Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorEgede-Nissen, Henning
dc.contributor.authorVogt, Kjell Gjermund
dc.contributor.authorHaugen, John-Erik
dc.contributor.authorHøstmark, Øistein
dc.contributor.authorOterhals, Åge
dc.date.accessioned2015-05-18T12:57:34Z
dc.date.accessioned2015-05-20T08:18:19Z
dc.date.available2015-05-18T12:57:34Z
dc.date.available2015-05-20T08:18:19Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 14 p. Nofima, 2013
dc.identifier.isbn978-82-8296-144-8
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/283782
dc.description-
dc.description.abstractMålet med prosjektet har vært å optimalisere fremstillingen av et pulverprodukt basert på sildemelke, og å teste effekten av antioksidanter på produktstabilitet. Pulver ble fremstilt ved å tørke varmebehandlet sildemelke tilsatt antioksidant (rosmarinekstrakt) i en varmluft mølletørke. Sildemelkepulveret ble lagret ved -80 °C før uttesting av tre ulike antioksidanter basert på et faktorielt forsøksdesign. Oksidasjonsstabiliteten ble testet ved lagring i 35 °C med lufttilgang. Periodevis sensorisk evaluering ble brukt til å bestemme nødvendig lagringstid før analyse av flyktige forbindelser og evaluering av sensorisk kvalitet. Flash-tørking av sildemelke i nærvær av antioksidant i en varmlufts mølletørke gir kort tørketid med minimal fettoksidasjon. Produktet har en lukt og smak som kan sammenlignes med torskepulver. Headspace GC-MS analyser viste flyktige forbindelser typisk for oksidasjon av marine pulver, men i konsentrasjoner under terskelen for ubehagelig smak og lukt. Alle produktvarianter ble ansett som sensorisk akseptable etter 3 måneders lagring ved 35 °C tilsvarende 2 års lagringstid ved 5 °C. Det er funnet en signifikant korrelasjon mellom luktintensitet av sildemelke dispergert i varmt vann og måling av flyktige forbindelser basert på dynamisk headspace-analyser. Resultatene bekrefter at metodikken egner seg til å følge utvikling av sensorisk kvalitet (luktintensitet) i et pulverprodukt av sildemelke. Det er påvist positive signifikante effekter av å tilsette antioksidant(er) etter tørking på sensorikk og konsentrasjon TMA, DMA og eddiksyre. Kombinasjonen rosmarin-propylgallat er vurdert som best basert på en kombinasjon av disse kvalitetsparameterne.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=Dv%2fUnuPKT5sQCJ6jU8VqPrg3v5LpzrZ5KF1H%2fnnslns%3d&docid=0d1f4b015099c4241aeb756c1a76f88d1
dc.titleUtvikling av høykvalitets pulverprodukt fra sildemelke. Sensorisk kvalitet på sildemelkepulver testet ved akselererte lagringsbetingelser - Fagrapport 2
dc.typeResearch report
dc.date.updated2015-05-18T12:57:34Z
dc.identifier.cristin1071501
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900547
dc.relation.projectEgen institusjon: 21103
dc.relation.projectEgen institusjon: 201304
dc.relation.projectNorges forskningsråd: 225385


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel