Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorEgeness, Finn-Arne
dc.contributor.authorHeide, Morten
dc.date.accessioned2015-05-04T11:14:42Z
dc.date.accessioned2015-05-06T08:17:35Z
dc.date.available2015-05-04T11:14:42Z
dc.date.available2015-05-06T08:17:35Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationNofima rapportserie. 29 p. Nofima, 2014
dc.identifier.isbn978-82-8296-208-7
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/283207
dc.description-
dc.description.abstractRapporten ser nærmere på det sørafrikanske markedet for laks. Rapporten viser at Sør-Afrika importerer stadig mer laks. Totalt ble det importert rundt 5.000 tonn laks i 2013. Fersk laks er den største kategorien med cirka 3.000 tonn. Importen av fryst er rundt 1.500 tonn. I tillegg kommer en import på 500 tonn av hermetisk laks. Norge er den største eksportøren av både fersk og fryst laks til Sør-Afrika. Norge har en markedsandel på 70 prosent på fersk laks og 80 prosent på fryst laks, EFTAs frihandelsavtale med Sør-Afrika gjennom Southern African Costums Union (SACU) gir Norge et konkurransefortrinn sammenlignet med andre konkurrenter. Norge har i dag 3,2 prosent toll på laks til Sør-Afrika. Fra 2015 vil det være frihandel. Våre største konkurrenter (Chile, SKottland og Færøyene) har en tollsats på 25 prosent. Prisene på fersk laks til Sør-Afrika er høye sammenlignet med andre marked. Forklaringen på dette er at sushisegmentet er den største kjøperen av laks i Sør-Afrika. De foretrekker stor fisk som koster mer per kilo enn mindre fisk. Våre analyser av internasjonal handelsstatistikk antyder at sushisegmentet kjøper fisk av mindre størrelser i perioder hvor prisen for den største fisken (6–7 og 7+) er på sitt høyeste. Andelen fryst laks av den totale lakseimporten øker. Det er trolig fordi det selges mer laks utenfor restaurantsegmentet enn tidligere. I dag er dagligvarehandelen og lokal videreforedlingsindustri de største kjøperne av fryst laks. Flere supermarkedskjeder selger tinte filetprodukter av fryst laks. Dersom prisforskjellen mellom fersk og fryst laks øker, kan en trolig forvente at flere kjeder vil tilby sine kunder tinte lakseprodukter i framtiden.
dc.description.abstractSouth Africa is an increasing salmon market. The total import of salmon product is estimated to around 5.000 tons. The market has increased despite increased salmon prices and a weak local currency. Fresh whole salmon is the main product. Great demand for sushi explains this. More than 80 percent of the fresh salmon sold in restaurant are sushi. Norway has a market share of 70 percent, Scotland 20 percent and Faroe Iceland has a market share of around 10 percent of the fresh salmon market. EFTAS free trade agreement with South Africa through Southern African Customs Union explains why Norway has become the biggest supplier of salmon to South Africa. Frozen salmon is sold defrosted or refreshed through retail or is used as a raw material in the local smoking industry. If the salmon price continues to increase, it might be only sushi who is asking for more fresh salmon. Other markets may change to frozen.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttps://nofimaas.sharepoint.com/sites/public/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=%2foNrRv9FpB0gDfrBz7QhNCAA6nkYLxnbxRd1qvClyrE%3d&docid=0a411b00fc9af4e279ccb89dbbbb63ae0
dc.titleLaks til Sør-Afrika. Handelsstatistikk og makroøkonomiske rammebetingelser
dc.title.alternativeRapport/Report 30/2014, English Summary
dc.typeResearch report
dc.date.updated2015-05-04T11:14:42Z
dc.identifier.cristin1141437
dc.relation.projectEgen institusjon: 10778
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond: 900964


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel