Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorWold, Jens petter
dc.date.accessioned2015-05-22T12:48:04Z
dc.date.accessioned2015-05-26T07:30:35Z
dc.date.available2015-05-22T12:48:04Z
dc.date.available2015-05-26T07:30:35Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 21 p. Nofima, 2013
dc.identifier.isbn978-82-8296-113-4
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/284014
dc.description-
dc.description.abstractI dette prosjektet har vi utviklet målemetoder som viser at det er mulig å måle sentrale indre kvalitetsegenskaper i sild og makrell med raske og ikke-destruktive on-line metoder. Ved bruk at nær-infrarød spektroskopi (NIR) er det mulig å måle fettinnhold på makrell enkeltvis og i batcher, bestemme om det er rogn eller melke i buken på sild, samt påvise bloduttredelser i muskelen på hel makrell. Dette kan gjøres under prosessering og i de hastigheter som er påkrevet. Målingene og undersøkelsene er gjort med instrumentering som er delvis kommersielt tilgjengelig, men flere av applikasjonen kan løses bedre med instrumentering som er dedikert til formålet. Et annet delprosjekt i Individbasert kvalitetssortering og kvalitetsmerking av pelagisk fisk har utviklet en metode for størrelse og vektsortering av pelagisk fisk basert på vision-teknologi. Dette systemet er under implementering slik at det kan testes og tas i bruk i næringa om kort tid. I dette systemet vil all fisk passere en målestasjon der bilder tas og vekt estimeres. På samme sted i prosessen vil det la seg gjøre å måle fettinnhold og kjønn på fisk slik at de kan sorteres mest mulig hensiktsmessig i henhold til videre prosessering. Pelagisk næring bør selv vurdere nøye hvilke muligheter denne teknologien gir til verdiøkning i forhold til dagens produksjon. Man kan gå fra ren batch produksjon til en produksjon som er optimalisert i henhold til kvaliteten på hver enkelt fisk.
dc.description.abstractIn this project we have shown that it is possible to automatically sort whole pelagic fish (herring and mackerel) according to inner qualities such as fat content, sex (roe or milt in the belly of herring), or blood spots in the muscle. This sorting can be done at high speed based on on-line NIR spectroscopy. Dedicated optical systems or modification of present commercial systems can be used for this purpose. The pelagic industry should carefully consider the possible added value by going from pure batch production to a production that is optimized according to the quality of each individual fish.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=9XQvIdCzv4rI89lpdoO4%2fpEngZKt8myK0CExzNv%2fAac%3d&docid=0888ce3d9fed441618b19ba1cc0df6e51
dc.titleIndividbasert kvalitetssortering og kvalitetsmerking av pelagisk fisk. Automatisk sortering basert på indre kvalitetsegenskaper
dc.title.alternativeReport 35/2013, English Summary
dc.typeResearch report
dc.date.updated2015-05-22T12:48:04Z
dc.identifier.cristin1044423
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900387
dc.relation.projectEgen institusjon: 4097


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel