Show simple item record

dc.contributor.authorYtrestøyl, Trine
dc.contributor.authorAas, Turid Synnøve
dc.contributor.authorHognes, Erik Skontorp
dc.contributor.authorÅsgård, Torbjørn Einar
dc.date.accessioned2015-05-13T12:43:42Z
dc.date.accessioned2015-05-18T11:08:46Z
dc.date.available2015-05-13T12:43:42Z
dc.date.available2015-05-18T11:08:46Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 12 p. Nofima AS, 2014
dc.identifier.isbn978-82-8296-254-4
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/283694
dc.description-
dc.description.abstractDette prosjektet er en oppfølging av et prosjekt gjennomført i 2011. Det er i prosjektet gitt en oversikt over hvilke fôrråvarer som er brukt i norsk lakseproduksjon i 2012 og hvor effektivt råvarene utnyttes i produksjonen av norsk laks. Det er også benyttet livssyklus analyse (LCA) til å beregne forbruk av ferskvann,fosfor og utslipp av CO2 (klimaspor) forbundet med produksjon av norsk laks i 2012. Resultatene fra prosjektet foreligger i form av to omfattende faglige sluttrapporter fra prosjektet, en fra Nofima (Resource utilisation of Norwegian salmon farming in 2012-2013), og en fra Sintef/SIK (LCA of Norwegian salmon production 2012). Derfor vil kun de viktigste funn fra de to fagrapportene bli presentert i denne felles sluttrapporten. For detaljer henvises det til de to åpne rapportene som kan lastes ned fra FHF sine nettsider(http://www.fhf.no/prosjektdetaljer/?projectNumber=900912). Innholdet av marine råvarer i fôret er i 2013 på om lag 30 %, og norsk laks er nå en netto produsent av marint protein. Reduksjonen i innholdet av fiskeolje i fôret de seinere årene gjør at laksen inneholder mindre av de marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA enn tidligere. Likevel er det fortsatt 1.4 % EPA og DHA i filet, og et konsum av 130 g laksefilet i uka er tilstrekkelig til å dekke laveste anbefalte inntak av disse fettsyrene. Laksen utnytter næringsstoffene i fôret effektivt, 27 og 24 % av proteinet og energien i fôrråvarene ble deponert i fileten til laksen. Tilsvarende var retensjonen av omega 3 og fosfor i fileten på henholdsvis 26 og 13 %. Produksjon av 1 kg spiselig lakseprodukt forbrukte 1.95 l ferskvann og 11 g uorganisk fosfor og førte til utslipp av 4 kg CO2 ekvivalenter. Produksjon av fôringredienser er det som krever mest ressurser i lakseproduksjonen. 98 % av forbruket av ferskvann og 57 % av fosforet ble brukt til dyrking av planteråvarene i fôret mens 95 % av utslippet av CO2 var relatert til produksjon og transport av fôrråvarer.
dc.description.abstractThis project continues the work from a previous project in 2011. An overview of the feed ingredients used in Norwegian salmon production in 2012 and how effectively the feed ingredients are utilized in the production of salmon is given. Life cycle assessment (LCA) was used to estimate the amount of freshwater and phosphorous and release of CO2 (carbon footprint) associates with the production of Norwegian farmed salmon. The result from the project are delivered as two reports, one from Nofima (Resource utilisation of Norwegian salmon farming in 2012-2013), and one from Sintef/SIK ((LCA of Norwegian salmon production 2012). Only the main results from the project will therefore be presented in this final report, and further details can be found in the two above mentioned reports that can be downloaded from FHF website (http://www.fhf.no/prosjektdetaljer/?projectNumber=900912). The content of marine ingredients in the diet was around 30 % in 2013, and the Norwegien salmon is now a net producer of marine protein. The reduction of fish oil in the feed in recent years has resulted in a reduced content of the omega 3 fatty acids EPA and DHA in the salmon. However, there is still 1.4 % EPA and DHA in the fillet, and consuming 130 g of Norwegian salmon per week is sufficient to cover the recommended minimal intake of these fatty acids. The salmon utilizes the nutrients in the feed efficiently, 27 and 24 % of the protein and energy in the feed resources were retained in the salmon fillet. The retention of omega 3 fatty acids and P in fillet was 26 and 13 % respectively. The production of 1 kg edible salmon product consumed 1.95 l of fresh water and 11 g of inorganic P and released 4 kg of CO2 equivalents in 2012. The production and transport of feed ingredients is the main driver for resource consumption and environmental impacts. 98 % of the fresh water, 57 % of the inorganic P and 95 % of the release of CO2 was related to production and transport of feed ingredients.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=ZdQvUZO55a97H4HwQRr9g%2b6TdL%2bX0UOFwv9Es9q7HQo%3d&docid=0521f9ac5b6aa4dc59e53629a7c2a547a
dc.titleRessursregnskap og analyse av fôrråvarer 2012. Sluttrapport
dc.title.alternativeRapport/Report 51/2014 - English summary
dc.typeResearch report
dc.date.updated2015-05-13T12:43:42Z
dc.identifier.cristin1218862
dc.relation.projectNofima AS: 10605
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900912


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record