapen til tang og tare i mat, vil det kreve mye kommunikasjon og markedsføringsarbeid. Tang og tare er nå inkludert i Norges sjømatråd sin portefølje, noe som kan bidra til økt kjennskap i fremtiden. Makroalger i mat – en studie av muligheter og utfordringer i Sverige og Finland