Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorKarlsen, Kine Mari
dc.contributor.authorHermansen, Øystein
dc.contributor.authorSvorken, Marianne
dc.date.accessioned2015-05-22T08:56:51Z
dc.date.accessioned2015-05-29T12:18:01Z
dc.date.available2015-05-22T08:56:51Z
dc.date.available2015-05-29T12:18:01Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 30 p. Nofima, 2013
dc.identifier.isbn978-82-8296-101-1
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/284321
dc.description-
dc.description.abstractFormålet med dette prosjektet var å koble data fra fartøy og produksjonsanlegg for å utvikle et system for målrettet høsting, med den hensikt å optimere kvaliteten på råstoffet og verdien på sluttproduktet. For å utvikle et system for målrettet høsting i norsk hvitfisksektor, ble det først gjennomført intervju med aktører i fiskeindustrien. Hensikten var å kartlegge hva norske aktørene i hvitfisksektoren anser som de de mest kostbare kvalitetsfeilene, årsakene til disse og i hvilken grad aktivitetene mellom flåte- og produksjonsleddet koordineres. Produksjonsforsøk ble gjennomført hos en pilotbedrift for å kartlegge hvordan ulike kvalitetsfeil på torsk og hyse påvirket utbytte, produktsammensetning og tidsforbruk i filetproduksjonen. Dette dannet grunnlaget for en analyse av hvordan ulike kvalitetsgraderinger av råstoffet påvirket pilotbedriftens lønnsomhet i filetproduksjonen. Deretter ble det skissert en beslutningsstøttemodell for råstoffanvendelse basert på kvalitet for en tenkt bedrift, og anslått hvordan kvalitet påvirker lønnsomheten i filetproduksjon. På grunn av mangelfull informasjon om sammenhengen mellom de enkelte kvalitetsfeilene, utbytte, produktsammensetning, kostnader og priser har vi i vårt tilfelle måttet gjøre svært mange forutsetninger for disse parameterne basert på subjektive oppfatninger. Modellen illustrerer mulighetene dersom detaljert informasjon om råvaren er tilgjengelig.
dc.description.abstractThe purpose in this project was to link data from the vessel and production plant to develop a system for target harvesting with the aim to optimize the quality of the fish and value of the products. First, interviews with the processing industry were carried out to identify which quality parameters are most important for the financial performance and to identify if the coordination of activities between the vessels and production plants have potential for improvements. Then, an experiment was carried out to study how yield, product mix and time consumption in fillet production impact company’s financial performance. Based on these results, a model was developed to study how quality of the fish impact financial performance in fish processing plants.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=VDqgpWu%2fksb1MClWjwPo7c70%2fgU3yEBk7XOWEjAXqYQ%3d&docid=0fe5cbe41aae54860957542be7823f5a0
dc.titleDriftsøkonomi og kvalitetsfeil i foredling av fisk – Resultater fra intervju med bedrifter og produksjonsforsøk
dc.title.alternativeRapport/Report 29/2013, English summary
dc.typeResearch report
dc.date.updated2015-05-22T08:56:51Z
dc.identifier.cristin1060887
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900454
dc.relation.projectEgen institusjon: 20912/3


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel