dc.contributor.author | Egede-Nissen, Henning | |
dc.contributor.author | Vogt, Kjell Gjermund | |
dc.contributor.author | Haugen, John-Erik | |
dc.contributor.author | Høstmark, Øistein | |
dc.contributor.author | Oterhals, Åge | |
dc.date.accessioned | 2015-05-18T12:57:34Z | |
dc.date.accessioned | 2015-05-20T08:18:19Z | |
dc.date.available | 2015-05-18T12:57:34Z | |
dc.date.available | 2015-05-20T08:18:19Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.citation | Nofima rapportserie. 14 p. Nofima, 2013 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-8296-144-8 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/283782 | |
dc.description | - | |
dc.description.abstract | Målet med prosjektet har vært å optimalisere fremstillingen av et pulverprodukt basert på sildemelke, og å teste effekten av antioksidanter på produktstabilitet. Pulver ble fremstilt ved å tørke varmebehandlet sildemelke tilsatt antioksidant (rosmarinekstrakt) i en varmluft mølletørke. Sildemelkepulveret ble lagret ved -80 °C før uttesting av tre ulike antioksidanter basert på et faktorielt forsøksdesign. Oksidasjonsstabiliteten ble testet ved lagring i 35 °C med lufttilgang. Periodevis sensorisk evaluering ble brukt til å bestemme nødvendig lagringstid før analyse av flyktige forbindelser og evaluering av sensorisk kvalitet.
Flash-tørking av sildemelke i nærvær av antioksidant i en varmlufts mølletørke gir kort tørketid med minimal fettoksidasjon. Produktet har en lukt og smak som kan sammenlignes med torskepulver.
Headspace GC-MS analyser viste flyktige forbindelser typisk for oksidasjon av marine pulver, men i konsentrasjoner under terskelen for ubehagelig smak og lukt. Alle produktvarianter ble ansett som sensorisk akseptable etter 3 måneders lagring ved 35 °C tilsvarende 2 års lagringstid ved 5 °C.
Det er funnet en signifikant korrelasjon mellom luktintensitet av sildemelke dispergert i varmt vann og måling av flyktige forbindelser basert på dynamisk headspace-analyser. Resultatene bekrefter at metodikken egner seg til å følge utvikling av sensorisk kvalitet (luktintensitet) i et pulverprodukt av sildemelke.
Det er påvist positive signifikante effekter av å tilsette antioksidant(er) etter tørking på sensorikk og konsentrasjon TMA, DMA og eddiksyre. Kombinasjonen rosmarin-propylgallat er vurdert som best basert på en kombinasjon av disse kvalitetsparameterne. | |
dc.language.iso | nor | |
dc.relation.uri | https://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=Dv%2fUnuPKT5sQCJ6jU8VqPrg3v5LpzrZ5KF1H%2fnnslns%3d&docid=0d1f4b015099c4241aeb756c1a76f88d1 | |
dc.title | Utvikling av høykvalitets pulverprodukt fra sildemelke. Sensorisk kvalitet på sildemelkepulver testet ved akselererte lagringsbetingelser - Fagrapport 2 | |
dc.type | Research report | |
dc.date.updated | 2015-05-18T12:57:34Z | |
dc.identifier.cristin | 1071501 | |
dc.relation.project | Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900547 | |
dc.relation.project | Egen institusjon: 21103 | |
dc.relation.project | Egen institusjon: 201304 | |
dc.relation.project | Norges forskningsråd: 225385 | |