dc.contributor.author | Bystrøm, Kai Einar Jensen | |
dc.contributor.author | Mevold, Viktor | |
dc.contributor.author | Skåra, Torstein | |
dc.contributor.author | Rotabakk, Bjørn Tore | |
dc.date.accessioned | 2023-01-17T09:24:20Z | |
dc.date.available | 2023-01-17T09:24:20Z | |
dc.date.created | 2023-01-11T15:35:26Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-8296-732-7 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11250/3043878 | |
dc.description.abstract | For å utvikle og justere tine og kjøleteknologi tilpasset produksjon av makrellfilet, for eksport til markeder i Asia, har Skaginn 3X gjennomført et FHF-finansiert Prosjekt i Bedrift, i nært samarbeid med den pelagiske foredlingsbedriften Vikomar, og med støtte fra Nofima. Utvikling av teknologi, prosess og kunnskap om filetering av makrell i Norge har hatt høy prioritet i norske foredlingsbedrifter i en årrekke. Flere prosjekter har blitt gjennomført på dette området, men det gjenstår fortsatt å forbedre deler av prosessen som kan bidra til reduserte produksjonskostnader og/eller økt kvalitet på det ferdige produktet. Hovedmålsetningen er at norsk-produsert makrellfilet skal bli konkurransedyktig i forhold til tilsvarende produksjon i lavkostland. Det var en stor fordel å kunne bygge på teknologi og utstyr som er i bruk kommersielt til tilsvarende del-prosesser, om enn for andre fiskeslag enn makrell. Med utgangspunkt i Skaginn 3x (Baader´s) Rotex tanker, med vann/saltlake som tine/kjølemedium, og god kontroll på hastigheten til mediet, samt produktflyt og oppholdstid, var mye på plass ved oppstarten av prosjektet. Ved å kombinere løsninger for tining og kjøling, blir resultatet et rasjonelt anlegg som fungerer industrielt både til fersk og fryst makrell. Forsøkene ble gjennomført i tilnærmet full skala. Dette gir mest mulig realistiske betingelser og lar seg dessuten kombinere med regulær produksjon, som er avgjørende når råstoffmengden som inngår i et fullt anlegg er anslagsvis 10-20 tonn. Vikomar’s eget utviklingsarbeid, med kontinuerlige justeringer og tilpasninger, har medført at anlegget kom i bruk til kommersiell filetproduksjon, like etter at alle tekniske mangler og innkjøringsproblemer var løst. | |
dc.description.abstract | Industrial solution for thawing and chilling of mackerel for filleting | |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | Nofima AS | en_US |
dc.relation.ispartof | Nofima rapportserie | |
dc.relation.ispartofseries | Nofima rapportserie; | |
dc.title | Industriell løsning for tining og nedkjøling av makrell til filetering | en_US |
dc.title.alternative | Industriell løsning for tining og nedkjøling av makrell til filetering | en_US |
dc.title.alternative | Industrial solution for thawing and chilling of mackerel for filleting | en_US |
dc.type | Research report | en_US |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.source.pagenumber | 26 | en_US |
dc.source.issue | 30/2022 | en_US |
dc.identifier.cristin | 2105186 | |
dc.relation.project | Nofima AS: 13441 | |
dc.relation.project | Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901665 | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |