Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorØstbye, Tone-Kari K
dc.contributor.authorRuyter, Bente
dc.contributor.authorKristiansen, Inger Øien
dc.contributor.authorAlbrektsen, Sissel
dc.date.accessioned2015-05-13T12:45:13Z
dc.date.accessioned2015-05-18T11:08:20Z
dc.date.available2015-05-13T12:45:13Z
dc.date.available2015-05-18T11:08:20Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 21 p. Nofima AS, 2014
dc.identifier.isbn978-82-8296-168-4
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/283686
dc.description-
dc.description.abstractVi har indusert intracellulært stress i lakseceller in vitro ved tilsetning av buthionine sulfoximine eller harsk fiskeolje. Hensikten med forsøket var å studere hvorvidt eksponering av cellene med fiskebeinhydrolysater (FBH) fra torsk, kolmule og sild påvirker evnen til å håndtere påført stress og om ulike FBH med ulik prosessering ville gi ulik respons. Alle FBH så ut til å ha en positiv effekt på levercellene ved å nedregulere gener involvert i inflammasjon og stress. I tillegg gav FBH fra kolmule oppregulering av gener involvert i energiomsetningen. Tilsetning av FBH fra kolmule og sild til leverceller fra laks førte til redusert aktivitet av intracellulære antioksidant enzymer SOD, GPX og katalase, mens FBH fra torsk, gav en oppregulering av disse forsvarsmekanismene. Både type nøytraliseringsmiddel, NH3 versus KOH, og sulfat mengde tilført fra svovelsyre (H2SO4) under prosessering av de ulike FBH kan være av betydning for responser hos celler eksponert for de ulike FBH. Våre forsøk viste at sulfat alene fører til hemming av antioksidantene SOD, GPX og katalase. Type nøytraliseringsmiddel og sulfat mengde tilført fra svovelsyre kan dermed være faktorer av betydning for produksjonsresultat i laks. Forsøkene viste at de fleste positive effektene av FBH var av samme karakter som effekter forårsaket av fosfor alene.
dc.description.abstractThe objective of the experiment was to study if fish bone hydrolysates of cod, blue whiting and herring, affect the cells ability to handle stress, and if different processing of FBH resulted in different responses. All FBH seemed to have a positive effect on cells by down-regulating genes involved in inflammation and stress. In addition, FBH from blue whiting up-regulated genes involved in energy metabolism. FBH from blue whiting and herring reduced activity of intracellular antioxidant enzymes SOD, GPX and catalase, while FBH cod, showed an up-regulation. Differences in neutralizing agent and sulphate content may explain variation in cellular responses to the different FBH.
dc.language.isonor
dc.titleHelseeffekter i lakseceller eksponert for fiskebeinhydrolysater fra torsk, sild og kolmule
dc.title.alternativeRapport/Report 10/2014 English summary
dc.typeResearch report
dc.date.updated2015-05-13T12:45:13Z
dc.identifier.cristin1168471
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900558
dc.relation.projectNofima AS: 21109


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel