Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorLein, Ingrid
dc.contributor.authorBerge, Gerd Marit
dc.contributor.authorBogevik, André Sture
dc.contributor.authorBæverfjord, Grete
dc.contributor.authorHamre, Kristin
dc.date.accessioned2021-12-07T07:49:32Z
dc.date.available2021-12-07T07:49:32Z
dc.date.created2021-12-06T15:21:34Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-82-8296-694-8
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2833030
dc.description.abstractBerggylt bør i alle livsstadier tilbys fôr som er prosessert ved lave temperaturer, som agglomerering eller kaldekstrudering, fordi dette gir bedre mineralisering og mindre deformiteter, og også redusert dødelighet hos berggyltyngel. Skal nivået av fett eller fosfolipider i fôr til berggylt økes bør dette skje i form av marine fosfolipider. Høyt fettinnhold og høy andel marine fosfolipider ga økt vekst hos berggylt, delvis som fett i muskel og lever, samt bedre tarmhelse. Økt innhold av marine fosfolipider i fôret kan muligens brukes som en strategi for å øke energireservene og velferdsstatusen hos berggylt i forkant av vintermånedene. Fordi det benyttes råvarer av høy kvalitet i fôr til berggylt er det lite behov for å tilsette ekstra vannløselige vitaminer, med unntak av vitamin C. Behovet for vitamin C dekkes ved 170 mg/kg tørt fôr. Enkelte mineraler er vanskelig tilgjengelige for berggylt sannsynligvis fordi den mangler mage med lav pH. Samspill mellom kobber og sink gjør at vi foreslår tilsetning på henholdsvis 15 og 90 mg/kg. For mangan anbefales opp til 16 mg/kg. Flere undersøkelser må til for å gi klare svar på behov for ulike vitaminer og mineraler hos berggylt. Krill og fjørfeprodukter er aktuelle råvarer som kan redusere innblandingen av kostbart torskemuskel- og rekemel i fôr til berggylt. Total utbytting av disse ingrediensene i fôr til berggylt på 30-70 g ga redusert overlevelse og signifikant lavere vekst. Innblandingsnivå og tilsetning av enkeltkomponenter må optimaliseres for å finne en kombinasjon som kan erstatte dagens standard.
dc.description.abstractFeed for ballan wrasse should be processed at low temperatures to reduce the prevalence and severity of skeletal deformities in ballan wrasse. Increased content of marine phospholipids in the feed can possibly be uses as a strategy to increase the energy reserves in ballan wrasse. The requirement for micronutrients seems to be close to the recommended numbers for salmon. Krill and poultry products can be cheaper alternatives to cod muscle and shrimp meal in feeds for ballan wrasse. However, total replacements with poultry meal resulted in reduced survival and significantly lower growth. More research is needed to optimize both the optimal combination of different feed ingredients and the requirements for specific micronutrients.
dc.language.isonob
dc.publisherNofima AS
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie
dc.titleErnæringsbehov og fôring for optimal helse og overlevelse av rensefisk - Del 1 berggylt
dc.title.alternativeNutritional needs and feeding for optimal health and survival of cleanerfish - Part 1 Ballan wrasse
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber88
dc.source.issue31/2021
dc.identifier.cristin1965187
dc.relation.projectNofima AS: 12034
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901331
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel