Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorBystrøm, Kai Einar Jensen
dc.contributor.authorMevold, Viktor
dc.contributor.authorSkåra, Torstein
dc.contributor.authorRotabakk, Bjørn Tore
dc.date.accessioned2023-01-17T09:24:20Z
dc.date.available2023-01-17T09:24:20Z
dc.date.created2023-01-11T15:35:26Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.isbn978-82-8296-732-7
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3043878
dc.description.abstractFor å utvikle og justere tine og kjøleteknologi tilpasset produksjon av makrellfilet, for eksport til markeder i Asia, har Skaginn 3X gjennomført et FHF-finansiert Prosjekt i Bedrift, i nært samarbeid med den pelagiske foredlingsbedriften Vikomar, og med støtte fra Nofima. Utvikling av teknologi, prosess og kunnskap om filetering av makrell i Norge har hatt høy prioritet i norske foredlingsbedrifter i en årrekke. Flere prosjekter har blitt gjennomført på dette området, men det gjenstår fortsatt å forbedre deler av prosessen som kan bidra til reduserte produksjonskostnader og/eller økt kvalitet på det ferdige produktet. Hovedmålsetningen er at norsk-produsert makrellfilet skal bli konkurransedyktig i forhold til tilsvarende produksjon i lavkostland. Det var en stor fordel å kunne bygge på teknologi og utstyr som er i bruk kommersielt til tilsvarende del-prosesser, om enn for andre fiskeslag enn makrell. Med utgangspunkt i Skaginn 3x (Baader´s) Rotex tanker, med vann/saltlake som tine/kjølemedium, og god kontroll på hastigheten til mediet, samt produktflyt og oppholdstid, var mye på plass ved oppstarten av prosjektet. Ved å kombinere løsninger for tining og kjøling, blir resultatet et rasjonelt anlegg som fungerer industrielt både til fersk og fryst makrell. Forsøkene ble gjennomført i tilnærmet full skala. Dette gir mest mulig realistiske betingelser og lar seg dessuten kombinere med regulær produksjon, som er avgjørende når råstoffmengden som inngår i et fullt anlegg er anslagsvis 10-20 tonn. Vikomar’s eget utviklingsarbeid, med kontinuerlige justeringer og tilpasninger, har medført at anlegget kom i bruk til kommersiell filetproduksjon, like etter at alle tekniske mangler og innkjøringsproblemer var løst.
dc.description.abstractIndustrial solution for thawing and chilling of mackerel for filleting
dc.language.isonoben_US
dc.publisherNofima ASen_US
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie;
dc.titleIndustriell løsning for tining og nedkjøling av makrell til fileteringen_US
dc.title.alternativeIndustriell løsning for tining og nedkjøling av makrell til fileteringen_US
dc.title.alternativeIndustrial solution for thawing and chilling of mackerel for filletingen_US
dc.typeResearch reporten_US
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber26en_US
dc.source.issue30/2022en_US
dc.identifier.cristin2105186
dc.relation.projectNofima AS: 13441
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901665
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel