Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHeir, Even
dc.contributor.authorLangsrud, Solveig
dc.date.accessioned2015-05-04T11:22:35Z
dc.date.accessioned2015-05-06T08:18:22Z
dc.date.available2015-05-04T11:22:35Z
dc.date.available2015-05-06T08:18:22Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 57 p. Nofima AS, 2014
dc.identifier.isbn978-82-8296-246-9
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/283223
dc.description-
dc.description.abstractListeria er en av de største mikrobiologiske utfordringene for laksenæringen. Målet med dette prosjektet var økt kunnskap og bedre grunnlag for å oppnå økt kontroll med listeria i laksenæringen. Prosjektet bygger på forprosjektet «Kartlegging av bedriftspraksis som hemmer og fremmer forekomst av listeria i norske lakseprodukter» (FHF nr. 900315) og har vært forankret i FHF sin strategiske satsing på kvalitet som prioritert FoU-aktivitet. Laksenæringen har vært aktive partnere i prosjektet og bidratt med verdifulle resultater og innspill. Prosjektet har fokusert på områder hvor tidligere kartlegginger påviste kunnskapsbehov for å oppnå økt kontroll med listeria i næringen. Dette har inkludert metoder for listeriapåvisning, kunnskap om smittekilder og smitteveier for listeria og tiltak for å oppnå økt listeriakontroll i produksjonsmiljø. Resultatene viste at renholdet som praktiseres ikke eliminerer listeria i anleggene. Dette fører til at laksen smittes ved prosessering i anleggene og ofte tidlig i slakteprosessen. Analyser fra sløyd laks viste at mange slakterier regelmessig har listeria på sine produkter. Generelle problempunkter så vel som spesifikke problempunkter i enkeltanlegg ble påvist. Resultatene viste at bedre renhold kan gi økt kontroll med listeria. Andre strategier, og ofte en kombinasjon av flere tiltak, er imidlertid nødvendig for å eliminere listeria i produksjonsmiljø og produkter. På bakgrunn av resultater fra prosjektet ble det utarbeidet en veileder for næringen. Denne kan brukes som et verktøy for risikobasert overvåking og bekjempelse av listeria i laksenæringen og kan lastes ned fra FHF sine hjemmesider.
dc.description.abstractListeria is among the most serious microbial challenges for the salmon industry. The aim of the current project was to provide the salmon processing industry with increased knowledge and an improved basis to obtain enhanced control of listeria in the salmon industry. The project was anchored in the R&D strategy of the Norwegian Research Seafood Fund on seafood quality. The project has included methods for listeria sampling, identification of listeria sources and source tracking, and measures for increased control of listeria in the salmon processing industry. A guideline was prepared as a tool for the salmon industry to obtain increased control of listeria in processing plants. The salmon processing industry has been active partners in the project and provided valuable results and inputs to the project. The project has pointed out specific and general challenges for processing plants and the industry and provided a basis for targeted and risk-based strategies to obtain enhanced control of listeria in the salmon processing industry.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=UBqNbStBW28ocJO8S47Es9ebfuH1pmsCdBB%2fWe%2fD0dE%3d&docid=02b1e50190b7c41619f12bd5077ffe59a
dc.titleTiltak for økt kontroll med listeria i laksenæringen. Sluttrapport + vedlegg
dc.title.alternativeRapport/Report 47/2014 - English summary
dc.typeResearch report
dc.date.updated2015-05-04T11:22:35Z
dc.identifier.cristin1219168
dc.relation.projectNofima AS: 4144
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900521


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel