dc.contributor.author | Heir, Even | |
dc.contributor.author | Langsrud, Solveig | |
dc.contributor.author | Moen, Birgitte | |
dc.contributor.author | Hansen, Anlaug ådland | |
dc.date.accessioned | 2015-05-22T08:28:00Z | |
dc.date.accessioned | 2015-05-29T09:38:02Z | |
dc.date.available | 2015-05-22T08:28:00Z | |
dc.date.available | 2015-05-29T09:38:02Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.citation | Nofima rapportserie. 25 p. Nofima, 2013 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-8296-071-7 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/284258 | |
dc.description | - | |
dc.description.abstract | Formålet med dette forprosjektet har vært å gi en oversikt over dagens status for prosess/hygieneforhold som kan ha betydning for kvalitet og holdbarhet til fersk, islagret pre-rigor filetert laks. Arbeidet er gjennomført i samarbeid med sju norske produsenter av pre-rigor laksefilet. Forprosjektet inkluderte 1) State-of-the-art litteraturrapport 2) Lagringsforsøk, prøvetaking og mikrobiologiske analyser av pre-rigor filetert laks fra syv produksjonsanlegg. Spørreskjema til produsenter for å kartlegge produksjonsforhold og rutiner 3) Formulere innhold i et evt videreført hovedprosjekt.
Resultatene viste:
- Lite dokumentasjon i litteraturen på sammenhengen mellom bakterienivå, -type og spisekvalitet av islagret laks
- Industriell filetering av laks kan bidra med betydelig bakteriesmitte av bakterier man anser som problematiske (Pseudomonas, Shewanella) for holdbarhet til islagret laksefilet, men at det er forskjeller i smitte mellom anlegg
- Bakteriesmitte til filet var ofte høyere ved produksjonsstart enn senere på dagen
- Det var hovedsakelig små forskjeller i bakterieflora mellom anlegg
- Bakterier som dominerte på prosessert laks fra anleggene tilhørte slekten Pseudomonas etterfulgt av Shewanella.
Resultatene fra forprosjektet danner et godt utgangspunkt for videre studier knyttet til å fastsette mulig økt holdbarhetstid for islagret laks samt bestemme betydningen av spesifikke bakterier for kvalitet og holdbarhet til fersk, islagret laks. | |
dc.description.abstract | The aim of this project was to provide an overview of the current status of the process / hygiene conditions that may affect the quality and shelf life of fresh, ice-stored pre-rigor filleted salmon. The work was conducted in collaboration with seven Norwegian pre-rigor salmon fillet processing plants. The project included 1) State-of-the-art literature report 2) Sampling and microbiological analysis of pre-rigor filleted salmon from seven processing plants for qualitative and quantitative analyses of the microflora of fresh ice-stored salmon filets. Questionnaire for processing plants to identify production routines and conditions 3) Formulate content in a possibly continuing master.
The data from the project forms a good basis for further studies related to determine the potential of increased shelf life of ice-stored salmon and clarify the importance of specific bacteria for quality and durability of fresh ice-stored salmon. | |
dc.language.iso | nor | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=m%2fs0q2r0%2bAANfE6gq15Euwf8E8XJUSmwaJeQm%2bovHJk%3d&docid=09fd271cdeaff4f97b9ffcabc7b5ab5de | |
dc.title | Produksjonshygiene og holdbarhet av pre-rigor laksefilet (forprosjekt). Nivå av bakterier og kartlegging av bakterieflora/mikrobiota på pre-rigor produsert islagret laksefilet | |
dc.title.alternative | Report 14/2013, English Summary | |
dc.type | Research report | |
dc.date.updated | 2015-05-22T08:28:00Z | |
dc.identifier.cristin | 1045301 | |
dc.relation.project | Egen institusjon: 10201 | |
dc.relation.project | Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900792 | |